ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα για τον κορονοϊό: Η πολιορκία στα φαρμακεία και οι αυξήσεις σε τιμές και πελάτες [πίνακες]

0

Σε έρευνα της εταιρείας Interview καταγράφηκε η κατάσταση που δημιουργήθηκε και παγιώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στα φαρμακεία της χώρας εξαιτίας του κορωνοϊού, με πελάτες να βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όσο-όσο για ένα αντισηπτικό.

Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 300 φαρμακείων πανελλαδικά στο χρονικό διάστημα 17-19 Μαρτίου 2020, με τους φαρμακοποιούς να απαντούν πως μόλις άρχισε να γίνεται αντιληπτή η πανδημία στη χώρα, οι Ελληνες έσπευσαν να αγοράσουν:

– Αντισηπτικά σε ποσοστό 98%,
– Μαντιλάκια με 81%,
– Οινόπνευμα με 81%,
– Ιατρικές μάσκες με 99%,
– Αντιικά φάρμακα με 14%
– Αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα με 27%.

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές σε μάσκες και αντισηπτικά
Με τη ζήτηση σε μάσκες και αντισηπτικά με τη σχεδόν άμεση μείωση της προσφοράς των συγκεκριμένων προϊόντων εξαιτίας της έλλειψης από αποθήκες και ράφια, αυτομάτως η τιμή τους εκτοξεύθηκε. Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά αύξησης των τιμών στα ακόλουθα προϊόντα (τα ποσοστά αυτά δεν αποτυπώνουν αύξηση τιμών, αλλά την άποψη των φαρμακοποιών για το ποια προϊόντα ανατιμήθηκαν):
– 90% στις ιατρικές μάσκες
– 68% στα αντισηπτικά υγρά (τζελ),
– 27% στα αντισηπτικά μαντηλάκια,
– 21% στο οινόπνευμα,
– 5% στα αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα
– 3% στα αντιϊκά φάρμακα

Σε κατάσταση πανικού 1 στους 2 πελάτες
Στην ερώτηση αν «σας έχουν προτείνει πελάτες να σας δώσουν παραπάνω χρήματα προκειμένου να τους εξασφαλίσετε μάσκες ή αντισηπτικά», οι απαντήσεις είναι: Ναι 10%, Όχι 90%.
Ενδιαφέρον έχει πάντως η απάντηση των φαρμακοποιών στο ερώτημα αν εάν ήρθαν σε επαφή με περιπτώσεις πελατών που ήταν σε κατάσταση πανικού, καθώς το 55% των ερωτώμενων απάντησε θετικά και το 45% αρνητικά.

Την ίδια στιγμή, το 67% των φαρμακοποιών δεν έχει προβεί στην δημιουργία δικών του σκευασμάτων για το κοινό εξαιτίας ελλείψεων, το 28% έχει πράξει κάτι ανάλογο και 5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Οι φαρμακοποιοί ακόμη δηλώνουν σε ποσοστό 86% ότι πελάτες τους δεν έχουν ζητήσει να προμηθευτούν το τεστ διάγνωσης κορωνοϊού και μόλις το 14% απαντά καταφατικά στο ερώτημα αυτό.
Όσον αφορά στα μέτρα προσέλευσης στα φαρμακεία, το 53% τα κρίνει επαρκή και το 47% επισημαίνει πως χρειάζονται και άλλα.

Δείτε εδώ την έρευνα της interview

Φωτογραφία της ημέρας!

Previous article

Οικογένεια στα χρόνια του κορονοϊού, ή “πώς τα βολεύει μια μητέρα με έξι παιδιά στο σπίτι”;

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.