ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Διαμαρτυρία για το “λουκέτο” στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στο Δερβένι

1

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν  ό,τι καλύτερο μπορούν  για τους συμπολίτες τους εμφανίστηκαν ο Βλάσσης Τσιώτος και ο Τάσος Γκιολής στην σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στο Δερβένι για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς. Οι δύο αυτοδιοικητικοί στάθηκαν επικεφαλής της κινητοποίησης που συγκέντρωσε αρκετό κόσμο έξω από το υποκατάστημα.

Πρόκειται για το δεύτερο υποκατάστημα τράπεζας που κλείνει τους τελευταίους μήνες στα ευρύτερα όρια του δήμου, καθώς είχε προηγηθεί το «λουκέτο» και στο υποκατάστημα της Eurobank στο Ξυλόκαστρο. Οι λόγοι που κλείνουν τα υποκαταστήματα είναι γνωστοί και προφανείς. Οι τράπεζες, καθώς αποτελούν ιδιωτικές επιχειρήσεις, εξετάζουν τις κινήσεις τους, λειτουργώντας αποκλειστικά και μόνο με λογικές κερδοφορίας και κόστους παραγωγής. Η μείωση των καταστημάτων επιβάλλεται –κατά τις ίδιες- από τον ολοένα μειούμενο κύκλο εργασιών, τον περιορισμό των κερδών, την σταθερή μείωση του προσωπικού, αλλά πάνω απ όλα την είσοδο των νέων τεχνολογιών, όπως το web banking, ή τις εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων που κάνουν τραπεζικές εργασίες σε ένα λεπτό. Ως εκ τούτου το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων είναι μία πραγματικότητα, η οποία θα είναι διαρκής και σταθερή.

Από την άλλη μεριά ωστόσο υπάρχει και το ζήτημα της εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου. Γιατί είναι δεδομένο πως πελάτες των τραπεζών δεν είναι μόνο νέοι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Είναι επίσης και μεγάλοι άνθρωποι που δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν. Επίσης υπάρχει ένας αριθμός τραπεζικών εργασιών που απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία, ενώ τόσο το Δερβένι όσο και το Ξυλόκαστρο είναι τουριστικοί προορισμοί που απαιτούν την εξυπηρέτηση τουριστών.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι δύο αυτοδιοικητικοί στις δηλώσεις τους τόνισαν την ανάγκη να λειτουργήσει το κατάστημα έστω και με 1-2 υπαλλήλους για 1-2 ημέρες την εβδομάδα.

«Όποιος μάς στηρίζει, θα τον στηρίζουμε κι εμείς» τόνισε ο κ. Τσιώτος, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν επαφές με την διοίκηση της τράπεζας στην οποία θα τεθούν επιχειρήματα «ουσιαστικά και όχι συναισθηματικά».

Από την πλευρά του και ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Γκιολής εξέφρασε την αγωνία του και επιβεβαίωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει ραντεβού με την διοίκηση της τράπεζας για να βρεθεί λύση.     

Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός, ο οποίος υπενθύμισε ότι ως κυβερνητικοί βουλευτές πριν απο δύο χρόνια κατάφεραν να αποτρέψουν το κλείσιμο του υποκαταστήματος.

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2018 με τη δυναμική μας παρουσία και ισχυρά επιχειρήματα σαν βουλευτές της κυβέρνησης (όχι αντιπολίτευσης!) του ΣΥΡΙΖΑ αποτρέψαμε από κοινού με εκπροσώπους του Δήμου και φορείς της περιοχής το κλείσιμο του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Δερβένι. Προβάλαμε την οικονομική, αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση της λειτουργίας της τράπεζας σε άμεση σύνδεση με τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και δημιουργίας νέων υποδομών όπως η Εθνική Οδός και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος που προχώρηση και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλοντας τα μέγιστα στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών και ανοίγοντας δρόμους για την αναβάθμιση και την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Κορινθίας.

Εκτός των άλλων, είχα θέσει τότε και προσωπικά προς τους εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της εταιρείας ως διαδόχου (!) της Αγροτικής Τράπεζας να διατηρεί τουλάχιστον το δίκτυο καταστημάτων της σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Δερβένι ή η Γκούρα (όπου πρόσφατα και χωρίς καμία αντίδραση από τους βουλευτές της ΝΔ έκλεισε το υποκατάστημα), υπηρετώντας την τοπική οικονομία αλλά και το κοινωνικό ρόλο που πρέπει να επιτελεί λαμβάνοντας υπόψη, βέβαια, και τις απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με εκατομμύρια Ευρώ των Ελλήνων πολιτών.

Εμείς και εγώ προσωπικά θα κάνουμε και πάλι ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρηθεί το κατάστημα σε λειτουργία, όπως κάναμε και με τα ΕΛΤΑ του Δερβενίου που έχουν απαξιωθεί πλήρως, το Ειρηνοδικείο που παραχωρήσαμε στο Δήμο και καταρρέει, την ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο Δίκτυο Natutra που καταργήθηκε στην ουσία από τη ΝΔ, τον Προστατικό σιδηρόδρομο και την Εθνική Οδό που αν δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχαν ολοκληρωθεί και παραδοθεί ποτέ για χρήση, την επισκευή των σχολικών κτιρίων και των παιδικών χαρών μέσα από το Πρόγραμμα Φιλόδημος που επίσης υπονομεύει η κυβέρνηση και πολλά άλλα…“.

Ο πορφυρίων ή porphyrio porphyrio ή σουλτανοπουλάδα. Ένα είδος με πολλές αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα.

Previous article

Λουκέτο στο υποκατάστημα Πειραιώς στο Δερβένι: Τι λένε οι έμποροι της περιοχής

Next article

You may also like