ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Τι είναι καλύτερο: 1 εκατ. δολάρια τώρα ή 1.000 δολάρια την εβδομάδα για μια ζωή;

0

Το άρθρο είναι παλιό, αλλά το ερώτημα παραμένει επίκαιρο. Πριν από δύο χρόνια, μια κοπέλα, η Charlie Lagarde από τον Καναδά για να γιορτάσει τα 18α γενέθλιά της αποφάσισε να αγοράσει, για πρώτη φορά ένα λαχνό της λοταρίας, με τον οποίο κατάφερε να κερδίσει την λοταρία. Κι εκεί ήρθε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να πάρει το 1 εκατομμύριο δολάρια (σ.σ. Δολάρια Καναδά) τώρα και στο χέρι ή να λαμβάνει 1.000 δολάρια κάθε εβδομάδα για μια ζωή; Τελικά επέλεξε την αφορολόγητη εβδομαδιαία πληρωμή. Ήταν όμως η καλύτερη επιλογή;  

Το BBC News ζήτησε από δύο οικονομολόγους να αναλύσουν την περίπτωσή της και αμφότεροι αποφάνθηκαν πως η 18χρονη πήρε την πιο σωστή απόφαση.

Αρχικά το ότι είναι τόσο νέα σημαίνει προφανώς πως η εβδομαδιαία εφάπαξ πληρωμή είναι ό,τι καλύτερο. Για να φτάσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου χρειάζεται περίπου 19 χρόνια και αν ζήσει μέχρι τα 80 της (ο μέσος όρος ζωής στον Καναδά είναι τα 82 έτη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα), τότε θα έχει λάβει συνολικά πάνω από 3 εκατομμύρια σε όλο αυτό το διάστημα.   

«Αυτομάτως αφαιρεί κάθε πειρασμό να ξοδέψει χρήματα σε πράγματα που θεωρείς περισσότερο προτεραιότητα στην ηλικία των 18 συγκριτικά με αργότερα», εξηγεί η Sarah Coles, από την βρετανική εταιρία επενδύσεων Hargreaves Lansdown.   
Βέβαια δεν πρέπει να παραγνωριστούν μεμονωμένες καταστάσεις. «Αν η Charlie είχε χρέη ύψους 100.000 δολαρίων ίσως επέλεγε να πάρει ολόκληρο το ποσό και να απαλλαγεί από αυτά. Ίσως έκανε το ίδιο αν πλήρωνε κάποιο δάνειο ή μια υποθήκη. Στην περίπτωσή της, που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προφανώς και πήρε μια πολύ λογική απόφαση», προσθέτει ο Tom Selby, αναλυτής στην συνταξιοδοτική εταιρία AJ Bell.       

Κι αν επένδυε το εκατομμύριο;   

Πολλοί μπορεί να θεωρούν πως παίρνοντας το εκατομμύριο -και στη συνέχεια επενδύοντας το- θα έκανε καλύτερη απόσβεση. Αλλά αυτό και πάλι δεν θα ήταν καλή οικονομική επιλογή για την 18χρονη, σύμφωνα με τον Selby.    
Όπως εξηγεί, με όποιον τρόπο και αν επένδυε τα χρήματα δεν θα κατάφερνε να στην πραγματικότητα να βγει κερδισμένη. Για παράδειγμα, αν επένδυε το 1 εκατομμύριο και έκανε ανάληψη 26.000 δολάρια κάθε χρόνο (σ.σ. το σύνολο των 1.000 δολαρίων κάθε εβδομάδα), αυτά θα φορολογούνταν σαν εισόδημα, ενώ το εβδομαδιαίο ποσό είναι αφορολόγητο.   
Εξετάζοντας διάφορες επιλογές επενδύσεων, ο Tom Selby καταλήγει πως σε κάθε περίπτωση η ηλικία της Charlie Lagarde είναι κομβική, γιατί κάποιος στα 30 ή μεγαλύτερος θα δυσκολευόταν πολύ περισσότερο να αποφασίσει. 

Η Charlie Lagarde είναι πολύ νέα και με την πάροδο του χρόνου ο πληθωρισμός θα «έτρωγε» το βραβείο της, λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής. Οπότε δεν θα ήταν καλύτερα να πάρει τώρα το εκατομμύριο και να το ξοδέψει, πριν αρχίσει να πέφτει η αξία του;   

Όχι, σύμφωνα με την Sarah Coles. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον μελλοντικό ρυθμό πληθωρισμού. Ωστόσο, μια ρεαλιστική εκτίμηση της τάξης του 3% σημαίνει πως σε 50 χρόνια, τα 1.000 δολάρια την εβδομάδα ενδεχομένως αξίζουν λιγότερο από τα 250 δολάρια την εβδομάδα.   
«Κατά συνέπεια θα χρειαζόταν να γίνει 47 ετών για να φτάσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου, αλλά συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό, το εφάπαξ εισόδημα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1.5 εκατομμύριο», λέει η ίδια. 

Σωστή επιλογή για όλους;  

«Η απόφαση ανάμεσα σε ένα μικρό, κανονικό εισόδημα ή ένα μεγάλο συνολικό ποσό είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ως άνθρωποι έχουμε την τάση να προτιμούμε ένα μικρότερο ποσό άμεσα παρά ένα μεγαλύτερο σε βάθος χρόνου», λέει ο Tom Selby, που συστήνει στον κόσμο να είναι προσεκτικός σε τέτοιες αποφάσεις.   

Η παραλία στην εποχή του κορονοϊού

Previous article

1-30 Ιουνίου θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *