ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Βιολογικός: 9.000 κυβικά νερό την ημέρα, αλλάζουν την αγροτική οικονομία της Κορίνθου

0

Κοντά στην ολοκλήρωση ενός έργου που θα αλλάξει για τα καλά την αγροτική οικονομία της περιοχής βρίσκεται ο δήμος Κορινθίων. Πρόκειται για τα νερά του βιολογικού καθαρισμού, τα οποία μέχρι το καλοκαίρι θα αρδεύουν το σύνολο σχεδόν των αγροτικών εκτάσεων του καποδιστριακού δήμου Κορινθίων (Κόρινθος, Αρχαία, Ξυλοκέριζα, Εξαμίλια).

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Αντώνης Καραμανλής έδωσε μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Όπως είπε το νερό του βιολογικού διαχέεται σε τρεις κλάδους, όλοι με σωλήνες Φ-400. Ο πρώτος οδηγεί στην περιοχή του Πεδίου Βολής (απ όπου και τα πλάνα) και καλύπτει τα όρια από το Πεδίο Βολής μέχρι την Κυρά Βρύση και την Ξυλοκέριζα. Ο δεύτερος θα κινείται προς τα Εξαμίλια και ο τρίτος θα πάει παράλληλα με την εθνική οδό και θα καλύπτει την Κουτουμάτσα και την Μαγούλα.
Οι τρεις κλάδοι θα “δουλεύουν” 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, ενώ ενδιαφέρον είναι πως το καλοκαίρι (περίοδος που υπάρχει ανάγκη για περισσότερο νερό στην άρδευση), η δυναμικότητα του βιολογικού θα αυξάνεται, επειδή η οικιακή κατανάλωση νερού (που καταλήγει στον βιολογικό) θα μεγαλώνει.
Όσο για τον χειμώνα που μειώνονται οι ανάγκες για πότισμα υπάρχει πρόβλεψη να “αποθηκεύεται” το νερό σε δεξαμενές κοντά στον βιολογικό, αν και η διάχυσή του δεν θα πηγαίνει χαμένη αφού θα εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο Βασίλης Νανόπουλος έκανε λόγο για ένα μεγάλο έργο το οποίο ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά είχε σταματήσει εξ αιτίας κάποιων τεχνικών προβλημάτων.

«Βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσω μαζί σας την μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει στο έργο της άρδευσης της ευρύτερης περιοχής  Ξυλοκέριζας και Εξαμιλίων, από το νερό του Βιολογικού καθαρισμού. Το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό  70% και αναμένεται να τελειώσει τους επόμενους 3-4 μήνες. Είναι μια σημαντική πρόοδος αυτή που έχει γίνει  γιατί το έργο που είχε ξεκινήσει   από την προηγούμενη δημοτική αρχή το παραλάβαμε σταματημένο. Κάναμε πολλές προσπάθειες για να επιλύσουμε τα προβλήματα , την συνεννόηση με τον εργολάβο, τους υπεργολάβους και τις υπηρεσίες και σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο.

Είναι μια μεγάλη επένδυση στην οποίαν έχει βοηθήσει σημαντικά ως Γ.Γ του Υπουργείου Υποδομών ο Γιώργος Δέδες . Ένα μεγάλο έργο για την ευρύτερη περιοχή και θέλω να ευχαριστήσω κα  την ΔΕΥΑΚ και τα στελέχη της, τους εργολάβους και όσους συνετέλεσαν ως σήμερα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και σήμερα να λέμε με χαρά ότι το έργο προχωρά και θα ολοκληρωθεί  δίνοντας ώθηση στην παραγωγή και στην οικονομία της περιοχής.  Υπάρχει σε εκκρεμότητα η αναβάθμιση του βιολογικού με την τριτοβάθμια  επεξεργασία του νερού όμως έχουμε την μελέτη έτοιμη και την δέσμευση από τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Ταγαρά  για την ένταξη του έργου και την ολοκλήρωση του  σε σύντομο διάστημα»

Για έργο ανυπολόγιστης αξίας  έκανε λόγο ο υπεργολάβος δίνοντας τεχνικά στοιχεία της παρέμβασης:

«Το έργο αυτό είναι ανυπολογίστου αξίας για το δήμο Κορινθίων. Θα αρδεύσει μια τεράστια περιοχή, Ξυλοκέριζα, Εξαμίλια, Αθίκια και θα φτάσει έως και τον Άγιο Γεώργιο στην Κόρινθο. Έχει μήκος 20 χιλιομέτρων, η παροχή του είναι  400 κυβικά ανά ώρα και ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα να αρδεύονται από πολλές υδροληψίες πολλές ιδιοκτησίες. Η κατασκευή του είναι βαρέως τύπου με σωλήνες άνω των 16 ατμοσφαιρών και θα λύσει πολλά προβλήματα ειδικά τους θερινούς μήνες…».

Ο τέως δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός έκανε μια αναφορά στο ιστορικό του έργου σημειώνοντας πως έρχεται από το 2008, αλλά τότε το καθυστέρησαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας, “οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να μην χρηματοδοτηθεί το έργο” (σ.σ. ο κ. Πνευματικός  δεν ανέφερε τα ονόματα, πάντως). Το έργο επανήλθε πριν απο περίπου τρία χρόνια, αλλά λόγω των μνημονίων δεν ήταν εύκολες οι χρηματοδοτήσεις…”.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Χρήστος Μελέτης βρέθηκε και αυτός στο σημείο που καταλήγει ο ένας από τους τρεις κλάδους και μίλησε ως άνθρωπος του πρωτογενούς τομέα για τα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει το συγκεκριμένο έργο στους αγρότες. Μάλιστα για τον ίδιο το συγκεκριμένο έργο έχει και συναισθηματικό περιεχόμενο καθώς, όπως είπε, ήταν ο αείμνηστος πατέρας του που αναγνώρισε πόσο σημαντικό ήταν τα νερα του βιολογικού να αρδεύουν τα κτήματα της Κορίνθου αντί να χάνονται στην θάλασσα.

Ισθμός :Στην πόρτα του συνοδηγού είχε ένα κιλό ηρωίνης

Previous article

Μεγαλόπολη Κόρινθος 400KV.Τουρκική εισβολή στις εργολαβίες του ΑΔΜΗΕ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.