ΔΗΜΟΙ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα σκουπίδια ο δήμος Τρίπολης

0

Σκηνές από το παρελθόν, όταν τα σκουπίδια στοιβάζονταν στους δρόμους της πόλης, κινδυνεύει να ζήσει η Τρίπολη μετά την δικαστική απόφαση η οποία απαγορεύει στον δήμο, να συνεχίζει να χρησιμοποιεί για την εναπόθεση απορριμμάτων, έκταση την οποία χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Τζιούμης, με επίσκεψή του στο γραφείο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ζήτησε να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο δήμος Τρίπολης γίνεται έτσι ο τέταρτος δήμος της περιφέρειας Πελοποννήσου που κινεί αυτή την διαδικασία, μετά τους δήμους  Κρανιδίου, Δυτικής Μάνης και Καλαμάτας, οι οποίοι αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα.

Σύμφωνα με το www.ppel.gov.gr, o Π. Νίκας εξέφρασε την συμπαράστασή του στην κατεύθυνση εξεύρεσης άμεσης λύσης στο … καυτό αυτό πρόβλημα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να παραμείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους της Τρίπολης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Το θέμα θα απασχολήσει και άλλους δήμους καθώς οι πληροφορίες από το έργο ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ δεν είναι ευχάριστες. Οι καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις είναι μεγάλες, όπως επίσης και οι καθυστερήσεις στις δικαστικές αποφάσεις που απαιτούνται για τη χωροθέτηση των σταθμών Μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Εντύπωση, μάλιστα προκάλεσε και η αιχμή του δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου, ότι ο δήμος μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων εξ αιτιας της προσφυγής που έχει κάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο τ. δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικών κατά της ΣΔΙΤ.

Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Πελοποννήσου έστειλε επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού και όλους τους αρμόδιους φορείς ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του έργου ΣΔΙΤ στη Πελοπόννησο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι το έργο θα ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, καθώς η κυβέρνηση άλλαξε την σχετική διάταξη περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με διάταξη του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου τις αποφάσεις για απαλλοτριώσεις εκτάσεων, αναγκαίων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας, θα λαμβάνει η Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών και όχι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Κι αυτό διότι συνήθως τα Περιφερειακά Συμβούλια βάζουν εμπόδια με αποτέλεσμα να μην προχωρούν ποτέ οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

To ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου ανήκει στη μακρά λίστα των επενδύσεων που βρίσκονται αντιμέτωπες με επί μακρόν καθυστέρηση. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2013, οπότε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναδείχθηκε ανάδοχος, τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις έχουν αλλάξει.

Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει, κατά το ποσό των 66 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ 2007-2013 με τα υπόλοιπα κεφάλαια να καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή. Το έργο θα οδηγήσει στην δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας κατά τη διετή κατασκευαστική περίοδο και περίπου 350 μόνιμων άμεσων θέσεων απασχόλησης κατά την 28ετή περίοδο λειτουργίας του, όπως και εκατοντάδων έμμεσων θέσεων εργασίας.

Το έργο, δυναμικότητας 200.000 τόνων, περιλαμβάνει την κατασκευή τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων και την μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ.

Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων αυτών υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες ύστερα από την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των πελοποννησιακών απορριμμάτων.

Πρόστιμο 153 ευρώ θα επιβληθεί στον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ γιατί δεν φορούσε μάσκα στην Εκκλησία

Previous article

Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον συνδυασμό της Μαρίας Πρωτοπαππά ο Γιώργος Κοντός!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΔΗΜΟΙ