ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανησυχητικά στοιχεία σε έρευνα του ΑΠΘ: Στο «κόκκινο» οι θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό, η τιμωρία του Θεού και το 5G

0

Τριπλασιάστηκαν τα ποσοστά της κλινικής κατάθλιψης

Τουλάχιστον ως ανησυχητικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα ευρήματα νέας έρευνας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) που δημοσιεύθηκαν στο διεθνές περιοδικό Journal of Affective Disorders και αφορούν το αποτύπωμα του κορονοϊού στην ψυχική υγεία των πολιτών καθώς και την ραγδαία αύξηση των θεωριών συνωμοσίας και της υιοθέτησης αντιεπιστημονικών απόψεων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Φουντουλάκης οι θεωρίες συνωμοσίας χτυπούν «κόκκινο», τριπλασιάστηκε η κλινική κατάθλιψη, διπλασιάστηκε το ποσοστό αυτοκτονικών σκέψεων και αυτών που εμφάνισαν συμπτώματα έντονου άγχους και φόβου ενώ παρατηρήθηκε ότι «χάλασε» η ποιότητα και το ωράριο του ύπνου των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της καραντίνας τον Μάρτιο, όταν έγινε το πρώτο lockdown στη χώρα μας.

Η έρευνα ήταν πανελλαδική και συμμετείχαν περίπου 3.500 άτομα ηλικίας 18-69 και το δείγμα σταθμίστηκε με συγκεκριμένο επιστημονικό τρόπο προκειμένου τα ευρήματα να είναι αξιόπιστα. Οι αρνητές μάσκας δεν αποτυπώνονται στην έρευνα καθώς στο πρώτο lockdown δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα.about:blank

Τρεις φορές πάνω το ποσοστό κλινικής κατάθλιψης – Διπλάσιο το άγχος από το φόβο του θανάτου

Όπως αναφέρει η έρευνα κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το ποσοστό κλινικής κατάθλιψης-και όχι των καταθλιπτικών συμπτωμάτων γενικά- έχει σχεδόν τριπλασιαστεί καθώς άγγιξε μετά την καραντίνα ποσοστό 10% του γενικού πληθυσμού ενώ έπρεπε να κυμαίνεται γύρω στο 3-5% ή και χαμηλότερα. Ένας στους τέσσερις πολίτες που είχαν ιστορικό κατάθλιψης υποτροπίασαν ενώ το lockdown «χτύπησε» περισσότερο τους ευάλωτους ψυχικά.

Ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφάνισε συμπτώματα άγχους κατά τη διάρκεια της καραντίνας, καταγράφοντας ποσοστό 40% ενώ υπό κανονικές συνθήκες το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 10%-20%.

Αυτό που στρεσάρισε πολύ τον κόσμο ήταν ο φόβος μήπως αρρωστήσει κάποιο μέλος της οικογένεια και πεθάνει. Οι οικογενειάρχες ήταν αυτοί που, κυρίως, αγχώθηκαν και όχι αυτοί που έμεναν μόνοι τους οι οποίοι δεν είχαν αντίστοιχες ευθύνες, ενώ υπήρξε ανάγκη για περισσότερη ανάγκη για σύσφιξη σχέσεων μέσα στην οικογένεια. Οι καβγάδες μέσα στην οικογένεια αυξάνονταν όταν υπήρχε κάποιο άτομο μέσα στην οικογένεια λίγο πιο ευάλωτο στις συνθήκες περιορισμού, όπως όταν υπήρχαν έφηβοι ή όταν υπήρχε κάποιο άτομο με ειδικές ανάγκες.

Κοντά στο 1/3 «φλερτάρει» με θεωρίες συνωμοσίας

Ως γενική εικόνα προκύπτει ότι περίπου 7 στους 10 πολίτες είναι απολύτως πεπεισμένο ότι κάποιες από αυτές τις συνωμοσιολογικές θεωρίες ευσταθούν, το 1/3 τις συζητάει και μόλις το 1/3 τις απορρίπτει χωρίς επιφυλάξεις. Ειδικότερα αυτοί που απορρίπτουν πλήρως την συνωμοσιολογία σε όλο το μήκος και το πλάτος της είναι κάτω από 30% ενώ το υπόλοιπο 70% έχει κάποιου τύπου συνωμοσιολογική άποψη έστω και ασθενή.

Το 20% πιστεύει ότι ο ιός είναι δημιούργημα κυβερνήσεων

Το επιχείρημα ότι είναι υπερβολική η θνησιμότητα και ότι το κάνουν επίτηδες οι κυβερνήσεις για να φοβίσουν τον κόσμο και να τον τρομάξουν το ακούει αρκετά θετικά ένα 50% των πολιτών, ενώ ένα 25% είναι απόλυτα πεπεισμένο γι αυτό. Τουλάχιστον ένα 20% πιστεύει, ακράδαντα, ότι δημιούργησαν οι κυβερνήσεις τον ιό για να προκαλέσουν εσκεμμένα μια οικονομική κρίση.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας οι πολίτες αμφισβητούν την επιστήμη. Για παράδειγμα οι αρνητές μάσκας υποστηρίζουν ότι δεν προστατεύει η μάσκα, εκτιμούν ότι παραβιάζονται τα ατομικά τους δικαιώματα είτε κρύβεται κάποια οργάνωση που επιβάλει τα μέτρα για να ελέγξει τον κόσμο.

Ο κορονοϊός ως τιμωρία από το… Θεό και το 5G

Όπως προκύπτει από την έρευνα ένα 20% δεν αποκλείει το σενάριο να προκάλεσε την πανδημία ο Θεός επίτηδες για να μας τιμωρήσει, όμως μόλις ένα 3% πιστεύει ακράδαντα ότι ο COVID-19 είναι τιμωρία από το Θεό. Ένα 5% πιστεύει ακράδαντα ότι το 5G συνδέεται με την εξάπλωση του ιού, κατευθύνοντας τον κορονοϊό στους πνεύμονες, ενώ περίπου ένα επιπλέον 15% το συζητά.

Δείτε όλη την έρευνα εδώ.

8eCUgvCwsa

Αυτή είναι η ημερομηνία που θα τελειώσει το lockdown (και δεν είναι 30 Νοεμβρίου)

Previous article

Αυτόματα πλέον η μεταβίβαση στοιχείων ΓΕΜΗ στους φορείς του Δημοσίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.