ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ζυγίζει τα ρίσκα ο Βορίδης – Στο συρτάρι παραμένει η ανάκληση της απόφασης για την ΕΑΣ Κιάτου

0

Στο συρτάρι του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη παραμένει η απόφαση ανάκλησης της διαπιστωτικής πράξης για το κλείσιμο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κιάτου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την υπογραφή της. Η απόφαση δεν έχει πάρει ακόμα τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο, προκειμένου να γίνει ΦΕΚ, και οι πληροφορίες λένε πως αυτό μπορεί και να μην συμβεί, αφού εξετάζονται άλλα σενάρια. Ένα από αυτά είναι να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, με αναδρομική ισχύ, που να καλύπτει την περίπτωση της ΕΑΣ Κιάτου.

Το θέμα έφυγε από τα στενά όρια του νομού μας, καθώς υπήρξε δημοσίευμα και σε έγκυρα site που ειδικεύονται στα αγροτικά ζητήματα. Συγκεκριμένα το site “agronews.gr” αναφέρει πως «η σπουδή µε την οποία θέλησε να προσεγγίσει µέσα σε ένα βράδυ τη δύσκολη θέση στην οποία δείχνει να περιέρχεται η πολύπαθη ΕΑΣ Κιάτου, παραλίγο να κοστίσει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, την υπουργική καρέκλα».

Η διαπιστωτική πράξη για την λύση και εκκαθάριση της ΕΑΣ Κιάτου

Στην συνέχεια το “agronews” κάνει αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, το οποίο έχουμε καταγράψει και στο korinthia.net.gr και σημειώνει:
«Λίγες ώρες µετά την απόφαση του ΣτΕ και πιεζόµενος από συγκεκριµένους συνδαιτυµόνες, οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βορίδης έσπευσε να ετοιµάσει απόφαση µε την οποία προχωρούσε σε ανάκληση της διαπιστωτικής πράξης των υπουργών Οικονοµίας & Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, που επέβαλε ουσιαστικά το κλείσιµο της ΕΑΣ Κιάτου. Όπως επιβεβαιώνεται και από τοπικά µέσα ενηµέρωσης, το ενδιαφέρον είναι ότι οκτώ συνεταιρισµοί που τάσσονται ενάντια στην ΕΑΣ, γνωρίζοντας τις προθέσεις του υπουργείου, είχαν επισκεφθεί τον υπουργό, µαζί µε την νοµική τους εκπρόσωπο και είχαν λάβει διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξει παρέµβαση του υπουργείου, το οποίο θα σεβαστεί τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ. Άλλωστε, κάθε αντίθετη πολιτική πράξη ισοδυναµεί µε ευθεία αµφισβήτηση της δικαιοσύνης και µάλιστα στο υπέρτατο αυτής επίπεδο».

Στις 14 Σεπτεμβρίου μέλη της ΕΑΣ συνοδευόμενα απο τον βουλευτή Νίκο Ταγαρά
και τον αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αναστάσιο Γκιολή
συναντήθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Μάκη Βορίδη

«Ωστόσο», συνεχίζει το agronews, «το πρωί της εποµένης (Τετάρτη 23 Οκτωβρίου), οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Βορίδη να έχει υπογράψει την ανάκληση της διαπιστωτικής πράξης. Στη συνέχεια, σύµφωνα πάντα µε πληροφορίες, µετά από άνωθεν παρεµβάσεις, ο υπουργός υποχρεώθηκε να κρατήσει στο συρτάρι την επίµαχη απόφαση, ζυγίζοντας µέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές, αντιδράσεις. Σηµειωτέον ότι την Παρασκευή, άλλο δικαστήριο επρόκειτο να ορίσει εκκαθαριστές στην ΕΑΣ Κιάτου, µε την πρόταση για το πρόσωπο του εκκαθαριστή να προέρχεται από τον γνωστό κύκλο του ΣΑΣΟΕΕ…».

Αυτό το τελευταίο για τον εκκαθαριστή έχει μία επιπλέον διάσταση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόφαση Βορίδη, η πλευρά της ΕΑΣ έσπευσε να υποβάλλει αίτημα στο Ειρηνοδικείο για να προλάβει την τοποθέτηση εκκαθαριστή. Σύμφωνα με τον νόμο εκκαθαριστή μπορούν να προτείνουν είτε οι μέτοχοι, είτε το δικαστήριο, είτε κάποιος που έχει έννομο συμφέρον, όπως η ΕΑΣ, η οποία κινήθηκε γρήγορα μετά την απόφαση του ΣτΕ ζητώντας την τοποθέτηση εκκαθαριστή της επιλογής της.

Μένει να δούμε αν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα πάρει το ρίσκο να ακυρώσει την διαπιστωτική πράξη για το «λουκέτο» στην ΕΑΣ Κιάτου η οποία πλέον έχει και την νομική κάλυψη του ΣτΕ. Πολλώ δε μάλλον που οι οκτώ συνεταιριστές που αντιτίθενται στην ΕΑΣ είναι έτοιμοι για να ξεκινήσουν έναν δικαστικό αγώνα σε πανευρωπαικό επίπεδο.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Κιάτο – Καίγεται ο ΧΥΤΑ – Το αμαρτωλό ιστορικό του

Previous article

Παρεμβάσεις Βουδούρη στο δημοτικό συμβούλιο Βέλου Βόχας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.