ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Ομόφωνο “ΟΧΙ” στο αιολικό πάρκο Ζήρειας απο το Δ.Σ. Ξυλοκάστρου

0

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, στην οποία συζητήθηκε το θέμα του πάρκου των ανεμογεννητριών στην Ζήρεια, που είχε αποκαλύψει το Korinthia.net.gr στις 12 Νοεμβρίου. Από την συνεδρίαση προέκυψε η κοινή στάση του σώματος, που εκφράζει και την τοπική κοινωνία να μην δημιουργηθεί στην Ζήρεια το αιολικό πάρκο.

Ο δήμαρχος Βλάσσης Τσιώτος τόνισε κατ’ αρχήν πως το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, γιατί πρέπει κάποια στιγμή να λαμβάνουμε τα μέτρα μας κι όχι να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Σημείωσε πως δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για το έργο και και ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι η ουσία της συζήτησης είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τα πάντα, για κάποιο όφελος. Η απάντησή μας είναι όχι.

Την εισήγηση απο την μεριά της δημοτικής αρχής έκανε ο αντιδήμαρχος Σπύρος Αποστολόπουλος, ο οποίος έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για το θέμα σημειώνοντας τα εξής:
– Το έργο θα επηρεάσει την περιοχή για πολλά χρόνια. Θα αλλοτριώσει το φυσικό περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό, καθώς για την δημιουργία του αιολικού πάρκου απαιτούνται τεράστιες εκτάσεις για την κατασκευή του, αλλά και διανοίξεις δρόμων μεγάλου πλάτους. θα απαιτηθούν επίσης, έργα διασύνδεσης για την εγκατάσταση υποσταθμών μέσης/υψηλής τάσης και σταθμών μετατροπής εναλλασσόμενου/συνεχούς ρεύματος.
– Η έκταση που έχει δεσμεύσει η εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ” (θυγατρική της Ελλάκτωρ) είναι τεράστια, ωστόσο, κατά κύριο λόγο, αφορά την διοικητική ενότητα του Δήμου Σικυωνίων. Ο λόγος για τον οποίο προτιμήθηκε η συγκεκριμένη έκταση έχει να κάνει με το γεγονός πως είναι δημόσια, άρα μπορεί να παραχωρηθεί για επενδυτικούς σκοπούς, χωρίς μεγάλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του Απόστολου Μενούνου, αλλά και της αντιδημάρχου Γιόλας Μαστέλλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο γεγονός πως ο δήμος Σικυωνίων και ο δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος δεν έχουν αντιδράσει ακόμα, παρά το γεγονός, πως, όπως είπαμε, σε ποσοστό 60-70% το αιολικό πάρκο θα αφορά τον δήμο Σικυωνίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ανδρέας Καραβάς καυτηρίασε και την στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, για τους οποίους έθεσε το ρητορικό -προφανώς-ερώτημα “ποια θέση παίρνουν για το θέμα αυτό”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Σύμπραξη Δημοτών” Φάνης Μπρακούλιας, ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας, που θα εκφράζει, όμως, ταυτόχρονα και την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας αιολικού πάρκου, ενώ ο Νώντας Κατσούλας ζήτησε να γίνει ημερίδα προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα.

Μία άλλη παράμετρος δόθηκε απο την παρέμβαση που έκανε ο κ. Δημάκης απο το Βέλο. Ο κ. Δημάκης κατέθεσε στο σώμα την είδηση ότι μπορεί η άδεια αυτή την στιγμή να προβλέπει 21 ανεμογεννήτριες, όμως σύμφωνα με την ΡΑΕ, η δυναμικότητα της Ζήρειας έχει δυνατότητες για την εγκατάσταση 130 ανεμογεννητριών στην διοικητική περιφέρεια Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης και 300 στην διοικητική περιφέρεια Σικυωνίων!

Απάντηση απο το ΜΕΡΑ 25 στις δηλώσεις Νανόπουλου

Previous article

Τελευταίο SOS για το ιστορικό Αρχοντικό Νοταρά στα Άνω Τρίκαλα (16 φωτογραφίες)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.