ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Χαράλαμπος Κασίμης: Για την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας

0

Διαβάζω σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ύπαιθρος Χώρα” ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των βουλευτών της ΝΔ του νομού Κορινθίας καθώς και των δημάρχων Νεμέας και Σικυωνίων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της κορινθιακής σταφίδας.

Ο Υπουργός κ. Βορίδης, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ανέφερε πως στόχος του Υπουργείου είναι να προχωρήσει σε “πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής Σταφίδας, με οικονομική ενίσχυση”.

Ας διευκρινήσουμε ορισμένα πράγματα πέραν των επικοινωνιακών εντυπωσιασμών των κυβερνητικών παραγόντων.

Η αναδιάρθρωση καλλιέργειας απαιτεί μελέτη και σχέδιο με τον αναγκαίο προϋπολογισμό που θα πρέπει να υποβληθεί και εγκριθεί από την ΕΕ για την χρηματοδότησή του είτε μέσα από επιχειρησιακό πρόγραμμα οργάνωσης παραγωγών είτε μέσα από ειδικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Επομένως η αναφορά στον “στόχο αναδιάρθρωσης με οικονομική ενίσχυση” δεν λέει τίποτα χωρίς διευκρινήσεις τόσο για το περιεχόμενο όσο και την χρηματοδοτική πηγή. Γνωρίζω ότι και τα δύο δεν είναι διαθέσιμα αυτή την στιγμή.

Ασφαλώς η αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας είναι αναγκαία τόσο με όρους αγρονομικούς όσο και με όρους διεθνούς αγοράς και ζήτησης.

Αλλά αντί για επικοινωνιακές πομφόλυγες και φληναφήματα τοπικού ενδιαφέροντος, απαιτείται σχέδιο και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με την καλλιέργεια φορέων όχι μόνο στον νομό Κορινθίας αλλά και στους άλλους παραγωγικούς νομούς όπως της Αχαίας, Ηλείας και Ζακύνθου.

Αυτό θα απαιτούσε μια σοβαρή αγροτική, αναπτυξιακή πολιτική.

………………………………………………………….

Charalampos Kasimis

Department of Agricultural Economics and Rural Development

Agricultural University of Athens

Iera Odos 75, 11855 Athens, Greece

kasimisc@gmail.com

kasimis@aua.gr

admin

Μέχρι τις 10 το βράδυ ανοιχτές οι Διευθύνσεις Υγείας στα διοικητήρια των Π.Ε. Πελοποννήσου

Previous article

Ευχαριστήριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Γ.Ν. Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *