ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΒΥΘΟΣ

Γέμισε ο Κορινθιακός με salps. Είναι σπονδυλωτά, έχουν στομάχι και μπορεί να μας σώσουν από την κλιματική αλλαγή.

0

Παρά το ότι μοιάζουν με μέδουσες, τα salps είναι μέλη των Tunicata, μιας ομάδας ζώων γνωστών και ως ψαριών. Είναι ταξινομικά πιο κοντά στους ανθρώπους από τις μέδουσες.

Τα salps ταξινομούνται στα Phylum chordata, σχετίζονται με όλα τα ζώα με ραχοκοκαλιά. Τα salps Larval έχουν ένα notochord που τρέχει στην πλάτη τους, μια σκληρή, εύκαμπτη ράβδο που προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα και παρέχει και σημείο πρόσδεσης για τους μυς.

Είναι ημιδιάφανα θαλάσσια ζώα σε σχήμα βαρελιού που κινούνται μέσω του νερού με τη σύσπαση λωρίδων μυών που χτυπούν το σώμα τους. Όταν βρεθούν ξεπλυμένα στις ακτές, συχνά εκλαμβάνονται ως ζελέ. Οι συστέλλοντες μύες αντλούν νερό από το μπροστινό μέρος του σώματός τους   στο πίσω μέρος.  Τροφοδοτούνται φιλτράροντας πλαγκτόν και φύκια και μετακινούνται χρησιμοποιώντας ένα απίστευτα αποτελεσματικό σύστημα προώθησης αεριωθούμενων αεροπλάνων, ένα από τα πιο αποτελεσματικά παραδείγματα πρόωσης, εκτόξευσης , στο ζωικό βασίλειο.

Βιότοποι

Συνήθως ζουν σε υπεράκτια θαλάσσια περιβάλλοντα

Διατροφή

 Είναι μη επιλεκτικά τρώνε ό, τι παγιδεύουν στο σώμα τους. Αν και το πλέγμα  τους είναι αρκετά αποτελεσματικό για να πιάσει μια ποικιλία διαφορετικών μεγεθών σωματιδίων από βακτήρια έως προνύμφες, η κύρια τροφή τους είναι το φυτοπλαγκτόν.

Άλλες συμπεριφορές και προσαρμογές

Εχουν έναν περίπλοκο κύκλο ζωής, αναπτύσσονται τόσο γρήγορα που μπορούν να μεγαλώσουν σε 48 ώρες. Θεωρείται ότι είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο πολυκύτταρο ζώο στη Γη, αυξάνοντας το μήκος του σώματός τους έως και 10% ανά ώρα. Αυτός ο γρήγορος χρόνος ανάκαμψης επιτρέπει  να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των φυκιών, αυξάνοντας γρήγορα το μέγεθος του πληθυσμού τους όταν υπάρχει ξαφνική αφθονία τροφής. Εξαιτίας αυτού,  είναι πολύ σημαντικά για την ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών στις διάφορες ζώνες βάθους του ωκεανού. Καθώς κινούνται πάνω-κάτω στον ωκεανό τρώγοντας και απεκκρίνοντας διαδίδουν θρεπτικά συστατικά προς τα κάτω σε άλλες ωκεάνιες κοινότητες.

Κύκλος  ζωής

Ο κύκλος ζωής είναι μια υποχρεωτική εναλλαγή σεξουαλικών (ερμαφροδιτικών, γονοζωιδίων) και ασεξουαλικών (oozoid) γενεών.

Συμπεριφορές αναπαραγωγής

Έχουν έναν περίπλοκο κύκλο ζωής που εναλλάσσεται μεταξύ σεξουαλικής και ασεξουαλικής μορφής. Οι σεξουαλικές μορφές ονομάζονται συσσωματώματα επειδή σχηματίζουν μια αποικία ενώ οι ασεξουαλικές μορφές είναι μοναχικές. Όλα τα θηλυκά έχουν ένα ή δύο αυγά όταν απελευθερώνονται από έναν μοναχικό γονέα. Το ζευγάρωμα συμβαίνει με μεγαλύτερα αρσενικά συσσωματώματα και τα έμβρυα αναπτύσσονται μέσα σε ένα συσσωματικό σώμα με το να τρέφονται μέσω πλακούντα. Όταν τα έμβρυα ωριμάσουν, απελευθερώνονται και το μητρικό συσσωμάτωμα γίνεται αρσενικό. Τα απελευθερωμένα έμβρυα μεγαλώνουν ως ώριμα και αναπαράγουν ασεξουαλικά  έμβρυα νεαρών αδρανών.

Κάθε γονέας παράγει μόνο ένα έμβρυο και το τρέφει μέσω του γονικού αίματος μέσω ενός είδους πλακούντα. Κατά την απελευθέρωση, το στάδιο της ασεξουαλικής αναπαραγωγής (oozoid) ξεπηδά από μια αλυσίδα μεταξύ 20 και 80 πανομοιότυπων εμβρύων. Αυτά τελικά θα χωριστούν για να γίνουν σεξουαλικά αναπαραγωγικές μορφές.

Οικονομικές επιπτώσεις

Οι σβόλοι κοπράνων και τα σώματα των αλάτων μεταφέρουν άνθρακα στον πυθμένα της θάλασσας και επειδή είναι αρκετά άφθονα μπορούν να επηρεάσουν τον βιολογικό κύκλο του ωκεανού. Κατά συνέπεια, οι μεγάλες αλλαγές στην αφθονία ή την κατανομή τους μπορεί να αλλάξουν τον κύκλο άνθρακα του ωκεανού και ενδεχομένως να διαδραματίσουν ρόλο στην αλλαγή του κλίματος.

Ουσιαστικά επανασυσκευάζουν τον άνθρακα σε μεγάλα κομμάτια που βυθίζονται πολύ γρήγορα στον ωκεανό. “Είναι ένας τρόπος να προσπαθήσουμε να εξισορροπήσουμε πόσο CO2 είναι στην ατμόσφαιρα.”

Από πού κινδυνεύουν

Οι σαλάτες είναι ένα σημαντικό είδος διατροφής για πολλά ψάρια, όπως το Smalleye Squaretail, το Chinaman Leatherjacket, το Ocean Sunfish και το Blue-ringed Angelfish.

Κίνδυνος για τον άνθρωπο

Κανένας

8eCUgvCwsa

Σαββατοκύριακο με 35άρια στην Κορινθία

Previous article

Σε διαβούλευση ο νόμος για τον Προσωπικό Αριθμό που αλλάζει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.