ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο κορονοϊός “αρρωσταίνει” και τους μισθούς – Δυνατότητα για μείωση 50% στον ιδιωτικό τομέα

0

Με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι την μείωση του μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά 50% για έξι μήνες, με ταυτόχρονη μείωση κατά 50% του χρόνιου εργασίας αυτών. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ενεργοποιεί μία σειρά από μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία καθορίζει επακριβώς τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, στο άρθρο 9 περιγράφει τις ανατροπές που έρχονται στα εργασιακά ως εξής:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη της εφαρμογής του.  

Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 για τους επόμενους 6 μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμισυ με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Έτσι θα μπορεί κάθε εργαζόμενος να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ.

Αναβάλλονται για το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Previous article

ΑΛΟΓΑ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.