ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Παπακυριάκος: “Με 15 εκατομμύρια θα σταματήσουμε να πνιγόμαστε”

1

Η μοναδική λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών θα δοθεί αν προχωρήσει το μεγάλο πρόγραμμα της ολιστικής ανάπλασης των τριών μεγάλων ρεμάτων τους δήμου (Ζαπάτης, Περιστερώνας, Ασωπός), με παρεμβάσεις σε όλη την έκτασή του. Αυτό υποστηρίζει ο δήμαρχος Βέλου Βόχας, ενός δήμου που κάθε χρόνο οι κάτοικοί του ζουν με τον φόβο των μεγάλων καταστροφών στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Μιλώντας στο Korinthia.net.gr ο Αννίβας Παπακυριάκος έδωσε το συνολικό περίγραμμα των δράσεων που θα κάνει ο δήμος τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα.

Ο κ. Παπακυριάκος ξεκαθάρισε πως ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι στην ευθύνη της περιφέρειας και πως ο δήμος έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες και προφορικά και γραπτά στην διοίκηση της περιφέρειας. «Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες τοπικές παρεμβάσεις από την περιφέρεια, όμως χρειάζεται να γίνουν αρκετά πράγματα ακόμα. Θα συνεχίζουμε να πιέζουμε την περιφέρεια γιατί ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει πριν αρχίσουν οι πρώτες βροχές, που θα επιφέρουν καθυστερήσεις…». Αυτές τις μέρες, ίσως και εντός της εβδομάδας, αναμένεται να υπογραφεί μία ακόμα σύμβαση για την ευρύτερη περιοχή ύψους 580.000 ευρώ.
Ο κ. Παπακυριάκος ανέφερε πως ο Δήμος έχει πάρει δύο ακόμα χρηματοδότησεις: 800 χιλιάδες για τον εγκιβωτισμό του Ζαπάτη και 2,5 εκατομμύρια για έργα στην εκβολή του Περιστερώνα, τα οποία θα αξιοποιήσει σε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και σύντομα θα υπάρξουν ειδήσεις για τα έργα αυτά…

Ωστόσο, ο δήμαρχος Βέλου Βόχας ξεκαθάρισε ότι για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα θα χρειαστεί να προχωρήσει η ολιστική μελέτη που έχει «τρέξει» ο δήμος σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και με την βοήθεια του πρώην γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε. Η μελέτη αυτή προβλέπει έργα ύψους 12-15 εκατομμυρίων ευρώ (από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), τα οποία θα διασφαλίσουν οριστικά τον δήμο σε όλη του την έκταση από τους κινδύνους των πλημμυρών. Τα χρήματα αυτά υπάρχουν ήδη σε έναν «κουμπαρά», καθώς υπήρχε χρηματοδοτική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της κατασκευής της Νέας Εθνικής οδού Κορίνθου Πάτρας.

Το έργο είχε ωριμάσει, ωστόσο, οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης έφεραν μία καθυστέρηση που κανείς δεν ξέρει αν θα είναι προσωρινή ή μόνιμη. Αν το υπουργείο Υποδομών ανάψει το πράσινο φως, τότε ο Δήμος Βέλου Βόχας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υπογράψουν προγραμματική σύμβαση που θα προβλέπει την εκτέλεση του έργου από την περιφέρεια (που έχει την ευθύνη) με πόρους του δήμου από το ΠΔΕ. Μάλιστα το τελικό κόστος με τις συνήθεις εκπτώσεις αναμένεται να περιοριστεί αισθητά…

Δύο χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεις στην Παλαιά Εθνική Οδό

Όποιος κινείται τα τελευταία χρόνια στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου Πατρών (ΠΕΟΚΠ) συνειδητοποιεί ότι το αυτοκίνητό του υποφέρει από τις πολύ κακές συνθήκες που παρουσιάζει το οδόστρωμα. Το υπουργείο Υποδομών και ο τότε γενικός γραμματέας Γιώργος Δέδες έδωσαν πιστώσεις από το ΠΔΕ για να βελτιωθούν οι συνθήκες σε τμήματα του δρόμου, όμως μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις. Στον δήμο Βέλου Βόχας έχουν δοθεί 800.000 ευρώ και οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε μήκος δύο χιλιομέτρων: ένα χιλιόμετρο στην Βόχα  

Ο Αννίβας Παπακυριάκος τοποθετήθηκε και για το ζήτημα των αποκαταστάσεων στην ΠΕΟΚΠ σημειώνοντας ότι εκτός από τις αποκαταστάσεις στο οδόστρωμα αποφασίστηκε να κατασκευαστούν πεζοδρόμια, για την μείωση των κινδύνων από τροχαία ατυχήματα και με δεδομένο ότι στα σημεία αυτά κινούνται συχνά και παιδιά. Ωστόσο, οι εργασίες ανέδειξαν μια σειρά από προβλήματα από παλιές σωληνώσεις και άλλα υλικά που ήταν θαμμένα και δημιούργησαν καθυστερήσεις, αλλά και ανάγκη νέας χρηματοδότησης.  

Κορινθιακός Αρύβαλλος

Previous article

“Πόλεμος” των σχολείων με “θύματα” τους μικρούς μαθητές

Next article

You may also like