ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μετεωρίτης στη Σαχάρα αποδεικνύει πως ο Άρης είχε νερό πρίν την εμφάνιση ζωής στη Γη

0

Σήμερα γνωρίζουμε πως ο Άρης είχε κάποια στιγμή νερό, αλλά οι ερωτήσεις όπως πότε εμφανίστηκε και πότε εξαφανίστηκε είναι πολύ δύσκολο να απαντηθούν. Μία νέα μελέτη του Takashi Mikouchi από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Advances, θεωρεί πως το νερό ήταν παρών στον Κόκκινο Πλανήτη 4.4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, πολύ νωρίτερα από αυτό που πιστεύαμε έως τώρα και πολύ νωρίτερα από την οποιαδήποτε εμφάνιση ζωής στη Γη.

Η ανάλυση βασίστηκε στο μετεωρίτη NWA 7553 ο οποίος εντοπίστηκε στην έρημο Σαχάρα και θεωρείται πως προέρχεται από τον Άρη πριν δισεκατομμύρια χρόνια. Η οξείδωση ορισμένων ορυκτών στο εσωτερικό του μετεωρίτη, υποδεικνύει την ύπαρξη νερού.

Έως τώρα το κοινώς αποδεκτό χρονολογικό πλαίσιο δημιουργίας νερού στον Άρη είναι 3.7 δισεκατομμύρια χρόνια, η ανακάλυψη αυτή όμως μας πάει πιο πίσω, περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια ακόμα.

Ερευνώ τους μετεωρίτες του Άρη για να καταλάβω πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης και πώς εξελίχθηκε ο πυρήνας και ο μανδύας του. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ερεύνησα το συγκεκριμένο μετεωρίτη με το ψευδώνυμο “Μαύρη Ομορφιά” λόγω του σκούρου χρώματός του. Τα δείγματά μας υποβλήθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά είδη φασματογραφίας για να ανιχνεύσουμε χημικά στοιχεία. Τα αποτελέσματα μάς ενθουσίασαν. – Takashi Mikouchi

Ο μετεωρίτης NWA 7553 είναι το πιο παλιό δείγμα που έχουμε από τον Άρη. Μία τόσο πρώιμη εμφάνιση νερού στον Άρη παίζει σημαντικό ρόλο στην έρευνα σχηματισμού των πλανητών, ενώ ας μην ξεχνάμε πως είναι το βασικό συστατικό της ζωής. Από τη μελέτη, η ομάδα ίσως να καταφέρει να καταλάβει και τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας του Άρη εκείνη την εποχή.

Η ανάλυσή μας δείχνει πως υψηλά επίπεδα υδρογόνου θα συνέβαλαν στην πλανητική θέρμανση σε μία εποχή που ο Άρης είχε ήδη μία παχιά μονωτική ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα.

Από αυτά που γνωρίζουμε, τα πρώτα ίχνη ζωής στη Γη εμφανίστηκαν πριν 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια.

8eCUgvCwsa

Ρομπότ αντί για στρατιώτες θέλει ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου

Previous article

Εξυπηρέτηση από τα ΚΕΠ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου ηλεκτρονικά, μέσω της υπηρεσίας myKEPlive.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.