ΙΣΤΟΡΙΑ

Oρουτς Ρέις: Ποιος ήταν ο Ελληνας που «βάπτισε» το τουρκικό σεισμογραφικό

0

Την ίδια ώρα που το πλοίο «Ορουτς Ρέις» των Τούρκων κάνει βόλτες στην υφαλοκρηπίδα μας υπό το άγρυπνο «μάτι» του Πολεμικού μας Ναυτικού, αξίζει μια αναφορά στον Ελληνα που «βάφτισε» το τουρκικό σεισμογραφικό.

Την περίοδο της οθωμανικής κατοχής, ο εξισλαμισμός για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα ήταν ένας τρόπος να αναρριχηθούν στα ανώτατα αξιώματα του κράτους. Ωστόσο, η ελληνική Ιστορία αποφεύγει στα σχολικά βιβλία να αναφερθεί σε κάποια σημαντικά ονόματα που εξαιτίας της πίστης τους δεν τους αποδέχεται σαν Ελληνες. Σχετίζουμε τον Ελληνα μόνο με την Ορθοδοξία. Ομως δεν είναι έτσι…

Τρανό παράδειγμα είναι αυτό του Ορουτς Ρέις, αδελφού του αρχιναύαρχου του τουρκικού στόλου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ο οποίος ήταν Ελληνας στην καταγωγή. Πιο συγκεκριμένα, ο Ορουτς Ρέις γεννήθηκε στη Μυτιλήνη όταν ο πατέρας του, που υπήρξε Ελληνας γενίτσαρος, παντρεύτηκε στο νησί τη μητέρα του Κατερίνα. Η Κατερίνα, που ήταν χήρα παπά, από αυτό τον γάμο απέκτησε δύο κόρες και τέσσερις γιους, μεταξύ των οποίων ο Χαϊρεντίν και ο Ορουτς.

uruc-reis_0.jpg
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορουτς Ρέις»

Από τους δύο αδελφούς Μπαρμπαρόσα ο μεγαλύτερος, ο Ορούτς, ήταν ο ο πρώτος που ακολούθησε τον δρόμο της πειρατείας, γινόμενος μέλος σε μια κουρσάρικη γαλέρα που είχε ως βάση της το νησί της Λέσβου, κρησφύγετο για τους Έλληνες και μουσουλμάνους πειρατές, σύμφωνα με τη Wikipedia. Αιχμαλωτίστηκε από τους Ιππότες της Ρόδου και υποχρεώθηκε να υπηρετεί ως σκλάβος, μέχρις ότου τον αγόρασε ένας Αιγύπτιος εμίρης. Τα αδέλφια ξανάσμιξαν στην Αλεξάνδρεια και με τη βοήθεια του εμίρη αποδείχθηκαν επιτυχημένοι επιδρομείς.

Οι δυο τους μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους στη δυτική Μεσόγειο το 1505 και επανεγκατεστάθηκαν στη νήσο Ντζέρμπα, στην Τυνησία. Από εκεί ασκούσαν πειρατεία ενάντια στα χριστιανικά έθνη, συλλαμβάνοντας παπικές γαλέρες, ισπανικά πολεμικά πλοία και εμπορικά. Κατόπιν, εξαιτίας μιας διαφωνίας τους με τον Μπέη της Τυνησίας, αναγκάστηκαν να αλλάξουν ορμητήριο, τραβώντας για το Ντζιντζελί, κοντά στο Αλγέρι, το 1511.

φρεγάτα, Αιγαίο

Το 1512 ο Ορούτς έχασε το ένα του χέρι σε μια προσπάθεια να καταλάβει ένα ισπανικό οχυρό στη βορειοαφρικανική ακτή, ενώ νικήθηκε πάλι μετά από δύο χρόνια. Από τότε σημειώθηκε αλλαγή στη δραστηριότητα των δύο αδελφών. Οι επιθέσεις τους εστιάζονταν όλο και περισσότερο στον ισπανικό στόλο και τις παράκτιες εγκαταστάσεις του. Όταν ο σουλτάνος του Αλγερίου απέτυχε να ανταποκριθεί κατάλληλα στην ισπανική απειλή το 1516, ο Ορούτς τού επιτέθηκε με μια κουρσαρική δύναμη και αφού τον σκότωσε, αυτοανακηρύχθηκε σουλτάνος.

Το 1518 οι μάχες με τους Ισπανούς εντάθηκαν. Σε μια επίθεση εναντίον των ισπανικών εγκαταστάσεων στο Οράν, ο Ορούτς δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση και αναγκάστηκε να κλειστεί στην αλγερινή πόλη Τλέμτσεν. Προσπαθώντας να σπάσει τον κλοιό σκοτώθηκε.

oruc_reis_captures_a_galley.jpg
Ο Ορουτς Ρέις κουρσεύει μια γαλέρα (πηγή: Wikipedia)

Ο δε Χαϊρεντίν συμμάχησε με τους Οθωμανούς και ονομάστηκε επίσημα σουλτάνος του Αλγερίου. Συνέχισε τις επιθέσεις του ενάντια στα ισπανικά εμπορικά. Το 1535 έχασε την Τυνησία, αλλά κατέλαβε τη Μαγιόρκα και τη Νίκαια, νικώντας παράλληλα τον χριστιανικό στόλο που απειλούσε την ανατολική Μεσόγειο. Πέθανε το 1547, εμφανώς ευνοούμενος της Υψηλής Πύλης και επιτυχημένος ναύαρχος, αφού ονομάστηκε μπεϊλέρμπεης, δηλαδή γενικός διοικητής των οθωμανικών ναυτικών δυνάμεων.

Πηγή: ethnos.gr

8eCUgvCwsa

315 νέα κρούσματα στη χώρα -7 νεκροί σε μια ημέρα, 68 διασωληνωμένοι

Previous article

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μάς καλεί σε “Ένα Άλλο Τώρα”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.