ΜΟΥΣΙΚΗ

H σπουδαία μέτζο-σοπράνο Eurudike de Beul τραγουδάει το “Άσμα Ασμάτων” των Καμπανέλη-Θεοδωράκη (video)

2

Το “Μαουτχάουζεν” είναι ένα απο τα κορυφαία μουσικά δημιουργήματα που μίλησαν για το Ολοκαύτωμα. Προφανώς όχι τυχαία, αφού ο Ιάκωβος Καμπανέλης που το έγραψε ήταν ένας από τους ανθρώπους που το βίωσαν. Διηγήθηκε την ζωή του, δεν περιέγραψε κάτι που άκουσε.

Το “Μαουτχάουζεν” κυκλοφόρησε αρχικά ως βιβλίο, το 1965. Αποτέλεσε το συμμάζεμα χιλιάδων σκόρπιων σημειώσεων, που ο Καμπανέλλης κρατούσε για χρόνια. Σημειώσεις που κατέγραφε όπου μπορούσε, ακόμα και όσο ζούσε στο κολαστήριο, αλλά κυρίως μετά την απελευθέρωσή του. Αφού έδωσε το βιβλίο για έκδοση επεξεργάστηκε ορισμένα από τα κεφάλαια και τα μετέτρεψε σε ποιήματα. Ήταν το «Άσμα ασμάτων», «Ο Αντώνης», «Ο δραπέτης» και το «Όταν τελειώσει ο πόλεμος». Αυτά τα ποιήματα τα πήρε ο Μίκης Θεοδωράκης και τα μετέτρεψε σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας αριστούργημα. Τέτοιο που οι Ν.Υ. Times το χαρακτήρισαν ως “το σημαντικότερο έργο για το Ολοκαύτωμα που γράφτηκε ποτέ”.

Από τα τέσσερα τραγούδια ξεχώρισε το “Άσμα Ασμάτων“, το οποίο έχει αποκτήσει καθολική αναγνώριση. Τέτοια που, πριν απο 40 περίπου χρόνια, το έφερε στα χείλη της Joan Baez, σε μια συναυλία στην Κρήτη.

Και πριν απο μία εβδομάδα μία γυναίκα -η μέτζο-σοπράνο Eurudike de Beul – βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της, στην πόλη Σαντ Νικλάας του Βελγίουκαι το τραγούδησε για να τιμήσει την επέτειο των 80 ετών από τον βομβαρδισμό της πόλης, στις 17 Μαΐου του 1940.

Είναι υπέροχο, ανατριχιαστικό και εξόχως συγκινητικό.

Η άλλη όψη του Κορινθιακού.

Previous article

Σήμα κινδύνου από τον Αρναούτογλου για έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα

Next article

You may also like

2 Comments

  1. Μακάρι να συνειδητοποιούσαμε οι Έλληνες πόσο τεράστια προσωπικότητα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.

  2. φανταστικο

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *