ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Στο εδώλιο αξιωματικός για τύφλωση διαδηλωτή στη Χιλή

0

Αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Χιλής προσήχθη χθες ενώπιον δικαστηρίου, επειδή κατηγορείται πως τύφλωσε φοιτητή και στα δύο μάτια ρίχνοντας σφαίρες καουτσούκ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Κλαούντιο Κρέσπο τέθηκε υπό κράτηση στο σπίτι του στο Σαντιάγο, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Χιλής, καθώς φέρεται να είναι ο αστυνομικός που έριξε τα βλήματα τα οποία τύφλωσαν τον 22χρονο φοιτητή ψυχολογίας, Γουστάβο Γάτικα. 

Ο Κρέσπο προσήχθη ενώπιον του δικαστηρίου διότι τον βαρύνουν κατηγορίες για εσκεμμένη πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών και ανάρμοστη συμπεριφορά κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως δεν αποκλείεται να γίνουν κι άλλες συλλήψεις στελεχών των δυνάμεων επιβολής της τάξης.about:blank

Ο Χόρχε Μαρτίνες, συνήγορος του Κρέσπο, σημείωσε πως ο εντολέας του αρνείται κάθε ευθύνη για το συμβάν, ότι βρισκόταν σε κοντινή εκκλησία στην οποία βρισκόταν εξέλιξη λεηλασία όταν τυφλώθηκε ο νεαρός. Ούτε η εισαγγελία, ούτε η αστυνομία απάντησαν όταν το Reuters επικοινώνησε μαζί τους για να τους ζητήσει να σχολιάσουν την υπόθεση. Ο Ενρίκε Γάτικα, αδελφός του φοιτητή, τόνισε ότι η οικογένεια «θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση».

Δεκάδες νεκροί

Τουλάχιστον άλλοι 400 διαδηλωτές υπέστησαν τραυματισμούς στο ένα τους μάτι, σύμφωνα με έναν δημόσιο φορέα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το φαινόμενο επέτεινε την οργή των διαδηλωτών κατά της συντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Στις διαδηλώσεις εναντίον των κοινωνικών και οικονομικών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 31 άνθρωποι, άλλοι 3.000 τραυματίστηκαν και 30.000 συνελήφθησαν. Εισαγγελικοί λειτουργοί ερευνούν καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας από στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και του στρατού από μέρους 5.000 και πλέον ανθρώπων.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην έρευνα για την υπόθεση Γάτικα πυροδότησε περαιτέρω επικρίσεις σε βάρος των αρχών. Ο φοιτητής τόνιζε τον Μάρτιο σε δηλώσεις του στο Reuters ότι μέχρι αποδοθεί δικαιοσύνη για την υπόθεσή του και τις εκατοντάδες παρόμοιες, οι Χιλιανοί δεν θα σταματήσουν να βγαίνουν στους δρόμους και να διαδηλώνουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διασπορά σε όλη τη χώρα και αυξημένη επιτήρηση σε τρεις ακόμη περιφέρειες

Previous article

Στο κυνήγι του κομήτη NEOWISE (φωτό)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.