ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Η Ευρώπη σε shut down: μια άλλη ήπειρος – Κλείνουν τα σύνορα, τα μέτρα ανά χώρα

0

Με την Ευρώπη να βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα λόγω της πανδημίας του φονικού κορωνοϊού, η Κομισιόν προχώρησε σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, προτείνοντας να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για τουλάχιστον 30 ημέρες και να απαγορευτούν οι μη αναγκαίες μετακινήσεις στη ζώνη Σένγκεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να εισηγηθεί την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ σε πολίτες από τρίτες χώρες και είπε ότι θα ζητήσει από τους ηγέτες των κρατών-μελών να εφαρμόσουν τα μέτρα από σήμερα σε μια προσπάθεια να μπει ένα φρένο στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην ΕΕ. «Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να ανασχέσουμε τον κορωνοϊό», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα κλείσουν για τους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες.

Από την απόφαση θα εξαιρεθούν μόνον Ευρωπαίοι που βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να γυρίσουν στα σπίτια τους, Ευρωπαίοι διπλωμάτες καθώς και γαιτροί και εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας που εργάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Δραστικά μέτρα στη Δυτική Ευρώπη για την καταπολέμηση της πανδημίας

Στη Γερμανία τα νέα, δραστικά μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση θρησκευτικών συναθροίσεων και τελετών, λουκέτο στις παιδικές χαρές και τα μη αναγκαία καταστήματα, αναστολή λειτουργίας τοπικών σιδηροδρόμων, ενώ η χώρα έκλεισε χθες τα σύνορά της με την Γαλλία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία και την Ελβετία.

Έρημο το αεροδρόμιο του Μονάχου.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση επέβαλε περιοριστικά μέτρα για δύο εβδομάδες στις μετακινήσεις, που θα επιβλέπουν 100.000 αστυνομικοί, και από το μεσημέρι οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνον για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, να πάνε στις δουλειές τους ή για μοναχικούς περιπάτους.

Στη Φινλανδία οι μαθητές κι οι φοιτητές θα παρακολουθούν μαθήματα εξ’ αποστάσεως, οι παιδικοί σταθμοί θα μένουν ανοικτοί μόνον για περιπτώσεις ανάγκης, ενώ θα απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων.

Η Ελβετία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διατάζοντας το κλείσιμο μέχρι τις 19 Απριλίοιυ καταστημάτων, εστιατορίων, μπαρ, και χώρων αναψυχής.

Η Γερμανία έκλεισε χθες τα σύνορά της με την Γαλλία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία και την Ελβετία

Η Γερμανία  έκλεισε χθες τα σύνορά της με την Γαλλία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία και την Ελβετία.

Αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής ανά χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Guardian:

Αλβανία: Κλειστά τα σχολεία, όπως και τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα νυχτερινά κέντρα και τα γυμναστήρια, ενώ απαγορεύεται οι μαζικές συναθροίσεις

Αυστρία: Κλειστά τα σχολεία. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων. Επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι για δουλειά που δεν μπορεί να αναβληθεί, την αγορά τροφίμων και την παροχή βοήθειας σε τρίτα άτομα. Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή του Τιρόλου.

Βέλγιο: Κλειστά τα σχολεία, αν και μπορούν να μείνουν ανοικτοί κάποιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Λουκέτο και σε εστιατόρια, καφετέριες και νυχτερινά κέντρα. Ακυρώθηκαν μαζικές εκδηλώσεις.

Σχεδόν άδεια η Grand Place στο κέντρο των Βρυξελλών.
Σχεδόν άδεια η Grand Place στο κέντρο των Βρυξελλών

Βόρεια Μακεδονία: Κλειστά τα σχολεία κι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις, ενώ λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο καφετέριες, εστιατόρια και κλαμπ.

Βρετανία: Συστάσεις από την κυβέρνηση Τζόνσον στους πολίτες πρέπει να σταματήσουν τις περιττές κοινωνικές επαφές και να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια – απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 500 ατόμων στη Σκωτία.

Βοσνία: Κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστημία, ενώ έχουν απαγορευτεί οι αθλητικοί αγώνες και οι μαζικές συναθροίσεις.

Βουλγαρία: Κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, απαγορεύονται οι μαζικές συναθροίσεις άνω των 250 ατόμων, καθώς και οι επισκέψεις σε γυμναστήρια, κινηματογράφους, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα πλην των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.

Γαλλία: Κλειστά τα σχολεία, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, οι μαζικές συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων, ενώ έχουν κλείσει τα μπαρ, οι καφετέριες, τα εστιατόρια και σχεδόν όλα τα καταστήματα πλην εκείνα που πωλούν τρόφιμα και τα φαρμακεία. Στους δρόμους 100.000 αστυνομικοί για να επιβάλουν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού.

Γερμανία: Κλειστά τα σχολεία στο Βερολίνο, τη Βαυαρία και αλλού. Απαγορεύονται στα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια μαζικές συγκεντρώσεις. Στη Βαυαρία έχουν κλείσει μπαρ, κινηματογράφοι, παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις, τα εστιατόρια είναι ανοικτά μέχρι τις 15:00.

Δανία: Κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Οι Αρχές έχουν απαγορέψει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, ενώ έχουν πάρει άδεια οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα – πλην εκείνων που απασχολούνται σε κρίσιμους τομείς.

Η Δανία έκλεισε τα σύνορά της μέχρι νεωτέρας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Δανία έκλεισε τα σύνορά της μέχρι νεωτέρας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού


Ελβετία: Κλειστά τα σχολεία, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Η πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ και νυκτερινά κέντρα περιορίζεται σε 50 άτομα.

Εσθονία: Κλειστά τα σχολεία, όπως και τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, τα κέντρα αναψυχής, οι αθλητικοί όμιλοι. Απαγορεύονται οι μαζικές συναθροίσεις.

Ισλανδία: Κλειστά τα σχολεία, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Ιρλανδία: Κλειστά σχολεία, κολέγια, βρεφονηπιακοί σταθμοί και δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και μπαρ και μπυραρίες. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους και άνω των 500 σε εξωτερικούς.

Ισπανία: Κλειστά τα σχολεία, περιορισμοί στις μετακινήσεις (οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνον για να πάνε στις δουλειές τους, να αγοράσουν τρόφιμα ή να επισκεφθούν φαρμακεία και νοσοκομεία). Οι εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών χρησιμοποιούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μαδριλένοι περιμένουν στην ουρά παντοπωλείου τηρώντας αποστάσεις μεταξύ τους λόγω του κορωνοϊού.
Μαδριλένοι περιμένουν στην ουρά παντοπωλείου τηρώντας αποστάσεις μεταξύ τους λόγω του κορωνοϊού

Ιταλία: Απαγορεύονται μέχρι τις 3 Απριλίου όλες οι μετακινήσεις και οι συγκεντρώσεις. Κλειστά τα σχολεία κι όλα τα καταστήματα πλην εκείνων που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ – μάρκετ και τα φαρμακεία.

Κροατία: Κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια

Λετονία: Κλειστά τα σχολεία μέχρι τις 14 Απριλίου. Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων.

Λιθουανία: Κλειστά τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα πανεπιστήμια, όπως και τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και μπυραρίες, αν και μπορούν να λειτουργούν παντοπωλεία και φαρμακεία. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Λουξεμβούργο: Κλειστά τα σχολεία, όπως επίσης εστιατόρια και καταστήματα ενώ οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να μένουν στα σπίτια τους και να μη βγαίνουν παρά μόνον σε κατεπείγουσες περιπτώσεις.

Μάλτα: Κλειστά τα σχολεία

Μολδαβία: Κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων.

Νορβηγία: Κλειστά τα σχολεία, όπως και πολλές κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες καθώς και τα εστιατόρια.

Ολλανδία: Κλειστά τα σχολεία, όπως και τα μπαρ, τα εστιατόρια και κάποια καταστήματα, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Ουγγαρία: Κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όπως και τα θέατρα, τα νυχτερινά κέντρα και οι κινημαγτογράφοι. Εστιατόρια και καφετέριες λειτουργούν μέχρι τις 15:00. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους και άνω των 500 σε υπαίθριους.

Κλειστό σχολείο στη βορειοανατολική Ουγγαρία.
Κλειστό σχολείο στη βορειοανατολική Ουγγαρία

Ουκρανία: Κλειστά τα σχολεία. Λουκέτο σε μπαρ, εστιατόρια, ρεστοράν, καφετέριες και εμπορικά κέντρα στο Κίεβο και άλλες πόλεις.

Πολωνία: Κλειστά τα σχολεία

Πορτογαλία: Κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όπως και τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Ρουμανία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Σερβία: Κλειστά τα σχολεία και οι δημόσιοι χώροι.

Σλοβακία: Κλειστά τα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα, οι χώροι ψυχαγωγίας και όλα τα καταστήματα πλην εκείνων που πωλούν τρόφιμα, τα φαρμακεία, οι τράπεζες, τα πρατήρια καυσίμων και τα ταχυδρομεία.

Σλοβενία: Κλειστά τα σχολεία, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια, οι κινηματογράφοι, τα αθλητικά κέντρα και τα περισσότερα καταστήματα, πλην εκείνων που πωλούν τρόφιμα και πάλι με περιορισμένο αριθμό πελατών.

Σουηδία: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων

Τσεχία: Καραντίνα σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι τις 24 Μαρτίου, κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ενώ η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνον σ’ όσους πάνε στις δουλειές τους, σε νοσοκομεία ή για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Φινλανδία: Κλειστά τα σχολεία σε ορισμένους δήμους, εξετάζεται η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 500 ατόμων.

Πέτσας: “Μπορεί να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες”

Previous article

Πώς κυλά η ζωή στα 2 χωριά σε καραντίνα στην Κοζάνη -Τους πάνε με στολές, προμήθειες στις πόρτες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.