ΜΟΥΣΙΚΗ

ΑΒΒΑ: το συγκρότημα που ξεσήκωσε ακόμα και τη βασίλισσα Ελισάβετ..

0

“You are the dancing Queen, young and sweet, only seventeen
Dancing Queen, feel the beat from the tambourine
You can Dance, you can jive, having the time of your life
See that girl, watch that scene, diggin’ the dancing Queen…”

Το 1976 οι ABBA ήταν πλέον ένα από τα δημοφιλέστερα pop συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο. Η μεγάλη επιτυχία τους στην eurovision το 1974 με το “Waterloo” είχε απογειώσει την καριέρα τους και όλες οι συναυλίες ήταν sold out.
H μόνη αγορά που δεν είχαν καταφέρει ακόμα να συγκινήσουν ήταν η αμερικανική. Αυτό τους έκανε να στραφούν στην αναζήτηση επιρροών από την αμερικάνικη μουσική και γι αυτό μελέτησαν την αμερικανική ντίσκο και κυρίως τον George Mc Rae, βασιλιά της -ανερχόμενης την δεκαετία εκείνη- disco.

Το «Dancing Queen» κυκλοφόρησε σε single τον Αύγουστο του 1976, το πρώτο που βγήκε από τον -ακυκλοφόρητο ακόμα- δίσκο «Arrival». Νωρίτερα, την άνοιξη της ίδιας χρονιάς, οι ABBA παρουσίασαν το τραγούδι στη γερμανική και τη γιαπωνέζικη τηλεόραση. Στις 18 Ιουνίου του 1976, το έπαιξαν στη Στοκχόλμη τις παραμονές των βασιλικών γάμων, προς τιμήν του βασιλιά της Σουηδίας Κάρολου Γουσταύου ΙΣΤ’ και της -βασίλισσας από την επόμενη μέρα- Σίλβια. 

Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στις συγκινήσεις και την ικανοποίηση που βιώνει ένα νεαρό κορίτσι σε μία ντισκοτέκ, προσεγγίζοντας το θέμα της επίσκεψης στη ντίσκο από μία διαφορετική οπτική γωνία: αντί να επικεντρωθούν οι στίχοι στο τελετουργικό του χορού, ασχολούνται με την ίδια την ευχαρίστηση που δίνει ο χορός.

Το «Dancing Queen» αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δεκαετίας του 1970 καθώς έγινε Νο 1 σε 16 χώρες! Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1976 ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας ρίχνοντας από την κορυφή το «Don’t Go Breaking My Heart» των Elton John και Kiki Dee. Το «Dancing Queen» ήταν η τελευταία από τις τρεις συνεχόμενες Νο 1 επιτυχίες που είχαν οι ABBA το 1976 στη Μεγάλη Βρετανία (προηγήθηκαν το «Mamma Mia» και το «Fernando»). Στις 9 Απριλίου του 1977 το τραγούδι ανέβηκε και στο Νο 1 των Η.Π.Α. Είναι το μοναδικό τραγούδι των ABBA που ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α., από τα 14 συνολικά τραγούδια τους που μπήκαν στο αμερικάνικο Top 40.

Σύμφωνα με τον DJ Chris Evans του BBC Radio 2, όταν αυτό το τραγούδι ακούστηκε σε μία εκδήλωση στο κάστρο Windsor, η βασίλισσα Ελισάβετ χωρίς δισταγμό και χωρίς υπεκφυγές είπε: «Όταν παίζει αυτό το τραγούδι, πάντα προσπαθώ να το χορέψω γιατί είμαι η Βασίλισσα και μ’ αρέσει να χορεύω…».

Το «Dancing Queen» είναι ένα από τα τραγούδια που βοηθούν τους νοσηλευτές και τους τραυματιοφορείς να κρατούν σταθερό ρυθμό όταν επαναφέρουν με καρδιακές μαλάξεις έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του. Το «Dancing Queen», το «Stayin’ Alive» των Bee Gees και το «Like A Virgin» έχουν 100 ως 120 χτύπους το λεπτό και σύμφωνα με τον καθηγητή αυτή η συχνότητα προκαλεί την καλύτερη ροή αίματος. Ανεξάρτητα από το τραγούδι που σιγομουρμουρίζει ένας νοσοκόμος ή διασώστης θα πρέπει να έχει αυτόν τον ρυθμό για να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα και φυσικά, όπως υπογραμμίζει ο Μπέτινγκερ, η πίεση στο στέρνο να είναι αρκετά δυνατή.

Το 2000 το βρετανικό Channel 4 πραγματοποίησε ψηφοφορία για τα 100 καλύτερα Νο 1 τραγούδια και το «Dancing Queen» κατετάγη τέταρτο. Επίσης επιλέχθηκε στο Νο 148 των 365 τραγουδιών του αμερικανικού εκπαιδευτικού προγράμματος Songs Of The Century.

Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το «Dancing Queen» στο Νο 174 των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών (το μοναδικό τραγούδι των ABBA στον κατάλογο). Επίσης το 2000, οι συντάκτες του Rolling Stone σε συνεργασία με το MTV συνέταξαν μία λίστα με τα 100 καλύτερα Pop τραγούδια και το «Dancing Queen» ήταν στη 12η υψηλότερη θέση από τη δεκαετία του 1970.

Από το 1976 μέχρι σήμερα, η δύναμη του τραγουδιού παραμένει αμείωτη. Η διαχρονική δημοτικότητα αυτής της παραγωγής αποδεικνύει ότι οι Ulvaeus και Andersson δεν ήταν μόνο καλοί τραγουδοποιοί αλλά και έξυπνοι παραγωγοί.
Οι ABBA είναι ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα όλων των εποχών και το «Dancing Queen» θα αποτελεί για πάντα το σήμα-κατατεθέν τους, έχοντας στην καρδιά του το γλυκόπικρο παράδοξο που το καθιστά αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες συνθέσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της μουσικής.

Τα γέλια έγιναν κλάματα για τον Λιάγκα – “Μαύρο” από το ΕΣΡ στην εκπομπή του

Previous article

Έρχεται διάταξη για την εξέλιξη του χαμηλόβαθμου προσωπικού της Πυροσβεστικής

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.