ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Δήμος Κορινθίων: Αποσύρθηκε το θέμα της πλατείας – Οι άλλες μείζονες αποφάσεις

0

Αποσύρθηκε λόγω αναρμοδιότητας του δημοτικού συμβουλίου το θέμα της έκπτωσης του εργολάβου για το έργο της πλατείας. Σύμφωνα με την σχετική γνωμοδότηση που έστειλε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, την έκπτωση του εργολάβου κάνει αυτός που ανέθεσε το έργο –εν προκειμένω η Οικονομική Επιτροπή- και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι, το ένα από τα δύο μεγάλα θέματα, που αναμενόταν να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις, δεν συζητήθηκε καν. Για το δεύτερο θέμα, που αφορά το Διοικητήριο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στα άλλα σημαντικά θέματα

  1. Για την παραχώρηση των 10 στρεμμάτων στο στρατόπεδο του 6ου Συντάγματος:

Η υπόθεση είναι γνωστή. Η δημοτική αρχή πέτυχε πριν από λίγο καιρό την παραχώρηση 10 στρεμμάτων από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, στην βορειοδυτική πλευρά του στρατοπέδου που γειτνιάζει με το νεκροταφείο, για αθλητικές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα ο δήμος έχει αναλάβει την υποχρέωση να πολεοδομήσει τα 330 στρέμματα του στρατοπέδου, έτσι ώστε να πάρει στην κυριότητά του τα 150-160 περίπου.
Από όσα προέκυψαν κατά την συζήτηση φαίνεται πως ο δήμος δεν βιάζεται να φτιάξει εκεί αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα αξιοποιήσει σιωπηρώς τον χώρο για άλλες χρήσεις (πιθανότατα ένα νέο αμαξοστάσιο). Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νανόπουλος «ο χώρος θα μας δοθεί για αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να επισπεύσουμε…». Ο Αλέξανδρος Πνευματικός επανήλθε στο ζήτημα του μνημονίου που είχε υπογράψει με την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση του γηπέδου που υπήρχε στο στρατόπεδο και τώρα φιλοξενεί την Ανοιχτή Δομή. Άφησε αιχμές για την πρόθεση του κ. Νανόπουλου να στηρίξει την κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η κατασκευή ενός νέου γηπέδου ποδοσφαίρου θα κοστίσει σχεδόν ένα εκατομμύριο αφού θα χρειαστεί να φτιαχτεί όλο από την αρχή (γήπεδο, κερκίδες, αποδυτήρια κ.λπ). Σημείωσε ακόμα ότι ο προβλεπόμενος χώρος δεν θα είναι αξιοποιήσιμος και δεν θα έχει κυκλοφοριακή σύνδεση. Τέλος επέμεινε οι αθλητικές εγκαταστάσεις να δημιουργηθούν στην ανατολική και νοτιοανατολική πλευρά που γειτνιάζει με την Αγιάννα.
Ενδιαφέρον είναι ακόμα πως ο κ. Νανόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος πως νωρίτερα από το χρονικό περιθώριο των 3 ετών ο δήμος θα έχει κάνει την πολεοδόμηση του στρατοπέδου.

  • Ενοικίαση από ΤΕΘΑ χώρου στο Πεδίο Βολής  

Το θέμα έρχεται επίσης από το παρελθόν. Το 2018 η ΔΕΥΑΚ υπέβαλε αίτημα στο Υπουργείο για παραχώρηση χρήσης 23 στρεμμάτων στο Πεδίο Βολής εκ των οποίων 7 περίπου στρέμματα είναι οι κεντρικές υδατοδεξαμενές της Κορίνθου που έχουν κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 80 από τον αείμνηστο δήμαρχο Νίκο Κουίνη, καθώς και το διυλιστήριο νερού, η οποία είχε παραχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο για 20 χρόνια. Το υπουργείο, για να παραχωρήσει (για δέκα μόλις χρόνια) τα 23 στρέμματα, εκτός από μίσθωμα 18.000 ευρώ ετησίως, ζητούσε:

– Απαλλαγή όλων των στρατοπέδων από τέλη ύδρευσης.

– Ασφαλτοστρώσεις από το Δήμο σε μήκος 1.500 μέτρων στο στρατόπεδο Κοκκώνη Κεγχρεών.

– Περίφραξη όλου του χώρου του Πεδίου Βολής αρκετών χιλιομέτρων.

Ο κ. Νανόπουλος ξεκαθάρισε ότι το ποσό των 18.000 ευρώ είναι αυτό που ζητά το υπουργείο, ωστόσο το τίμημα θα είναι χαμηλότερο καθώς καθορίζεται από τις τιμές αντικειμενικής αξίας. Το ίδιο υποστήριξε και ο Νίκος Σταυρέλης, ο οποίος υπολόγισε πως τα χρήματα που πρέπει να αποδοθούν δεν μπορούν να ξεπερνάνε τις 2,5 χιλιάδες ευρώ –και για τα άλλα έργα υποδομής ούτε λόγος.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο Αλέξανδρος Πνευματικός υπενθύμισε ότι σε μια ανάλογη απαίτηση του υπουργείου παλαιότερα ο ίδιος είχε πει: «Μολών Λαβέ». Στην ουσία ο κ. Πνευματικός υποστήριξε ότι ο δήμος δεν πρέπει καν να απαντήσει στις απαιτήσεις του ΤΕΘΑ, πολλώ δε μάλλον που ο δήμος Κορινθίων έχει στηρίξει την λειτουργία του στρατοπέδου του 6ου ΣΠ επί δεκαετίες με την δωρεάν υδροδότηση. Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει πιεστικός σχεδιασμός από τη μεριά του δήμου για το κομμάτι των 7 στρεμμάτων «αν θέλουν ας τα πάρουν πίσω», ενώ τα 16 στρέμματα αποτελούν δωρεά.
Ο κ. Νανόπουλος απάντησε πως ο δημος δεν είναι καταπατητής, ούτε τραμπούκος. «Πρέπει να είμαστε σύννομοι και για να είμαστε σύννομοι πρέπει να δώσουμε ένα τίμημα. Και σίγουρα το τίμημα δεν θα είναι 18.000 ευρώ, ούτε έργα υποδομής».

  • Για την χωροθέτηση νέου κτιρίου για την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας

Ο κ. Νανόπουλος αποκάλυψε ότι στις επαφές του με τον κ. Χρυσοχοΐδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έθεσε το θέμα της επείγουσας αλλαγής έδρας για την ΑΔ, καθώς ο σημερινός χώρος όχι απλώς είναι ανεπαρκής αλλά καταντά προσβλητικός.  Από την μεριά του δήμου, λοιπόν, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί ο χώρος που προοριζόταν για το νέο νεκροταφείο, με την υπογράμμιση ότι θα πρέπει το έργο να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. Ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε πως ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει ήδη έτοιμο το project μέσω ΣΔΙΤ.
Ενστάσεις προέβαλλε ο κ. Πνευματικός ο οποίος υπενθύμισε πως ο χώρος αυτός –από την στιγμή που δεν έγινε νεκροταφείο- προοοριζόταν για αθλητικό κέντρο. Συμπλήρωσε ακόμα ότι ο σχεδιασμός που αφορά το 6ο ΣΠ περιλαμβάνει την μεταφορά εκεί όλων των διοικητικών υπηρεσιών, άρα και της Αστυνομίας. Ο Βασίλης Νανόπουλος αντέτεινε ότι η ανάγκη μεταφοράς της έδρας της ΑΔΚ είναι πιεστική.

  • Γήπεδο Συνοικισμού

Τέλος για το γήπεδο του Συνοικισμού, η αρχική εκτίμηση ήταν πως το γήπεδο ανήκει στην ομάδα της Κορίνθου, με την οποία ο δήμος ήταν έτοιμος να κάνει προγραμματική σύμβαση προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα χρήματα της περιφέρειας (250 χιλιάδες ευρώ) και να κάνει διάφορα έργα. Τελικά προέκυψε διάσταση γύρω από το αν το γήπεδο ανήκει καθ ολοκληρίαν στην ομάδα, ή αν διατηρεί ποσοστό η Μητρόπολη. Τελικά αποφασίστηκε να παραχωρηθεί το γήπεδο στον δήμο και να γίνει προγραμματική σύμβαση αναμεσα στον δήμο τον ΠΑΣ Κόρινθος και την Μητρόπολη.

Αζερμπαϊτζάν: στην αποσχισμένη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Previous article

Κρούσμα κορονοϊού στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.