ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δεσμεύτηκε ο Νίκας για τα πρώτα 2-3 εκατομμύρια στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου – Τι περιλαμβάνει το πλάνο ανάπλασης (Aναδημοσίευση 11/05/2020)

1

Το πρώτο βήμα προς μία σημαντική παρέμβαση, που θα επηρεάσει σε πολλά επίπεδα την ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, έγινε σήμερα στο Κρυονέρι Κορινθίας. Πρόκειται για την συνάντηση που αφορούσε το σχέδιο ανάπλασης του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου (ΑΚ) και για το οποίο -είναι αλήθεια πως- γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα, σε σχέση με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει και την σημαντική επιστημονική λειτουργία που επιτελεί.

Κατά την διάρκειά της ο πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (στο οποίο υπάγεται διοικητικά το ΑΚ) καθηγητής Μανώλης Πλειώνης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής Σπύρος Βασιλάκος ξενάγησαν τους παρευρισκόμενους στον χώρο και εξήγησαν τι περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπλασης.

Πρόκειται για μία πρόταση για την ενίσχυση των τεχνολογικών υποδομών του Αστεροσκοπείου (μεγαλύτερο τηλεσκόπιο) και θα του δώσει την δυνατότητα να συμμετάσχει σε μεγαλύτερα προγράμματα. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει την ήπια ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, έτσι, ώστε ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μετά την παρουσίαση υποσχέθηκε πως εντός του 2020 θα εκταμιεύσει 2-3 εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν οι πρώτες εργασίες (συνολική αναβάθμιση του χώρου, κατασκευή πλανητάριου και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης), ενώ άλλες 300.000 ευρώ θα διατεθούν για ερευνητικούς σκοπούς. Η παρέμβαση θα γίνει με βάση μελέτη που εκπονήθηκε με μέριμνα της Πελοπόννησος Α.Ε. και η οποία περιλαμβάνει κατασκευή νέου κτηρίου 1.200 τ.μ. περίπου, με χώρους εκθέσεων, συνεδριάσεων και πλανητάριο, που εκτιμάται ότι θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο είχε η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπλασης, αναβάθμισης και ανάδειξης, του Αστεροσκοπείου το οποίο έρχεται από το 2012. Πρόκειται για την προμελέτη της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, που έχει υπογραφεί και παραληφθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κορινθίας, ενώ έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για το κτήριο από τον Αύγουστο του 2018.

Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία με το σχεδιάγραμμα ο σχεδιασμός αφορά ένα πολυθεματικό αστρονομικό πάρκο 90 στρεμμάτων, το οποίο – όπως περιέγραψε και ο αρχιτέκτονας μέλος της ομάδας ( με τον Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Βασίλη Γκανιάτσα  που το σχεδίασαν), Σπύρος Μούντριχας- είναι διαμορφωμένο με βάση τον αστρονομικό χάρτη και την κίνηση των πλανητών. Θα περιλαμβάνει διάφορες θεματικές ενότητες αφιερωμένες στην ναυσιπλοΐα, την μετεωρολογία, την ζώνη των αστεροειδών, την αρχαία ελληνική μυθολογία, την ονομασία των αστερισμών και ένα πάρκο γεωμετρίας. Θα υπάρχουν ακόμα τρία διοράματα, δηλαδή τρισδιάστατα μοντέλα που θα αναπαριστάνουν σκηνές του φυσικού περιβάλλοντος και των πλανητικών κινήσεων του Δία, του Κρόνου και του Άρη.

Στο φιλόδοξο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για την ενεργειακή αυτάρκεια όλου του συγκροτήματος, όχι μόνο με πάρκο φωτοβολταϊκών, αλλά και με πάρκο φωτοτροπισμού. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στην συγκέντρωση ηλιακής ενέργειας και συνιστά την δημιουργία πάρκων όπου τα τεχνητά λουλούδια «παρακολουθούν» την κίνηση του ήλιου διατηρώντας στο 100% την εκμετάλλευση της ακτινοβολίας.

Το πιο σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, στον αναπλασμένο χώρο θα είναι το πλανητάριο, το οποίο θα αποτελέσει και το επίκεντρο του αστρονομικού πάρκου και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, έχοντας ως στόχο να συνδυάσει την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.  

Στην συνάντηση έδωσαν το παρών ο υφυπουργός Έρευνας Χρίστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, οι αντιπεριφερειάρχες Τάσος Γκιολής, Χάρης Βυτινιώτης και Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος και άλλοι παράγοντες.

Το Αστεροσκοπείο και το πρόγραμμα Νeliota

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου διαθέτει σήμερα ένα τηλεσκόπιο με διάμετρο 1,23 μέτρα, το κατασκευάστηκε το 1975. Το 2017 ήταν μια σημαντική στιγμή για το ΑΚ καθώς τότε έγινε μια μεγάλη αναβάθμιση του τηλεσκοπίου και ενισχύθηκε με σύγχρονο εξοπλισμό. Ταυτόχρονα μπήκε σε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το Neliota. Το NELIOTA είναι μια νέα ερευνητική δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε πρόσφατα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ). Ο στόχος της δραστηριότητας είναι η μέτρηση και ο χαρακτηρισμός των λεγόμενων «παραγήινων αστεροειδών», δηλαδή μετεωριτών, κομητών ή αστεροειδών που περνούν κοντά από τη Γη. Το τηλεσκόπιο του Κρυονερίου είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο που κάνει την συγκεκριμένη δουλειά.  

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης που έγινε το 2012 για το δεύτερο μνημόνιο, ο σχεδιασμός προέβλεπε να κλείσει το ΑΚ καθώς στην πραγματικότητα δεν παρείχε έργο και είχε πέσει σε καταστολή. Χρειάστηκε η επιμονή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για να παραμείνει ενεργό και να ενισχύσει τη θέση του στον επιστημονικό χάρτη μέσα από την συμμετοχή του στο πρόγραμμα που είπαμε νωρίτερα.

Στις δηλώσεις τους (θα ακολουθήσουν αναλυτικά βίντεο) όλοι όσοι παραβρέθηκαν τόνισαν την σημασία που έχει η περαιτέρω ανάδειξη του Αστεροσκοπείου για όλη την περιοχή.

Οι δηλώσεις

Ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας υπογράμμισε το προσωπικό του ενδιαφέρον για την ενίσχυση των υποδομών του Αστεροσκοπείου που θα επιφέρει την περαιτέρω ανάδειξή του όχι μόνο ως επισκέψιμου χώρου, αλλά και ως επιστημονικού πεδίου.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας επανέλαβε την υπόσχεση της διάθεση 2-3 εκατομμύρια ευρώ άμεσα για τις πρώτες εργασίες και άφησε να εννοηθεί πως σταδιακά θα προχωρήσουν και σε περισσότερες παρεμβάσεις μέχρι την ολοκληρωτική ανάπλαση στο πνεύμα του αρχικού σχεδιασμού τον οποίο περιγράψαμε πιο πάνω: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την σπουδαία προοπτική του Αστεροσκοπείου να μετεξελιχτεί σε ένα σπουδαίο οικολογικό και εκπαιδευτικό κέντρο και ασφαλώς, όλα όσα λέμε τα λέμε δημόσια και θα μπορέσετε να ελέγξετε, αν θα τα πραγματοποιήσουμε…», σημειωσε ο κ. Νίκας.  

Συνεχίζεται η διαδικασία ανάπλασης στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου

Previous article

Απίθανο! Πάρκαρε το αυτοκίνητο στα Περιβολάκια και το “τσιμέντωσαν”!

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] εκπόνηση μελέτης για το Αστεροσκοπείου Κρυονερίου (ΔΕΊΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ) στο νομό […]

Comments are closed.