ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥΠεριφερεια

Μονή Προφήτη Ηλία Ζάχολης: 1.6 εκατ. ευρώ για στερέωση και αποκατάσταση από περιφέρεια Πελοποννήσου

0

“Στερέωση και αποκατάσταση νότιας πτέρυγας και τμήματος δυτικής πτέρυγας κελιών της Μονής Προφήτη Ηλία Ζάχολης, Δήμου Ευρωστίνης – Ξυλοκάστρου, Π.Ε. Κορινθίας”, συνολικού προϋπολογισμού 1.688.880 ευρώ, με δικαιούχο την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

1.688.880 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΖΑΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Ένα ακόμη σημαντικό έργο για ολόκληρη την Δυτική Κορινθία βαδίζει πλέον προς υλοποίηση στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με την στήριξη του χωρικού Ξυλοκαστρίτη Αντιπεριφερειάρχη  κ.Αναστάσιου Γκιολή, των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ.Αθηνάς Κόρκα και κ.Χάρη Βυτινιώτη και την τελική απόφαση του Περιφερειάρχη κ.Παναγιώτη Νίκα.  Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχοντας κατανοήσει την σπουδαιότητα της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Ζάχολης ως πολιτιστικού μνημείου, εντάσσει την αποπεράτωση της αποκατάστασης της στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου με  προϋπολογισμό  1.688.880 ευρώ.

 Η στερέωση και αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας και τμήματος της δυτικής πτέρυγας κελιών της  Ιεράς Μονής , βρίσκεται μέσα στα δέκα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αφορούν πολιτιστικά μνημεία, συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)”.

Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία με περίοδο ίδρυσης  τον 14ο αιώνα, καταστράφηκε ολοσχερώς εκτός του Καθολικού της το 2000  από μια καταστροφική πυρκαγιά. Το 2016 αποκαταστάθηκε μετά από πολλές προσπάθειες η βόρεια και τμήμα της δυτικής πτέρυγας κελιών της Ιεράς Μονής.

Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης αυτού του σημαντικού χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί δικαίωση όλων όσων εργάστηκαν διαχρονικά προς την κατεύθυνση αυτή και αποδεικνύει το ιδιαίτερο  ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας και την αποτελεσματική προώθηση σειράς σημαντικών αιτημάτων από τον Δήμο μας.   

Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία βρίσκεται σε δασώδη ορεινή περιοχή ΒΑ του χωριού Ζάχολη του Δήμου Ευρωστίνης Κορινθίας και η αρχική ίδρυσή της πιθανολογείται, σύμφωνα με σουλτανικό φιρμάνι του 1714 που σώζεται στον κώδικα της μονής, πριν το 1453. Τον 17ο αι. η μονή ανακαινίστηκε, ενώ στα μέσα του 18ο αι. ανακατασκευάστηκε το Καθολικό στην μορφή που σώζεται σήμερα.

Το μοναστηριακό συγκρότημα διαρθρώνεται εντός κλειστού περιβόλου ορθογώνιας κάτοψης με εσωτερική αυλή που περιλαμβάνει στο μέσον της το Καθολικό και διώροφες πτέρυγες που αναπτύσσονται στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά και χρησιμεύουν ως χώροι διαμονής και διαβίωσης των μοναχών (κελλιά, τράπεζα, μαγειρείο, αποθηκευτικοί χώροι, στάβλοι κλπ.). Οι διώροφες πτέρυγες κελιών είναι κατασκευασμένες από αργολιθοδομή, πάχους 0.80 μ στους περιμετρικούς τοίχους και 0.60 μ στους εγκάρσιους διαχωριστικούς, με περιμετρικό ξύλινο εξώστη στον όροφο, προς την εσωτερική αυλή, που στηρίζεται σε λιθόκτιστες τοξοστοιχίες. Τον Ιούλιο του 2000 η μονή υπέστη ολοσχερή καταστροφή από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Κορινθία και έπαψε να λειτουργεί.

Αρχικά κτίστηκε τετράπλευρη, δηλαδή και στις τέσσερις πλευρές έγιναν κελιά Βυζαντινού ρυθμού (με θόλους και καμάρες) ενώ το καθολικό της, στον ίδιο ρυθμό, είναι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία του Θεσθίτου. Σήμερα το μοναστήρι σχηματίζει ένα Π, με δεξιά και αριστερά να βρίσκονται τα κελιά, οι αποθήκες, τα υπόγεια. Στο κέντρο βρίσκεται το καθολικό. Η διακόσμηση του καθολικού έγινε στη συνέχεια με σπουδαίες τοιχογραφίες και ιερές εικόνες Βυζαντινής τεχνοτροπίας. Εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Κατά τη διάρκεια ύπαρξής της υπέστη καταστροφές κυρίως από φυσικά φαινόμενα, ενώ το 2000 μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε καταστράφηκε ολοσχερώς η Μονή εκτός απ΄το καθολικό της, ενώ από το πλούσιο ιστορικό της αρχείο σήμερα σώζεται μόνο ο Κώδικας.

admin

Δημήτρης Καμπόσος: Οι μεθοδεύσεις για το Πελοπόννησος ΑΕ δεν θα περάσουν (video)

Previous article

Πέθανε από κορονοϊό γνωστός Έλληνας dj σε ηλικία 39 ετών

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *