ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

150 εκατομμύρια λόγοι που ξανακάηκαν τα Γεράνεια

0

Αν τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ερευνηθεί, για τις ευθύνες για την έναρξη της πυρκαγιάς, την έκτασή της και το τελικό αποτέλεσμα μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι.

Η προηγούμενη μεγάλη φωτιά έγινε, όπως είπαμε, το 1986. Ο δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας (τότε) ήταν ένας μικρός και φτωχός δήμος με περιορισμένες δυνατότητες. 10 χρόνια, όμως αργότερα, έγινε το μεγάλο, οικονομικό «big bang». Η εγκατάσταση του Καζίνο στο Λουτράκι, το 1995, έφερε μιαν οικονομική επανάσταση και στα ταμεία του δήμου περισσότερα από 150 εκατομμύρια για 20 σχεδόν χρόνια.

Κι όμως! Παρά το γεγονός ότι μικρότερης έκτασης φωτιές -σαν προειδοποιητικές καμπάνες για ένα έγκλημα που όλοι έβλεπαν πως θα ξαναγίνει, είτε εκούσια είτε ακούσια- έκαψαν τα Γεράνεια πολλές φορές, από αυτά τα 150 εκατομμύρια δεν περίσσεψαν, ένα, δύο, πέντε ή δέκα, προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές ασφαλείας: αντιπυρικές ζώνες, διάνοιξη δρόμων μέσα στο δάσος, καθαρισμός των δασών, δημιουργία υποσταθμών εθελοντών πυροσβεστών με υλικοτεχνική υποδομή, που να περιπολούν μέσα στο δάσος και να δρουν και αποτρεπτικά- προληπτικά και (έγκαιρα) κατασταλτικά.

Ο Δήμος Λουτρακίου είναι ένα παράδειγμα ισχυρό επειδή είχε για 20 χρόνια τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, πρωτοφανείς για δήμους του μεγέθους του. Αλλά είναι αλήθεια πως όσα αναφέρονται παραπάνω αποτελούν διαχρονικές ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όχι μόνο σήμερα, που η οικονομική τους κατάσταση είναι οικτρή, αλλά και τα χρόνια πριν από το Μνημόνιο (όπου και πάλι ήταν …οικτρή) δεν έβαλαν ποτέ στην προτεραιότητά τους την αντιπυρική προστασία. Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί δεν υπάρχει συνέργεια με την ΔΕΗ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε ανωμαλία στους μετασχηματιστές της και στις μονάδες της (που Κύριος οίδε γιατί βρίσκονται εντός του δασικού πυρήνα), δεν θα προκαλέσει τέτοια καταστροφή. Σήμερα υπάρχουν σύγχρονα συστήματα αντιπυρικής ασφαλείας. Αλλά, θα πει κανείς, «ποια συστήματα ασφαλείας, όταν δεν καθαρίζονται ούτε οι πευκοβελόνες που κάνουν παχύ στρώμα, γύρω από τους υποσταθμούς»;

Πρόγραμμα κατάρτισης για νέους αγρότες στον δήμο Βέλου – Βόχας

Previous article

Τέταρτη στον κόσμο η εθνική νέων γυναικών στο πόλο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.