ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα κόκκινα φύκια που θα σώσουν το περιβάλλον

0

Στα φύκια βρήκε αυστραλιανή εταιρία τη λύση στο πρόβλημα που προκαλεί στο περιβάλλον η έκλυση μεθανίου από τις αγελάδες που χωνεύουν.

Οι αγελάδες εκλύουν σημαντικές ποσότητες μεθανίου, που είναι πολύ βλαβερές για την ήδη επιβαρυμένη από την ανθρώπινη δραστηριότητα ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια της χώνεψης, με το 90% του αερίου που βγάζουν να εξέρχεται από το στόμα τους.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διατροφής και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) οι αγελάδες είναι υπεύθυνες για το 10% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και η έκλυση μεθανίου αυξάνεται κατά 9% το χρόνο, ενώ το μεθάνιο εκτιμάται πως παγιδεύει τη θερμότητα 28 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα σε ορίζοντα 100 ετών.

Τη λύση λέει ότι βρήκε μια νεοφυής εταιρία με έδρα την Αυστραλία: Η FutureFeed ανακοίνωσε ότι εφάρμοσε παλαιότερη επιστημονική έρευνα που έδειχνε ότι η κατανάλωση ενός κόκκινου φυκιού από αγελάδες ελαττώνει κάτω από τα ανιχνεύσιμα επίπεδα το μεθάνιο που εκλύουν τα συμπαθή ζώα. Οταν πρωτοέγινε η μέτρηση από επιστήμονες οι μετρήσεις μεθανίου ήταν τόσο χαμηλές που οι ερευνητές νόμισαν προς στιγμή ότι είχε χαλάσει ο μετρητής τους.

Το πρόβλημα είναι ότι το… μαγικό αυτό κόκκινο φύκι με το όνομα asparagopsis είναι σπάνιο και σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για τις αγελάδες της Αυστραλίας. Ωστόσο έχει αρχίσει πλέον μαζική παραγωγή από εταιρία στην Τασμανία, νότια της Αυστραλίας, ενώ η FutureFeed τονίζει ότι πλέον έχει εντοπίσει ότι το φύκι αυτό όχι μόνο μειώνει το μεθάνιο αλλά και ενδυναμώνει τις αγελάδες, λειτουργώντας έτσι ως έξτρα κίνητρο για τους κτηνοτρόφους ώστε να αγοράσουν το κόκκινο φύκι.

Ετσι η αυστραλιανή εταιρία ετοιμάζεται να γίνει ο μεσάζων μεταξύ των παραγωγών του φυκιού και των κτηνοτρόφων, με σκοπό τη διάθεση και κρέατος και γάλακτος με χαμηλό μεθάνιο στην αγορά από τα τέλη του 2021.

Πηγή: CNN

8eCUgvCwsa

Ναυμαχία Σαλαμίνας : Πώς οι αρχαίοι Αθηναίοι εκμεταλλεύθηκαν τους ανέμους για να κατατροπώσουν τους Πέρσες

Previous article

Απίστευτες φωτογραφίες: Οι νικητές των βραβείων Drone 2020 και ο έπαινος στην ελληνική συμμετοχή

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.