ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Τι συζητήθηκε χτες στο δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων

1

Το πρώτο «ζωντανό» (αν και «κεκλεισμένων των θυρών») δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορινθίων, μετά την πανδημία, πραγματοποιήθηκε χτες. Ήταν μάλιστα και το πρώτο που πραγματοποιήθηκε με τη νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις συνενώσεις, τις προσχωρήσεις, αλλά και τις ανεξαρτητοποιήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα, από τις οκτώ παρατάξεις απέμειναν πλέον επτά, μετά την συγχώνευση της “Συμμαχίας Πολιτών” με την “Δύναμη Εξέλιξης”, την ανεξαρτητοποίηση των κ.κ. Κορδώση και Γ. Πιέτρη και την -ουσιαστική- προσχώρηση και του Γιάννη Καρασάββα στην πλειοψηφία. Πλέον η αριθμητική δύναμη των παρατάξεων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 12 σύμβουλοιντώνης Κυριαζής, Σπύρος Ζαχαριάς, Θέμις Κουτσογκίλας, Κωνσταντίνα Κόλλια, Δημήτρης Μπίτζιος, Σωτήρης Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Καρσιώτης, Γιώργος Πούρος, Πελοπίδας Καλλίρης, Βαγγέλης Παπαϊωάννου, Σπύρος Πλατής, Γιάννης Καρασάββας).
ΠΟΡΕΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ: 7 σύμβουλοι (Αλέξανδρος Πνευματικός, Χρήστος Μελέτης, Κωνσταντίνα Λύτρα, Σταύρος Κεφάλας, Βασίλης Ταγαράς, μαρίνα Ραντίτσα, Ηλίας Μπουρσέ)
ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ: 7 σύμβουλοι (Νίκος Σταυρέλης, Γεωργία Στριμενοπούλου, Γιώργος Μουρούτσος, Μαρίνος Κονδύλης, Μιχάλης Δόντης, Δημήτρης Μανωλάκης, Παναγιώτης Λαμπρινός)
ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ: 1 σύμβουλος (Τιμ. Πιέτρης)
ΝΕΑ ΟΡΜΗ: 1 σύμβουλος (Γιάννης Γκεζερλής)
ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ: 1 σύμβουλος (Μάριος Ασημακόπουλος)
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: 1 σύμβουλος (Βιβή Τζέκου)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: 3 σύμβουλοι (Ανδρέας Ζώγκος, Γιώργος Πιέτρης, Χρήστος Κορδώσης).

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την επίσημη ενημέρωση του σώματος για την συμφωνία συνένωσης των δύο παρατάξεων (Συμμαχία Πολιτών και Δύναμη Εξέλιξης), την κοινή ανακοίνωση Καλλίρη – Κορδώση για την ανεξαρτητοποίηση του δεύτερου, αλλά και την δήλωση του κ. Πιέτρη ότι και αυτός ανεξαρτητοποιείται. Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας, την οποία εκφράζει το πνεύμα του νόμου και απαιτούν οι σημερινές συνθήκες: «και αυτό το κάνουμε πράξη με τον κ. Καλλίρη».

Σχολιάζοντας την συνένωση ο Αλέξανδρος Πνευματικός μίλησε για συνεργασία πέντε παρατάξεων, καθώς έβαλε στο άθροισμα και τις παρατάξεις των συνεργαζόμενων αντιδημάρχων Τιμ. Πιέτρη και Γιάννη Γκεζερλή, αλλά και την Πνοή Δημιουργίας, λόγω της αντιδημαρχίας που δόθηκε στον σύμβουλο της παράταξης Γιάννη Καρασάββα: «εμείς θα παραμείνουμε στον χώρο της αντιπολίτευσης, όπου μας έταξε ο κορινθιακός λαός. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντά του, ελέγχοντας τις πράξεις της νέας ευρύτατης πλειοψηφίας των 22 προθύμων», τόνισε ο τέως δήμαρχος που κατέληξε πως πλέον η δημοτική αρχή με τόσο ισχυρή πλειοψηφία δεν έχει καμία δικαιολογία.
Ο Νίκος Σταυρέλης αντέκρουσε την επιχειρηματολογία του κ. Πνευματικού τονίζοντας ότι στις εκλογές η παράταξή του έλαβε τις ίδιες ακριβώς έδρες που έλαβαν και οι άλλοι δύο συνδυασμοί (Συμμαχία Πολιτών και Πορεία Ευθύνης): «Τον ρόλο μας, ως μειοψηφία, θα τον τηρήσουμε στο έπακρο, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, στηρίζοντας ό,τι θετικό γίνεται και κατακρίνοντας ό,τι αρνητικό». Για το ίδιο θέμα ο κ. Κορδώσης σχολίασε και αυτός, στο ίδιο κλίμα, ότι όλα τα χρόνια ήταν στην αντιπολίτευση, όπου «έλεγα αλήθειες προς όφελος των Κορίνθιων».     

Μία άλλη ενδιαφέρουσα ωστόσο εξέλιξη, που σχετίζεται με τον συσχετισμό των δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο αφορούσε τον ανεξάρτητο σύμβουλο Ανδρέα Ζώγκο. Τον κ. Ζώγκο (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, καθόταν στα έδρανα της πλειοψηφίας) πρότεινε ο δήμαρχος ως αντικαταστάτη του στον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών. Η πρόταση Νανόπουλου προκάλεσε το αιχμηρό σχόλιο του πρώην δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού, ο οποίος αφού είπε μεγαλόφωνα «άντε και αντιδήμαρχος», στην συνέχεια υπερψήφισε την πρόταση. Ανάλογο σχόλιο έκανε και ο Χρήστος Κορδώσης («έχουμε νέο προξενιό»), ο οποίος, όμως, απείχε από την ψηφοφορία, όπως απείχε και παράταξη Σταυρέλη, με την οποία ο κ. Ζώγκος φαινόταν να βρίσκεται πιο κοντά.

Στα Προ Ημερήσιας Διάταξης θέματα ο κ. Σταυρέλης ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις γύρω από το νέο Διοικητήριο, αλλά και για ορισμένα έργα, τα οποία, όπως είπε, δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί, από τη νέα δημοτική αρχή. Για το ίδιο θέμα ο κ. Πνευματικός χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως τα έργα αυτά, τα περισσότερα των οποίων έρχονται από την δική του θητεία έχουν καθυστερήσει να συμβασιοποιηθούν. Μάλιστα έδωσε μία επιπλέον διάσταση στο θέμα σημειώνοντας: «όσο τα έργα δεν συμβασιοποιούνται, δεν ισχύουν οι εκπτώσεις που έχουν δώσει οι εργολάβοι κι έτσι παραμένει δεσμευμένο το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται…».

Πρόκειται συγκεκριμένα (σε παρένθεση τι απάντησε η πλευρά της δημοτικής αρχής):

Συντήρηση σχολικών κτιρίων (650 χιλ. ευρώ): (έχουν κληθεί οι εταιρείες να συνάψουν τις συμβάσεις. Ως γενική αρχή, πάντως, ο κ. Πούρος υποστήριξε πως οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στην πανδημία, καθώς οι εταιρείες δεν ήθελαν να δεσμευτούν για τον χρόνο ολοκλήρωσης των έργων, καθώς δεν γνώριζαν την εξέλιξη που θα είχε η υγειονομική κρίση και πως θα επιδρούσε στους χρόνους παράδοσης των έργων).     

Αγροτική Οδοποιία Σοφικού για το Κιουρκάτι (680 χιλ): (έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος από τις αρχές Ιουνίου και ήδη έχει ξεκινήσει να εργάζεται).

Οδοποιία Σολυγείας (760 χιλ): (έχει κληθεί ο εργολάβος να υπογράψει την σύμβαση, κάτι που θα γίνει μέχρι τέλος του μήνα, αν και υπάρχουν προβλήματα στην έκπτωση)

Φωτεινοί σηματοδότες στο Γαλατάκι (670 χιλ): (ο εργολάβος αυτή την στιγμή κάνει εργασίες στις εκβολές του Ξηριά, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων από τις ζημιές του Ζορμά. Όταν αυτές οι εργασίες ολοκληρωθούν, από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει το έργο των φωτεινών σηματοδοτών)

Πεζοδρόμια Χιλιομοδίου: (υπάρχει πρόβλημα καθώς το έργο έχει σταματήσει από πέρυσι το καλοκαίρι, θα γίνει επιμέτρηση και ο δήμος θα πάει σε λύση της σύμβασης).

Ειδική μνεία μπορεί να γίνει για το Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Κορίνθου (Π/Υ 3 εκατ) και για τα σημαντικά ευρήματα της πρωτοβυζαντινής και μεσοβυζαντινής περιόδου που ανακαλύφτηκαν εκεί. Στο έργο εγκαταστάθηκε εργολάβος τον Μάιο, ωστόσο θα χρειαστεί πριν ξεκινήσει να κάνει αρχαιολογική αποτύπωση, όπως του ζητήθηκε από την Αρχαιολογία. Η αποτύπωση αυτή απαιτεί νέα στατική μελέτη στις πασσαλώσεις, καθώς για την ανάδειξη των ευρημάτων θα τοποθετηθεί γυάλινο δάπεδο που θα καταστήσει το σχολείο επισκέψιμο χώρο. «Σκοπεύει ο εργολάβος με την καθοδήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να κάνει κάτι πολύ σπουδαίο και πρωτότυπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πούρος, που μίλησε για ψηφιδωτά σημαντικής αξίας και την αποκάλυψη ενός οικισμού, ο οποίος είναι αναλλοίωτος.  

Σε ό,τι αφορά το Διοικητήριο -στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σταυρέλης, αλλά και ο κ. Πνευματικός- ο δήμαρχος απάντησε πως μπορεί να ακούγονται αντικρουόμενες απόψεις από την πλευρά της Περιφέρειας για την επιλογή του διοικητικού κέντρου, ωστόσο, ακόμα, ο επίσημος θεσμικός διάλογος δήμου και περιφέρειας, δεν έχει ξεκινήσει. Ειδικά για το θέμα αυτό, ο κ. Πνευματικός ανέφερε πως ο δήμος πρέπει να μείνει στην θέση που έχει ομόφωνα ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο το νέο Διοικητήριο να γίνει στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Στο σημείο αυτό ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Πούρου, ο οποίος επιβεβαίωσε όσα έχει πει κατά καιρούς ο Βασίλης Νανόπουλος ότι το ζήτημα της πολεοδόμησης του στρατοπέδου (και άρα της παραχώρησης ενός μέρους του στον δήμο) εξελίσσεται χωρίς προβλήματα.

Ο Χρήστος Κορδώσης έθεσε το ζήτημα της πλατείας Περιβολάκια και του χρόνου ολοκλήρωσής της, ενώ άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι το έργο πλέον εκτελείται από υπεργολάβο και όχι από τον εργολάβο που το έχει αναλάβει. Ο Β. Νανόπουλος υποστήριξε πως ο δήμος έχει μία σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία η οποία και είναι υπόλογη απέναντί του: «Το τι κάνει ο εργολάβος, εμάς δεν μας αφορά…», ενώ επανέλαβε πως η πλατεία θα ολοκληρωθεί σύντομα. Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Πνευματικός ο οποίος τόνισε πως το ζήτημα της υπεργολαβίας (αν υπάρχει) αφορά και τον δήμο.
Ο κ. Κορδώσης ρώτησε τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δημήτρη Μπίτζιο, αν υπάρχει σύμβαση για την μπουλντόζα που κάνει εργασίες στην χωματερή του δήμου στην Τενέα και αν γνωρίζει ποιος την χειρίζεται, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρρειες για τον λόγο που ρώτησε.

Στην δική του τοποθέτηση ο τέως δήμαρχος έκανε καταρχήν λόγο για απαράδεκτη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου (αλλά και των δύο επιτροπών, Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής) στην διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, καθώς δεν συνεδρίασαν ποτέ δια ζώσης, ούτε με τηλεδιασκέψεις, αλλά μόνο δια περιφοράς. Τόνισε ακόμα ότι σε όλο αυτό το διάστημα δόθηκαν δεκάδες απ ευθείας αναθέσεις, με τον κ. Νανόπουλο να απαντά πως οι συνεδριάσεις δια περιφοράς διεξάγονταν χωρίς προβλήματα, ακούγονταν όλες οι απόψεις και εν τέλει ήταν απολύτως νόμιμες.

Ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε στο εργοστάσιο απορριμμάτων που ήταν σχεδιασμένο να γίνει στην Κόρινθο από τον δήμο, ωστόσο η λειτουργία του έχει εγκαταλειφθεί από την δημοτική αρχή. Ζήτησε από τον δήμαρχο την οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία δείχνει πως το έργο δεν συμφέρει να γίνει. Ο κ. Νανόπουλος απάντησε πως ο σχεδιασμός του κ. Πνευματικού ήταν ελλιπής καθώς δεν προέβλεπε τι θα γίνει το υπόλειμμα, το οποίο δεν το παραλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ, ούτε υπάρχει άλλος νόμιμος τρόπος να αποδοθεί: «αν έχετε κάποιον τρόπο εσείς, ώστε να το διαθέσουμε, σε συμφέρουσα για τον δήμο τιμή, να μας το πείτε» είπε ο νυν δήμαρχος στον τέως.    

Τέλος ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα αφορά το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Συνοικισμού, το οποίο σήμερα παραμένει κλειστό και αδιάθετο για τις ομάδες της Κορίνθου αλλά και την κοινωνία του Συνοικισμού. Από την συζήτηση προέκυψε ότι το γήπεδο, που ανήκει στην ομάδα του ΠΑΣ Κόρινθος, θα περάσει στα χέρια του δήμου, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν μια σειρά από εργασίες, όπως η αλλαγή χλοοτάπητα, οι οποίες τώρα είναι αδύνατον να γίνουν.

Λουτράκι

Previous article

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ T.1699

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] και ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τις απαντήσεις που δόθηκαν από την δημοτική αρχή για […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *