ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! “Λουκέτο” στην ΕΑΣ Κιάτου – Έχασε την προσφυγή στο ΣτΕ

4

Τους τίτλους τέλους για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κιάτου έριξε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Korinthia.net.gr.
Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε την προσφυγή της Ένωσης κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της διαπιστωτικής πράξης (2915/139400) που είχε εκδώσει αυτό, για την λύση του Συνεταιρισμού και για παράβαση του ν. 4384/2016. Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΕΑΣ Κιάτου οδεύει προς λύση και εκκαθάριση.

Όλα ξεκίνησαν το 2011 όταν ο νέος νόμος 4015/2011, που αφορούσε τη ρύθμιση και την οργάνωση του χώρου των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των πάσης φύσεως ΕΑΣ, επέβαλλε την δημιουργία των Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων (ΑΕΣ). Πράγματι, τότε, η ΕΑΣ Κιάτου μετατράπηκε σε ΑΕΣ.    

Το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει έναν νέο νόμο (4384/2016), με τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις». Ο νόμος αυτός επικαιροποιεί -κατ’ ουσίαν- τον ν.4015 και προβλέπει: «Κανένας μέτοχος δεν μπορεί να αποκτήσει μετοχές πέραν του 20% του συνολικού αριθμού των μετοχών της ΑΕΣ. Σε περίπτωση που οι μέτοχοι είναι λιγότεροι από πέντε, κανένας μέτοχος δεν μπορεί να αποκτήσει μετοχές πέραν του 50% του συνολικού αριθμού των μετοχών της ΑΕΣ».

Το ενδιαφέρον είναι πως η ΑΕΣ Κιάτου είχε μετόχους με ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο πάνω από 20%, καθώς και ένα δασικό συνεταιρισμό που δεν μπορούσε να είναι μέτοχος στην ΑΕΣ, σύμφωνα με τον ν.4384. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της εποπτεύουσας αρχής, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιάτου «ΜΑΚΕΝΑ» εμφανίζεται να κατέχει το 25,5% του συνολικού αριθμού των μετοχών, ξεπερνώντας το θεσμοθετημένο ποσοστό (20%). Επίσης, στην μετοχική σύνθεση του ΑΕΣ περιλαμβανόταν ο Δασικός Συνεταιρισμός Γκούρας, με ποσοστό 20%, ο οποίος ωστόσο δεν μπορούσε να είναι μέλος της ΑΕΣ, καθώς εμπίπτει σε ειδικό καθεστώς.

Στην ουσία το παράπτωμα της ΑΕΣ Κιάτου έγκειται στο εξής. Ενώ είχε συνεταιρισμούς που ήταν μέλη στην παλιά ΕΑΣ, όταν αποφάσισε να μετατραπεί σε ΑΕΣ δεν περιορίστηκε σε αυτούς τους συνεταιρισμούς. Ίδρυσε δύο νέους και έναν δασικό, με λίγα μέλη, και με προφανή σκοπό να ελέγχει μέσω αυτών το 60% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΣ. Το κατάφερε ξεσηκώνοντας, όμως, τους άλλους συνεταιρισμούς – μέλη, που όπως ήταν φυσικό αντέδρασαν.

Η διαπιστωτική πράξη που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (Συνεργατισμού) είχε έγκαιρα ειδοποιήσει την ΑΕΣ προκειμένου να συμμορφωθεί στον νόμο. Όταν αυτό δεν συνέβη, εκδόθηκε διαπιστωτική πράξη, με ΚΥΑ των υπουργών «Οικονομίας & Ανάπτυξης» και «Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων» (Δεκέμβριος 2017), για την λύση της ΑΕΣ.

Η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που δικαίωσε προσωρινά την ΑΕΣ Κιάτου

Δύο μήνες αργότερα (Φεβρουάριος 2018) η ΑΕΣ προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία, ωστόσο, απλώς ανέβαλαν την λύση του μέχρι την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που πρόσφατα αποφάσισε οριστικά την λύση της ΑΕΣ.

Ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι πως από τις 100 και πλέον ΕΑΣ σε όλη την Ελλάδα που μετατράπηκαν σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, μόνο 13 επέλεξαν να μετατραπούν σε ΑΕΣ. Η ΕΑΣ Κιάτου ήταν η μοναδική από τις 13 ΑΕΣ, που επέλεξε τις παραπάνω πρακτικές, κόντρα  στον νόμο.

Η Κορινθία της Κατοχής και της Αντίστασης

Previous article

Γαλάζιος ενθουσιασμός στην εκδήλωση για τις 100 μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη (VIDEO)

Next article

You may also like