ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην εκτόνωση της κρίσης

0

«Θεωρούμε ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε ενέργειες, που στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική της διένεξης»

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελέυθερος», εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και σημειώνει πως «θεωρούμε ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε ενέργειες, που στη συνέχεια μπορούν να αυξήσουν τη δυναμική της διένεξης».

Τόνισε δε πως οι διαφορές καλύτερα να διευθετούνται στο τραπέζι των συνομιλιών.

«Με βάση τη δική μας εκτίμηση» είπε ο κ. Λαβρόφ «η πολιτική βούληση να μην επιτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή – υπάρχει και στη Λευκωσία και στην Άγκυρα. Πέραν αυτού υφίσταται και το βασικό πεδίο για μια αποτελεσματική επίλυση των διαφορών και αυτό είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας υπό την προϋπόθεση όμως και αποκλειστικά και μόνον στην περίπτωση που θα μας το ζητήσουν και οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τις κινήσεις από τουρκικής πλευράς για να την εποικίσει, παρέπεμψε στην πάγια θέση της Μόσχας, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να επιλυθεί με βάση τα υφιστάμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρώτα απ΄ όλα το 550 (1984) και το 789 (1992).

Περαιτέρω, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, ο Σεργκέι Λαβρόφ ήταν ξεκάθαρος. Επί του θέματος ανέφερε πως «η εμβάθυνση της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας, καθώς και η αναγκαιότητα αμοιβαίων ενεργειών με την Άγκυρα σε σχέση με περιφερειακά ζητήματα, δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο ούτε και θα επηρεάσει τον διάλογο μας με τη Λευκωσία».

Ο κ. Λαβρόφ θα έχει αύριο συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

admin

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Δωρεάν εκδηλώσεις την Τρίτη σε Αθήνα και Κόρινθο

Previous article

7 Σεπτεμβρίου 1833: Ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας φυλακίζονται στο Παλαμήδι

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *