ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ξυλόκαστρο Κυριακή 18 Οκτ. Ενημέρωση – Συζήτηση – για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Ζήρεια

0

 Ανεμογεννήτριες στη Ζήρεια:

 Γιατί λέμε ΟΧΙ

Η Ζήρεια είναι μία φυσική πηγή ζωής και αιωνίου πλούτου.

Είναι το βουνό μας και πρέπει να το προστατεύσουμε.

 

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στη Ζήρεια, η οποία θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλαγές, με περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις που ενδέχεται να πληρώσει άμεσα και έμμεσα σχεδόν όλη η Κορινθία.

Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για παγκόσμια αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής, γίνεται μια ανεξέλεγκτη επίθεση στην φύση και σε προστατευόμενες περιοχές όπως η Ζήρεια.

Η εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανεμογεννητριών στην Ζήρεια, θα αλλοιώσει μακροπρόθεσμα και ανεπανόρθωτα το βουνό μας. Εάν γίνει η αρχή, τότε πάνω από300 ανεμογεννήτριες μπορεί να εγκατασταθούν στο βουνό μας.

Δεν είναι καλή η αιολική ενέργεια;

Η αιολική ενέργεια είναι μια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα όταν υλοποιείται: 1. άναρχα, 2. ανεξέλεγκτα και 3. χωρίς σοβαρές μελέτες.

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

Τι επιπτώσεις θα έχει;

Τεράστιοι δρόμοι, γιγαντιαίοι πυλώνες, πανάκριβα ηλεκτρικά δίκτυα, ενεργειακές εγκαταστάσεις σε παρθένες περιοχές, ισοπέδωση και μπάζωμα κορυφογραμμών, προϊόντα εκσκαφής, κατάτμηση οικοτόπων, παρατημένες ανεμογεννήτριες να σαπίζουν στις κορυφές.

Οι απαιτούμενες εργασίες για εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στη Ζήρεια, θα προκαλέσουν σύμφωνα με τους Δήμους Σικυωνίων & Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης:

1. Μη αναστρέψιμη καταστροφή του τοπίου και του φυσικού οικοσυστήματος

2. Μη αναστρέψιμο πλήγμα στην τοπική οικονομία & στον αειφόρο τουρισμό

3. Η άστοχη χωροθέτησή τους μπορεί να προβεί αρνητική για την Βιοποικιλότητα, το Περιβάλλον, τον Τουρισμό, την Υδρολογική ισορροπία υπόγειων και Επιφανειακών Υδάτων, την αλλαγή του Μικροκλίματος στην περιοχή.

Είναι τόσο σημαντική η Ζήρεια;

Η Ζήρεια είναι ίσως η τελευταία παρθένα φυσική περιοχή της Κορινθίας.

Έίναι το υψηλότερο βουνό του νομού μας και το δεύτερο υψηλότερο της Πελοποννήσου.

Η Ζήρεια είναι μια από τις Περισσότερο Σημαντικές Περιοχές Χλωρίδας της Ελλάδας.

Είναι Προστατευόμενη Περιοχή και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, διότι έχει σπουδαία & σπάνια βιοποικιλότητα και φιλοξενεί χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας.

Οι κορυφές της Ζήρειας είναι ορατές σχεδόν από όλη την Κορινθία, τους τριγύρω νομούς, τον Κορινθιακό Κόλπο, την Στερεά Ελλάδα, ακόμα και από την Αθήνα.

Η Λίμνη Στυμφαλία και η Χαράδρα της Φλαμπουρίτσας βρίσκονται στους πρόποδες της Ζήρειας και τροφοδοτούνται με κρυστάλλινο νερό από αυτήν. Αποτελούν δύο Προστατευόμενες Περιοχές τεράστιας οικολογικής και οικονομικής σημασίας.

Όλα συνθέτουν ένα οικοσύστημα που βρίσκεται σε αρμονία με τον άνθρωπο, σε μια περιοχή αλώβητη ακόμα από δρόμους και βαριές βιομηχανικές δραστηριότητες όπως οι ανεμογεννήτριες.

Ωραία τα πουρνάρια, αλλά δεν βγάζουν λεφτά.

Γεωργία, κτηνοτροφία, οινοποίηση, μελισσοκομία, ανθίζουν εδώ από την αρχαιότητα. Αμέτρητοι άνθρωποι έχουν ζήσει από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της φύσης μας.

Βιώσιμος τουρισμός έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες στην Στυμφαλία και στον πασίγνωστο Φενεό με τεράστιες προοπτικές ήπιας ανάπτυξης. Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένας από τους κορυφαίους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Οι ανεμογεννήτριες είναι μία επένδυση που θέτει σε κίνδυνο τις ήδη υπάρχουσες τεράστιες επενδύσεις, προσφέροντας συγκριτικά ελάχιστες εγχώριες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Ανεμογεννήτριες ή Λιγνίτης;

Ψευδές δίλημμα!

ΝΑΙ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- ΟΧΙ στην άστοχη & άναρχη χωροθέτησή τους.

Το πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή & οι Ανεμογεννήτριες δεν είναι μονόδρομος.

Ο λιγνίτης είναι ένας εγχώριος ενεργειακός πόρος που εξασφαλίζει ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά είναι ορυκτό καύσιμο και ρυπαίνει περισσότερο.

Το φυσικό αέριο είναι το εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο που θα αντικαταστήσει τον Λιγνίτη αυξάνοντας την ενεργειακή μας εξάρτηση από τις χώρες που το παράγουν.

Και τα τρία μπορούν να είναι επιβλαβή εάν χρησιμοποιηθούν εσφαλμένα.

Ναι ΑΠΕ, όχι παντού.

Μήπως δεν τις θέλετε στον τόπο σας; Στην Πτολεμαϊδα καλά είναι;

Τα εγκλήματα του παρελθόντος δεν δικαιολογούν νέα εγκλήματα όπως η αλόγιστη εγκατάσταση ΑΠΕ στις τελευταίες παρθένες περιοχές όπως η Ζήρεια. Επειδή η Πτολεμαϊδα καταστράφηκε, δεν πρέπει να καταστραφει η ελάχιστη φύση που μας έχει απομείνει. Υπάρχουν λύσεις.

Όλες οι χώρες βάζουν ΑΠΕ, εμείς γιατί όχι;

Η Ελλάδα έχει εγκαταστήσει ήδη πάνω από 6.500ΜW ΑΠΕ, σκοπεύει να βάλει δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες τα επόμενα χρόνια σε όλη την χώρα και, έχει ξεπεράσει τους εθνικούς στόχους που έχει θέσει.

Καμία Ευρωπαϊκή χώρα εκτός από την Ελλάδα, δεν τοποθετεί μαζικά αιολικά εργοστάσια στις ορεινές ή προστατευόμενες περιοχές της: οι ανεμογεννήτριες μπαίνουν σε πεδινές εκτάσεις, σε ήδη υποβαθμισμένες από τον άνθρωπο περιοχές ή στην ανοιχτή θάλασσα.

Δεν γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες για την χωροθέτησή τους;

Στην Ελλάδα, οι μελέτες συντάσσονται από ιδιώτες ερευνητές που προσλαμβάνονται και αμείβονται από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά διαβλητή, ορισμένες μελέτες είναι copy-paste ή εκθέσεις ιδεών και ο κρατικός έλεγχος, ως συνήθως, σχεδόν ανύπαρκτος.

 

Προβλήματα Αιολικών;

Η αδυναμία αποθήκευσης ρεύματος, η αστάθεια παραγωγής, η ανάγκη κατασκευής Φαραωνικών διασυνδέσεων με το υπάρχον ηλεκτρικό και οδικό δίκτυο, και κυρίως οι ανεξίτηλες αλλαγές που θα επιφέρουν στο ελάχιστο φυσικό περιβάλλον που μας έχει απομείνει, δεν δικαιολογούν την βαρύτητα που έχει δοθεί στην συγκεκριμένη τεχνολογία.

Τι εναλλακτικές υπάρχουν;

Οι λύσεις είναι πολλές, όπως:

  • Ορθός Χωρικός Σχεδιασμός: Επιλύει περισσότερα προβλήματα από όσα δημιουργεί.
  • ΑΠΕ σε ήδη υποβαθμισμένες, μη προστατευόμενες περιοχές, που βρίσκονται κοντά σε οδικό και ηλεκτρικό δίκτυο. Ικανός αριθμός έχει ήδη αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ.
  • ΑΠΕ για εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών και ενεργειακή αυτάρκεια περιοχών.
  • Μαζική εξοικονόμηση ενέργειας σε οικίες, επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση υπαρχόντων κτιρίων & Βιοκλιματικός σχεδιασμός των νέων.
  • Μεταφορές: Συχνότερα, πυκνότερα και ηλεκτρικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Γεωθερμία: θα μπορούσε να καλύψει πιο φθηνά και φιλικά προς το περιβάλλον τις ενεργειακές ανάγκες σχεδόν όλων των Κυκλάδων, και άλλων περιοχών.
  • Θαλάσσιες ανεμογεννήτριες: περιβαλλοντικά φιλικότερες σύμφωνα με την ΕΕ.
  • Φωτοβολταϊκά σε στέγες δημοσίων, βιομηχανικών και άλλων κτιρίων.
  • Φύση: Αύξηση προστατευόμενων περιοχών και Μαζικές δεντροφυτεύσεις
  • Διατροφή: Αύξηση κατανάλωσης εγχώρια παραγόμενων προϊόντων και Περιορισμός κατανάλωσης προϊόντων βιομηχανικής κτηνοτροφίας.
  • Ριζική αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής: Εάν πραγματικά θέλουμε να αντιστρέψουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η καταλληλότερη λύση για κάθε περιοχή εξαρτάται από παράγοντες που πρέπει να εξετάζονται με επιστημονικά κριτήρια. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι μονόδρομος και απορούμε γιατί παρουσιάζονται σαν η κύρια λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Οι Δήμοι τι λένε;

Ο Δήμος Σικυωνίων και ο Δήμος  Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους μέσω ομόφωνων ψηφισμάτων των αντίστοιχων Δημοτικών Συμβουλίων.

Η τοπική κοινωνία;

Πάνω από 50 οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς από όλο το νομό, έχουν πάρει θέση υπέρ της προστασίας της Ζήρειας και κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Μεταξύ άλλων, οι:

Εμπορικοί Σύλλογοι Κιάτου και Ξυλοκάστρου, Επιμελητήριο Κορινθίας, Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου, Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας, Σύλλογος Ξενοδόχων Ξυλοκάστρου, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κορινθίας.

Περιβαλλοντικές & Ορειβατικές οργανώσεις οπως:

Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης, Σύλλογος Προστασίας του Δάσους “Κυλλήνιος Άδωνις”, Ορειβατικοί Σύλλογοι Κορίνθου/ Λουτρακίου/ Φενεού/ Σολυγείας και Ορειβατικοί & Φυσιολατρικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι από όλη την Κορινθία.

Ενεργοί Πολίτες που ζούνε ή αγαπάνε τη Ζήρεια, είναι διατεθειμένοι να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να την προστατεύσουν.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Πρέπει να αποτρέψουμε βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών εργοστασίων σε περιοχές τεράστιας οικολογικής & οικονομικής αξίας όπως η Ζήρεια.

  1. Ενημερώσου για το θέμα και ενημέρωσε φίλους και γνωστούς
  2. Ρώτα και πίεσε να αναλάβουν δράση οι υπεύθυνοι: Βουλευτές, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Τμήμα Φυσικών Πόρων – Πάτρα)
  3. Μπες στην ομάδα του Δικτύου Προστασίας Ζήρειας

Είναι ευθύνη όλων μας να προστατεύσουμε το βουνό μας.

Η Μικρή Ζήρεια δεν πωλείται και δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Τα βουνά μας προσφέρουν καθαρό νερό και οξυγόνο.

Θα κάνουμε τα πάντα για να τα προστατεύσουμε.

Η ΖΗΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

ΟΧΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!

facebook.com/ziria.network ziria.network@gmail.com

8eCUgvCwsa

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα – Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που θεωρείται ασφαλής

Previous article

Νίκας για: επιχειρηματικότητα, ΕΣΠΑ, απορρίματα, κορονοϊό,

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.