ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Βουλή η τροπολογία για την απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

0

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που ψηφίζεται το βράδυ της Τρίτης, η τροπολογία για την απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης τις ρυθμίσεις για την πρόληψη του επικουρικού προσωπικού στις δομές Υγείας, αλλά και την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε ιδιωτικές δομές υγείας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, και με αιτιολογία την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διασπορά του νέου κορονοϊού, δύναται να προσλαμβάνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2020 για ένα έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στα στρατιωτικά νοσοκομεία, στο ΝΙΜΤΣ στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στα νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο, στην Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας, στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στις δομές πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία. 

Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Επίσης, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του νέου κορονοϊού και έως και την 30η Ιουνίου 2021, με απόφαση του Γενικού Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό των ΠΦΥ και των Νοσοκομείων εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας. Για την απασχόληση του συγκεκριμένου προσωπικού συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης με τον διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία αναφέρεται ο χρόνος απασχόλησης και οι όροι αποζημίωσης . Η διάρκεια απασχόλησης δύναται να παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες από τη λήξη της σύμβασης και σε κάθε περίπτωση όχι πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται επίσης η απασχόληση συνταξιούχων γιατρών στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την διασπορά του covid-19.

Όσον αφορά την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, εως και την 28η Φεβρουαρίου 2021, ασθενείς που ανήκουν στις κατηγορίες ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και χρήζουν νοσηλείας, δύναται να μετακινούνται σε ιδιωτικές δομές Υγείας με βεβαίωση του προέδρου του ΕΚΑΒ και να δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία νοσηλείας στις δημόσιες δομές. 

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι δαπάνες νοσηλείας καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Kαλά νέα για την Ελλάδα -Από σήμερα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ

Previous article

Turkiye: «Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *