ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Νέα καθυστέρηση στο εμβόλιο της AstraΖeneca – Παρενέργειες παρουσίασε μία εθελόντρια

0

Το πρωτόκολλο του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό, το οποίο ετοιμάζει η AstraZeneca, δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times η οποία αποκάλυψε ότι διακόπηκαν οι δοκιμές και δεύτερη φορά καθώς εντοπίστηκε δεύτερη ασθενής με παρενέργειες.

Το εμβόλιο που παρασκευάζεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε καχυποψία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς όπως φαίνεται τα περιστατικά εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων σε εθελοντές είναι δύο και αφορούν στην ίδια ασθένεια.

«Επικίνδυνο μοτίβο», δύο ασθενείς με όμοιες παρενέργειες στην AstraZeneca
Η πρώτη εθελόντρια ανέπτυξε οίδημα στην σπονδυλική στήλη έπειτα από δύο δόσεις του εμβολίου, ασθένεια γνωστή ως εγκάρσια μυελίτιδα. Η ασθένεια αυτή μπορεί να προκαλέσει αδυναμία σε χέρια και πόδια, παράλυση, πόνο και προβλήματα στο γαστρεντερικό και την ουροδόχο κύστη.

Η δεύτερη περίπτωση παρενέργειας αναφέρεται σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε και φέρει ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου, σε γυναίκα εθελόντρια από τη Βρετανία. «Αν προκύψουν δύο περιπτώσεις, τότε ξεκινά να δείχνει επικίνδυνο μοτίβο» σημειώνει στο New York Times, Μαρκ Σλίφκα, ειδικός σε θέματα εμβολίων στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. «Αν εμφανιστεί και τρίτη περίπτωση νευρολογικής διαταραχής στο γκρουπ των δοκιμών, τότε μπορεί να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο εμβόλιο» συμπληρώνει.

Συνολικά, τρεις εταιρείες που βρίσκονται στη φάση 3 των δοκιμών για το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, η Moderna, η Pfizer και η AstraZeneca, έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία των δοκιμών.

Αν και κάτι τέτοιο συνήθως δεν προβλέπεται, οι Αρχές ανά τον κόσμο κρίνουν πως είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η διαφάνεια προς την κοινή γνώμη, προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι σε ένα σκεύασμα που ίσως λήξει την πανδημία.

Το δημοσίευμα των New York Times για το εμβόλιο της AstraZeneca


Coronavir: Tο πρώτο φάρμακο κατά της Covid-19 – Θα πωλείται στα φαρμακεία με συνταγή

Previous article

«ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ: A NEW TOPOGRAPHY» – Έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *