ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Λύση στα τυφλά οικόπεδα δίνει ο δήμος Βέλου-Βόχας

0

Ύστερα από μια μακρά και επίπονη διαδικασία και ενέργειες πολλών ετών από τη δημοτική αρχή Βέλου-Βόχας λύνεται επιτέλους το πρόβλημα με τα τυφλά οικόπεδα στα διοικητικά όρια του δήμου. Πρόκειται για την κύρωση κοινοχρήστων χώρων σε δρόμους που έχουν παραχωρηθεί με συμβολαιογραφική πράξη μετά το 1985 στις Κοινότητες Μπολατίου και Ευαγγελίστριας. Είχαν προηγηθεί οι ανάλογες κυρώσεις στις κοινότητες Κρηνών, Κοκκωνίου και Νεράντζας.

Η δημοσίευση σε ΦΕΚ της κύρωσης, μετά τη σχετική έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αποδεσμεύει τα εντός σχεδίου ακίνητα -τα οποία έχουν προκύψει από κατάτμηση μεγαλύτερων οικοπέδων και δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο- από την ιδιότυπη ομηρία τους.

Το πρόβλημα προέκυψε από το μακρυνό 2008, όταν μία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας όριζε ότι οι ιδιοκτήτες των «τυφλών» οικοπέδων όφειλαν να παραχωρήσουν στο δήμο, δωρεάν και με συμβολαιογραφική πράξη, λωρίδα πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων, η οποία θα εξασφαλίζει τη σύνδεσή του με κοινόχρηστο χώρο, όπως επιβάλλει η πολεοδομική νομοθεσία για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Χτύπημα στην οικοδομή και απαξίωση της ακίνητης περιουσίας

Στις αρχές του 2010, το υπουργείο Περιβάλλοντος έβγαλε από τα συρτάρια την απόφαση του ΣτΕ του 2008 και δόθηκαν εντολές στις πολεοδομίες να μην εκδίδουν άδειες γι’ αυτή την κατηγορία ακινήτων, με αποτέλεσμα να νεκρώσει η ήδη παγωμένη οικοδομική δραστηριότητα! Παράλληλα, το υπουργείο κάλεσε τις δημοτικές αρχές να εκπονήσουν τοπικά ρυμοτομικά μέσα, από τα οποία θα χαράσσονται νέοι δρόμοι και τα «τυφλά» οικόπεδα θα αποκτούν νόμιμη πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο.

Εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ για τα "τυφλά" οικόπεδα, με ασαφή σημεία - e ...

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εκπονήσει το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που προέβλεπε τη συνένωση των δήμων σε μεγαλύτερους ΟΤΑ, ενώ η ταυτόχρονη οικονομική κρίση που μόλις είχε ξεκινήσει απαιτούσε από την αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει με σημαντικούς περιορισμούς στους πόρους της.

Έτσι, λοιπόν, οι νέες δημοτικές αρχές –και ως εκ τούτου και η δημοτική αρχή Βέλου-Βόχας– μέσα σε ένα ούτως ή άλλως δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, βρέθηκε με μία “βόμβα” στα χέρια της, την οποία η κεντρική διοίκηση απαιτούσε να την αφοπλίσει μέσα από διαδικασίες χρονοβόρες και άκρως γραφειοκρατικές!

Οι ενέργειες Παπακυριάκου

Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων περιήλθαν σε απόγνωση. Η αξία της γης έπεσε κατακόρυφα και η όποια οικοδομική δραστηριότητα υπήρχε δέχτηκε άλλο ένα ισχυρό πλήγμα. Ο Αννίβας Παπακυριάκος, δήμαρχος Βέλου-Βόχας, από την πρώτη στιγμή έθεσε σε απόλυτη προτεραιότητα τις ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα αποκαθιστούσαν το πρόβλημα.

Μετά από 9 χρόνια και με αντιπάλους το “τέρας της γραφειοκρατίας” και το “αργοκίνητο καράβι” του δημοσίου συστήματος πριν λίγο καιρό, τέλη Ιανουαρίου, ήρθε η πρώτη δικαίωση για τον Αννίβα Παπακυριάκο με την κύρωση των κοινοχρήστων χώρων των Κρηνών.

Από κει και πέρα το νερό μπήκε στο αυλάκι, ακολούθησε το Κοκκώνι και η Νεράντζα και τώρα το Μπολάτι και η Ευαγγελίστρια. Με τις συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις και ενέργειες του δήμου Βέλου-Βόχας και του δημάρχου Αννίβα Παπακυριάκου, προσωπικά, αποκαθίσταται σιγά-σιγά η αξία της γης στις πληττόμενες περιοχές, ενώ δίνονται κίνητρα ανάπτυξης εκ νέου της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων.

Στήριξη σε αγρότες και επιχειρηματίες από τον δήμο Βέλου Βόχας

Previous article

Νεράντζα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.