ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

“Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου”, Ζωή Ασλαμαντζίδου-Κωστούρου : «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Αρχαιολογικό Πάρκο, ανοιχτό στους κατοίκους και στους επισκέπτες του Λουτρακίου»

0

Δεδομένη ήταν η επιτυχία της εθελοντικής δράσης αποψίλωσης του Αρχαιολογικού Χώρου της Ρωμαϊκής Έπαυλης στο Λουτράκι που οργάνωσε ο Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος ΦΛΟΙΣΒΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχεια του ανασκαφικού έργου τον προσεχή Σεπτέμβριο. Με αφορμή του γεγονότος αυτού μας μίλησε η υπεύθυνη του έργου Αρχαιολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ κα. Ζωή Ασλαμαντζίδου-Κωστούρου , για την μεγάλης έκτασης ρωμαϊκή έπαυλη που ήρθε στο φως κατά τις πολυετείς ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1996 κοντά στο Λουτράκι, στη θέση Κατουνίστρα. Το πολυτελές συγκρότημα χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ., είχε θέα στον Κορινθιακό και διέθετε εντυπωσιακό λουτρό. Ανήκε πιθανόν σε κάποιο γαιοκτήμονα ή ήταν η εξοχική κατοικία ενός πλούσιου εμπόρου ή κάποιου αξιωματούχου της τότε ρωμαϊκής αποικίας της Κορίνθου. Οπωσδήποτε όμως κτίστηκε την περίοδο ανάδειξης της πόλης σε εμπορικό κέντρο και παρήκμασε πιθανόν λόγω
του καταστροφικού σεισμού του 551.

Για την εθελοντική δράση μας μίλησε ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου ΦΛΟΙΣΒΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ κ. Κώστας Μεταξάς

Η έπαυλη αποτελείται από 30 δωμάτια, διαρθρωμένα με απόλυτη συμμετρία σε δύο διαμερίσματα 13 δωματίων εκατέρωθεν μεγάλου χώρου (15×12 μ.), με αψίδα στη βόρεια πλευρά και επιμήκη προθάλαμο στη νότια. Εντοπίστηκαν το δυτικό και ανατολικό όριό της με πλευρική είσοδο και καμπτόμενο διάδρομο. Από την ανατολική είσοδο μάλιστα εκκινεί με κατεύθυνση προς τα νοτιοανατολικά διάδρομος που πιθανόν συνέδεε την έπαυλη με το παρακείμενο λουτρό. Σ’ ένα δωμάτιο σώζονται τα σκαλοπάτια λίθινης κλίμακας που μαρτυρούν την ύπαρξη ορόφου ενώ υπάρχουν και δωμάτια με πλινθόκτιστες κόγχες στις τέσσερις γωνίες τους.

Σε μικρή απόσταση (9–11 μ.) βορειοανατολικά της έπαυλης ερευνήθηκε τμήμα λουτρού με 13 κύριους χώρους και τρεις βοηθητικούς (praefurnia), παρατεταγμέ- νους σε δύο επιμήκεις άξονες με κατεύθυνση Β–Ν.

Η ανασκαφή απέδωσε άφθονη κεραμική, που καλύπτει χρονολογικά μια περίοδο από τον 1ο–2ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ., με το υλικό του 3ου–5ου αιώνα μ.Χ. να εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Περιλαμβάνει όστρακα από αμφορείς, πίθους, λυχνάρια, χύτρες, πινάκια, κυψέλες και αγγεία terra sigillata, ανατολικών, δυτικών και αφρικανικών εργαστηρίων.

Από τα κινητά ευρήματα αναφέρουμε:
– Εξήντα τρία νομίσματα, που χρονολογούνται από το β΄ μισό του 2ου έως το β΄ μισό του 6ου αιώνα μ.Χ. και ένα στον 11ο αιώνα.
– Τέσσερις ακέραιους λύχνους και τμήματα δύο άλλων, που η χρονολογία τους κυμαίνεται από τα μέσα του 1ου έως τα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ.
– Μαρμάρινη πλάκα με διακοσμητικό ρόδακα μέσα σε ρόμβο, εγγεγραμμένο σε τετράγωνο (τέλη 4ου–αρχές 5ου αι. μ.Χ.), καθώς και πλήθος μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών (κιονόκρανα, βάσεις και κορμοί κιόνων, επίκρανα).

– Μαρμάρινο κορινθιακό κιονόκρανο του 5ου αιώνα μ.Χ.
– Χάλκινο ομοίωμα καρπού.
– Μεγάλο αμφορέα, τέλη 3ου–μέσα 4ου αιώνα μ.Χ.
– Προτομή παιδίσκης, 2ου αιώνα μ.Χ.
– Σύμπλεγμα Έρωτα–δελφινιού από διακόσμηση κρήνης (2ος αι. μ.Χ.), που αντιγράφει πρωτότυπο έργο του 3ου αιώνα π.Χ. To συγκρότημα έχει μεγάλη έκταση και πολυτελή κατασκευή (μαρμάρινα αρ- χιτεκτονικά μέλη, μαρμάρινες επενδύσεις, γλυπτά, ψηφιδωτά δάπεδα, δεύτερο
όροφο και τοιχογραφίες).

 Τα σπουδαία λουτρά της Ρωμαϊκής Έπαυλης συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, τις Αρχαίες Θέρμες με το σημερινό Λουτράκι.

Μητσοτάκης από το Ελληνικό: «Ο τόπος αυτός θα γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης»

Previous article

Το πρώτο πράσινο σημείο στον δήμο Βέλου-Βόχας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *