ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο – Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό

0

Τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός, μετά τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και πως το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. επανέλαβε την έκκληση στην γειτονική χώρα, να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως το Orus Reic «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Και προσθέτουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε νωρίτερα ανησυχητικές τις διαρροές για τη δραστηριότητα του πλοίου. «Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά “δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων”»

«Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας “θόρυβο”. Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018» έγραψε στο Twitter ο τέως υπουργός Εξωτερικών. 

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από την κυβέρνηση «να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το εθνικό χρέος. Επισημαίνουμε». «Το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι απολύτως αναγκαίο, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση» επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά. 

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες απειλητικές δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, καλώντας παράλληλα τις χώρες του Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων.

«Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά σε κανενός το δικαίωμα στο δίκαιο, τα εδάφη και τα νόμιμα συμφέροντα. Η μόνη απαίτησή μας είναι να μας προσεγγίσουν με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Και υποστήριξε πως η Άγκυρα είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση, αλλά διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, που θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της.

«Ορισμένες χώρες που δεν ακούνε αυτή την έκκλησή μας “μαυρίζουν” το δικό τους μέλλον» είπε χαρακτηριστικά για να επαναλάβει πως θα συνεχίζει τον αγώνα «για την ενεργειακή ανεξαρτησία όπως κάνουμε και στην οικονομία».

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, ότι τις εντάσεις στη Μεσόγειο πυροδοτεί η Αθήνα και όχι η Άγκυρα, η οποία έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τις «διαβολικές συμμαχίες» που σχηματίζονται στην περιοχή εναντίον της, ενώ «κανείς δεν μπορεί να την αποκλείσει» από τη θάλασσα στην οποία κυριαρχούσε επί αιώνες.

Το ΥΠ.ΕΞ. υποστήριξε πως το Orus Reic επιχειρεί εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», παρά το γεγονός πως υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα τόνισαν ότι εισήλθε στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού.

Μάλιστα, η Άγκυρα έκανε λόγο για κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες, μετά από αίτημα της Γερμανίας και της Ε.Ε. προκειμένου να δοθεί στη διπλωματία μια ευκαιρία, αλλά ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα έδειξε ότι δεν είναι ειλικρινής και έντυπη για το διάλογο με την πειρατική συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου».

Είχε προηγηθεί η αυστηρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου που μιλά για προσχηματικό χαρακτήρα της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ωστόσο, ακολούθησε δεύτερη ναυτική οδηγία το μεσημέρι της Δευτέρας από την Άγκυρα ως απάντηση στην αντι-Navtex της Αθήνας για την έκδοση της προηγούμενης τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.  

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Ο Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες» και η Ε.Ε. «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή της ΕΕ στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν στην επόμενη Σύνοδος Κορυφής το Σεπτέμβριο, βρίσκεται αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση».

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

»Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Δύο νέα κρούσματα στην Κορινθία, 126 συνολικά στην Ελλάδα

Previous article

Επιτυχίες για τους μικρούς αθλητές του Ποσειδώνα Λουτρακίου στο πινγκ πονγκ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.