ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Με πανελλήνιες εξετάσεις η απόκτηση υπηκοότητας στους αλλοδαπούς

0

Δύο σημαντικές ειδήσεις έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του, καθώς αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έρθει σχέδιο για την αντικατάσταση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πιθανότερη εξέλιξη είναι η επιστροφή του τελευταίου συστήματος (που απαιτούσε 42% και πάνω για την εκλογή από τον πρώτο γύρο, αλλιώς δεύτερο γύρο και τουλάχιστον 3% για μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο), ωστόσο θα υπάρξει και διάλογος με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης.

Το θέμα φαίνεται πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τοπικά πράγματα, καθώς το όριο του 3% δεν αποκλείεται να κάνει πολλούς επίδοξους υποψηφίους να το ξανασκεφτούν. Σε αντίθεση με την απλή αναλογική, η οποία όχι μόνο σε έβαζε στο δημοτικό συμβούλιο εύκολα, αλλά σε καθιστούσε και παράγοντα, όπως έδειξαν πολλές συμμαχίες που αναπτύχθηκαν σε διάφορους δήμους.   

Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο είχαν και οι ανακοινώσεις του υπουργού για την αλλαγή του συστήματος απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας. Με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών θα θεσπιστεί σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την  απονομή ιθαγένειας σε αλλοδαπούς-αλλογενείς.

«Οι πολίτες που θέλουν να γίνουν Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα δύο φορές να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις κύρους, διασφαλισμένες για το αδιάβλητό τους όπου αν αποδεικνύουν καλή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και των θεσμών μας θα μπορούν να γίνονται Έλληνες» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Το σύστημα θα γίνει δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό και απολύτως διαφανές, για να μην υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για γραφειοκρατία και διαφθορά. Δεν αλλάζουμε τις προϋποθέσεις που μπορεί κάποιος να γίνει Έλληνας, αλλά στη συνέχεια όλοι αυτοί περνούσαν από εξετάσεις σε επιτροπές που έχουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις. Υπάρχουν αιτήσεις από το 2011».

Παγκόσμια συγκίνηση! Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος Ένιο Μορικόνε

Previous article

Ο ελαιώνας στο Περιγιάλι θα βρεθεί στο επίκεντρο του δημοτικού συμβουλίου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *