ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μεταλλική χειρουργική σπάτουλα σχεδόν 24 εκ. «ξεχάστηκε» μέσα σε γυναίκα σε κρατικό νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας

0

Αποζημίωση ύψους 64.516 ευρώ επιδικάστηκε στους συγγενείς γυναίκας στην κοιλιακή χώρα της οποίας «ξεχάστηκε» μεταλλική χειρουργική σπάτουλα μήκους 23,7 εκ. και πλάτους 8,4 εκ. μετά από γυναικολογική επέμβαση σε κρατικό νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ιατρικό εργαλείο αφαιρέθηκε με νέο χειρουργείο, 17 ημέρες μετά την αρχική επέμβαση και αφού προηγουμένως η γυναίκα υπέστη «οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, από έντονα κλινικά συμπτώματα, όπως εκτεταμένο εξάνθημα μετά κνησμού, καταβολή δυνάμεων, υψηλό πυρετό».

Η ασθενής και η οικογένεια της προσέφυγαν στην δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την περιπέτεια που έζησαν από το νοσοκομείο το οποίο με τη σειρά του στράφηκε σε βάρος της ιατρική ομάδας.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία εξέτασε την υπόθεση αναγνώρισε ευθύνες στον χειρούργο μαιευτήρα –γυναικολόγο και διευθυντή της κλινικής του νοσοκομείου, τους δυο βοηθούς ειδικευμένων μαιευτήρων –γυναικολόγων αλλά και σε μια νοσηλεύτρια η οποία συμμετείχε στην επέμβαση ως εργαλειοδότρια.about:blank

Σύμφωνα με την απόφαση άσκησαν «πλημμελώς τα υπηρεσιακά και ιατρικά τους καθήκοντα, προκαλέσαντες ζημία από βαρεία αμέλεια» και τώρα είναι εκείνοι που καλούνται να καταβάλουν την αποζημίωση στην ασθενή και τους συγγενείς της.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «δεν φρόντισαν, όπως είχαν υποχρέωση λόγω του επαγγέλματός τους, να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, ώστε να αποτραπεί κάθε περίπτωση εγκατάληψης ιατρικού εργαλείου μέσα στο σώμα της ασθενούς».

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι η ιατρική ομάδα είναι υπεύθυνη έναντι του νοσοκομείου για «την ζημιά την οποία προξένησαν κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων», καθώς η εγκατάλειψη του ιατρικού εργαλείου, «οφείλεται σε βαρεία αμέλεια», δηλαδή, «έλλειψη της επιβαλλόμενης από το νόμο στοιχειώδους επιμέλειας του ικανού και συνηθισμένου ανθρώπου, την οποία ο νόμος αξιώνει από όλους τους ανθρώπους εντός του κύκλου της επαγγελματικής και κοινωνικής δραστηριότητάς τους».

Μάλιστα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι η συμπεριφορά της επίμαχης ιατρικής ομάδας, ήταν «σοβαρή, ασυνήθη και ιδιαίτερα παρεκκλίνουσα εκτροπή από τη συμπεριφορά που θα επιδείκνυε ο μέσος συνετός άνθρωπος του κύκλου τους».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει ότι  «δεν καταλείπει αμφιβολία ή λογικό κενό σχετικώς με την παράνομη συμπεριφορά ως προς την σωματική βλάβη, που επέφεραν και την υπαίτια, σε βαθμό αμέλειας, συμπεριφορά» όλων των μελών της εν λόγω ιατρικής ομάδας, καθώς πραγματοποίησαν «συλλογική ιατρική πράξη», με αποτέλεσμα να έχουν «επάλληλα την ευθύνη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της κλινικής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ιατρικής ομάδας έχει καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, ενώ στους δύο βοηθούς χειρούργους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

8eCUgvCwsa

Ιστορία “γράφουν” τα ελληνικά ομόλογα – Αρνητική απόδοση στο 2ετές και το 3ετές

Previous article

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Συγκλονιστικό βίντεο από επιχείρηση διάσωσης στα Μάλια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.