ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δημιουργώντας “Πολιτείες Καινοτομίας” στην Ελλάδα

0

Ο Χρίστος Δήμας είναι ένα από τα νεότερα σε ηλικία μέλη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο τελευταίος του εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και της Καινοτομίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο 39χρονος υφυπουργός έχει να παρουσιάσει έναν απολογισμό έργων και πράξεων συμβατό και με τις γενικότερες κυβερνητικές προσεγγίσεις, αλλά και με τον διαθέσιμο χρόνο…

Για τίτλο ή και για «πρώτη είδηση» θα έβαζα τα ΣΔΙΤ στα project της Καινοτομίας, στο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σχέδιο για την «Πολιτεία Καινοτομίας» (Δύο συγκροτήματα, ένα στην Αθήνα και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη) αλλά θα ξεκινήσω από τα θεσμικά – όλα εκείνα που φτιάχνουν την στέρεη βάση για να αναπτυχθούν και να επιτύχουν οι πρωτοβουλίες.

Για παράδειγμα, ο Χρίστος Δήμας – που εκλέγεται και εκπροσωπεί την Κορινθία, γιος του ευπατρίδη του κοινοβουλευτισμού Σταύρου Δήμα- προχώρησε στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό -επιχειρηματικό κόσμο της χώρας αλλά και επιτυχημένοι startupers, managers από funds και δομές στήριξης, ενίσχυσης και ανάπτυξης του εγχώριου οικοσυστήματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ένα τυπικό Συμβούλιο αλλά ένα εν δυνάμει κέντρο διαμόρφωσης προτάσεων δημόσιας πολιτικής για την Έρευνα και την Καινοτομία. Ένα Συμβούλιο με αντιπροσωπευτική σύνθεση και με γνώση και σεβασμό σε ιδιαιτερότητες και ισορροπίες συμφερόντων και ενδιαφερόντων.

Αυτή η κατεύθυνση, αποτυπώνεται και στη σύνθεση του νέου οργάνου, το οποίο απαρτίζεται από διακεκριμένους έλληνες ερευνητές, ακαδημαϊκούς, στελέχη του εγχώριου και του διεθνούς οικοσυστήματος καινοτομίας, επιχειρήσεις που επενδύουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη, αλλά και ανθρώπους που με συστηματική δουλειά πέτυχαν και μπορούν σήμερα να δείξουν το δρόμο σε περισσότερους Έλληνες σε διεθνές επίπεδο».

Τι έγινε έως τώρα

• Εξασφαλίστηκε ένα νέο κτίριο – σε συνδυασμό με μια νέα φιλοσοφία λειτουργίας – της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Ήδη από τις αρχές Αυγούστου εξασφαλίστηκε αναξιοποίητο δημόσιο ακίνητο για τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ικανοποιώντας ένα αίτημα που εκκρεμούσε σχεδόν 20 χρόνια. (εξασφάλιση 360 χιλ. ευρώ ετησίως από μισθώματα / αξιοποίηση ολυμπιακού ακινήτου). Αρκετά σύντομα η ΓΓΕΤ θα μετακομίσει σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο στο πρώην Κέντρο Ιππασίας στο Γουδί, το οποίο θα ενσωματώνει τεχνολογίας παραγόμενες από ερευνητικά κέντρα της χώρας.

• Η Καινοτομία αναβαθμίζεται στο οργανόγραμμα της ΓΓΕΤ, ενδυναμώνεται με προσωπικό και αποκτά κρίσιμο ρόλο στη χάραξη των πολιτικών ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

• Προκηρύχθηκε η δράση «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters)» με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020.

• Δημιουργία Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, με στόχο να καταγραφεί το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας και να ξεκλειδώσουν κίνητρα για τις startup. Το Μητρώο δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ένα στατικό αρχείο αλλά θα αποτυπώνει δυναμικά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα έχει πολλαπλά επίπεδα ένταξης ανάλογα και με την διαδρομή και τις επιδόσεις των startups και η διαχείριση του δεν θα γίνεται από δημόσιους υπαλλήλους με τις γνωστές συμπεριφορές απλής διεκπεραίωσης αλλά από εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες.

• Σύνδεση των Ερευνητικών Κέντρων με τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας. Προγράμματα ανάπτυξης τεχνολογίας αιχμής με διττή χρήση, τόσο για στρατιωτικούς, όσο και για πολιτικούς σκοπούς.

• Αναμένεται σύντομα προκήρυξη για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας Competence Centers – Κέντρα Ικανοτήτων σε τομείς προτεραιότητας της RIS3 (Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης). Αφορά δίκτυα εργαστηρίων και υποδομών εθνικής εμβέλειας, για την υποστήριξη αναγκών της αγοράς για τεχνολογικές λύσεις σε επιχειρηματικά προβλήματα.

Για το τέλος, κράτησα τα ΣΔΙΤ. Ο σχεδιασμός αφορά την δημιουργία δύο «Innovation District» (Πολιτεία Καινοτομίας) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσω ΣΔΙΤ και με υποχρέωση των αναδόχων να θέσουν τα συγκροτήματα που θα παρέχουν ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών και δικτύωσης εντός τριετίας. Με λίγα λόγια, το δημόσιο θα βάζει τη γη και ο ανάδοχος όλα τα υπόλοιπα συν την ευθύνη της διαχείρισης της λειτουργίας του. Ο ανάδοχος θα πληρώνεται από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στις επιχειρήσεις που θα έρθουν για να εγκατασταθούν σε αυτά τα συγκροτήματα. Μάλιστα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να φέρουν μέρος των ερευνητικών- αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σε αυτά τα συγκροτήματα θα έχουν και φορολογικά- ασφαλιστικά κίνητρα.

Την ανακοίνωση για τον τόπο εγκατάστασης της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα θα κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά με την οποία στήριζε την πρωτοβουλία των επιχειρηματιών Thess/Intec με επικεφαλής τον Νίκο Ευθυμιάδη. Και στη περίπτωση της Θεσσαλονίκης το Δημόσιο δίνει τη γη και όλα τα υπόλοιπα θα καταγράφονται στη σύμβαση ΣΔΙΤ.

Πηγή: Protagon.gr

Αγώνες ποδοσφαίρου Κορινθίας, Γ’ Κατηγορία, 6η Αγωνιστική

Previous article

Επίσκεψη κινέζων πολιτών στην Κόρινθο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.