ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

400.000 για την ανάβαθμιση στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου από την περιφέρεια

0

Τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης που είχε με επιστημονική ομάδα για το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Ως αποτέλεσμα της διάσκεψης προέκυψε πως η Περιφέρεια θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου διαθέτοντας πίστωση περί τα 400.000 ευρώ.

Τα επιστημονικά επιτεύγματα του αστεροσκοπείου τιμούν την Κορινθία και την Περιφέρειά μας. Η αναβάθμιση σε υποδομές του αστεροσκοπείου Κρυονερίου αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας. Η προσφορά του αστεροσκοπείου Κρυονερίου Κορινθίας πρέπει να αυξηθεί και μπορεί να είναι πολυεπίπεδη” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Ειδικότερα συμφωνήθηκε ότι αποτελεί προς ένταξη έργο η αναβάθμιση του τηλεσκοπίου, η ολοκλήρωση των μελετών για κατασκευή κτηρίου με πλανητάριο και αμφιθέατρο καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Μετά τις γιορτές του Πάσχα, θα γίνει επίσκεψη στον χώρο του Αστεροσκοπείου, όπου φιλοξενείται τo Κέντρο Επισκεπτών Κρυονερίου, το οποίο χρησιμοποιείται, για πολλές δεκαετίες, ως μέσο εκπαίδευσης και διάχυσης της γνώσης στο ευρύ κοινό.

Το αστεροσκοπείο Κρυονερίου βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων στο όρος Κυλλήνη κοντά στο χωριό Κρυονέρι του νομού Κορινθίας. Είναι ιδιοκτησία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ιδρύθηκε το 1972. Διαθέτει κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.2 m το οποίο είναι τοποθετημένο σε ισημερινή στήριξη. Το 2016 το τηλεσκόπιο αναβαθμίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την καταγραφή προσκρούσεων παραγήινων αστεροειδών στη Σελήνη.

Πρόσφατα την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου από το αστεροσκοπείο Κρυονερίου καταγράφηκε “η 100ή έκλαμψη από πτώση μετεωροειδούς στη Σελήνη, που παρατηρήθηκε πρώτα από το τηλεσκόπιο Κρυονερίου, επιβεβαιώθηκε και από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα”.

Μεγάλη Παρασκευή με «αντάρτικο» ιερέων και ουρές πιστών σε εκκλησίες

Previous article

Πρώτη φορά Ανάσταση χωρίς Άγιο Φως – Δεν θα διανεμηθεί στους πιστούς

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.