ΜΟΥΣΙΚΗ

Η “κουτσή κιθάρα”, ο έρωτας του Λοΐζου για την Δώρα Σιτζάνη και μια πικρή ιστορία από την εισβολή στην Κύπρο

0

Το 1971, στο γραφικό λιμανάκι της Κερύνειας, ο Ορέστης Λάσκος γυρίζει την ταινία «Διακοπές στην Κύπρο μας». Πρωταγωνιστές είναι ο 27χρονος Νίκος Δαδινόπουλος και η 23χρονη Δώρα Σιτζάνη. Την μουσική και τα τραγούδια για την ταινία γράφει ο Μάνος Λοΐζος, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Εκεί ακούγεται για πρώτη φορά από το ζευγάρι των ηθοποιών, ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που έγραψαν οι δυο αδερφικοί φίλοι: η «Κουτσή κιθάρα».

Εκείνη η πρώτη εκτέλεση δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο (λογικό, βέβαια αφού Σιτζάνη και Δαδινόπουλος δεν ήταν τραγουδιστές, αλλά ηθοποιοί). Χρειάστηκε να το συμπεριλάβει η Δήμητρα Γαλάνη στον δίσκο της «Για μια μέρα ζωής», ώστε να του δώσει τις ερμηνευτικές διαστάσεις που του άξιζαν και έτσι ν’ αποκτήσει την θέση του, στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Οι στίχοι της πρώτης «Κουτσής κιθάρας» είχαν κάποια μικρή διαφορά από τη μετέπειτα εκτέλεση της Γαλάνη: Η Σιτζάνη και ο Δαδινόπουλος τραγούδησαν, «να ‘χαμε τώρα ένα σουγιά, να φτιάχναμε καΐκι, να πάμε ως τη Σαλονίκη και ως τη Μπαρμπαριά», ενώ η Γαλάνη είπε «να ‘χαμε λέει ένα σουγιά κι ένα διπλό καρβέλι, να ‘χαμε και δυο στάλες μέλι, να γλύκαινε η καρδιά». Επίσης, ο «καθάριος ουρανός» της ταινίας έγινε το 1980 «γαλάζιος» για τον δίσκο. Στην διάρκεια της ταινίας, τότε, γεννήθηκε κι ο έρωτας Δώρας Σιτζάνη και Μάνου Λοΐζου που οδήγησε το 1978 στο γάμο τους.

Όπως είπαμε η πρώτη εκτέλεση δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά θα την προσθέσουμε γιατί κρύβει μια μικρή, όσο και συγκλονιστική λεπτομέρεια. Την ώρα που η Σιτζάνη με τον Δαδινόπουλο τραγουδούσαν την «Κουτσή κιθάρα», ο φακός του Λάσκου καταγράφει ένα μικρό καρέ πέντε δευτερολέπτων (3:26 – 3:30), με τρεις «κομπάρσους», σε ένα τραπεζάκι. Ήταν συμμαθητές: οι 17χρονοι Κερυνειώτες, Χρίστος Καρεφυλλίδης, Γιώργος Μουστάκας και Φοίβος Φιερός, οι οποίοι τρία χρόνια αργότερα, χάθηκαν στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κερύνεια.

Σε ένα μικρό καρέ τεσσάρων δευτερολέπτων από το 3:26 μέχρι το 3:29 διακρίνονται τρεις «κομπάρσοι», σε ένα τραπεζάκι. Ήταν τρεις φίλοι και συμμαθητές: οι 17χρονοι Κερυνειώτες, Χρίστος Καρεφυλλίδης, Γιώργος Μουστάκας και Φοίβος Φιερός, οι οποίοι χάθηκαν και οι τρεις το 1974 στην διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κερύνεια.

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και η Δήμητρα Γαλάνη (που έχουν σήμερα γενέθλια και γίνονται 84 και 67 ετών αντίστοιχα) συνεργάστηκαν λιγότερες φορές από όσες θα περίμενε κανείς, από δυο ανθρώπους που γεννήθηκαν την ίδια μέρα.
Αντάμωσαν για πρώτη φορά το 1973 σε δύο δίσκους: στον δίσκο «Αποχαιρετισμός», σε μουσική του σπουδαίου Λίνου Κόκκοτου, όπου συμμετείχε και ο Μανώλης  Μητσιάς, και φυσικά στις «Μέρες αγάπης», σε μουσική του αλησμόνητου Γιάννη Σπανού, όπου κυριάρχησε το υπέροχο «Βροχή και σήμερα». Οι τρεις τους ξαναβρέθηκαν και το 1975 στον δίσκο «Λεπτομέρειες», όπου η Γαλάνη ηχογράφησε σε δεύτερες εκτελέσεις, γνωστά και λιγότερο γνωστά τραγούδια σπουδαίων συνθετών και στιχουργών.

Με τους αστυνομικούς της Κορινθίας συναντήθηκε ο Βασίλης Νανόπουλος

Previous article

Δεν μπόρεσε να “μαγειρέψει” τα κουκιά ο Σταματόπουλος – Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ο Αργειτάκος

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.