ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορά Ψυχογιού για τους αμπελουργούς και οινοποιούς της Κορινθίας

0

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός. Αφορμή αποτέλεσε το αίτημα που κατέθεσαν από κοινού αμπελουργοί, οινοποιοί και δήμος Νεμέας για να λάβουν έκτακτη επιχορήγηση λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο κ. Ψυχογιός περιγράφει την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος και εξηγεί πως δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: “Οι αμπελουργοί δεν έχουν πληρωθεί από τα οινοποιεία για την παραγωγή του 2019, τα οινοποιεία έχουν γεμάτες δεξαμενές και οι παραγωγοί σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν και να διαθέσουν το νέο προϊόν τους.

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων μας“, σημειωνει ο κ. Ψυχογιός “όλο το προηγούμενο διάστημα και αξιοποιώντας σε αυτή την κατεύθυνση την επιστολή του Δήμου και τοπικών φορέων της Νεμέας: του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας και του Αγροτικού Συλλόγου Νεμέας,  κατέθεσα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κοινοβουλευτική Αναφορά, με την οποία ζητείται η άμεση λήψη μέτρων στήριξης των αμπελουργών και των οινοποιών.

Με δεδομένο ότι η αμπελοοινική ζώνη Νεμέας είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, οι συνέπειες της πανδημίας, έχουν ως αποτέλεσμα, οι αμπελουργοί να μην έχουν πληρωθεί από τα οινοποιεία για την παραγωγή του 2019, τα οινοποιεία να έχουν γεμάτες δεξαμενές και οι παραγωγοί σε λίγο καιρό να μην  μπορούν να καλλιεργήσουν και να διαθέσουν το νέο προϊόν τους.

Από την άλλη οι   εξαγωγές έχουν μηδενιστεί, η εγχώρια κίνηση έχει πέσει πάνω από το 70%, με κλειστά εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία κλπ.

Η ανάγκη χρηματοδότησης των αμπελουργών και των οινοποιείων, είναι άμεση και επιτακτική. Από την πλευρά μας, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους, μεταξύ άλλων και :  α) παροχή δανείου για την αντιμετώπιση των αναγκών τους που θα καταβληθεί άμεσα και θα εξοφληθεί σε βάθος πενταετίας με χαμηλό επιτόκιο και β) την ενεργοποίηση της διαδικασίας της απόσταξης σε αξιοπρεπή τιμή, όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, την παροχή χρηματοδότησης για την εξόφληση των παραγωγών και μείωση του ΦΠΑ στο κρασί στο 13%

Τουρκικές έρευνες στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Previous article

Εικόνες ντροπής στους Αγίους Θεοδώρους – Οικόπεδο έχει μετατραπεί σε χωματερή!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.