ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ: Δεν δόθηκε άδεια για προβολή βίντεο των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή

0

Σάλος έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα με την προβολή οπτικού υλικού στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής, την ημέρα εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι εικόνες που σχολιάστηκαν έντονα από τους χρήστες των social media αποτελούν μέρος ενός βίντεο που όπως όλα δείχνουν δεν είχε την απαραίτητη άδεια για να προβληθεί.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπάλληλων του Υπουργείο Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε ποτέ θετική γνώμη για την φωταγώγηση της Βουλής, ούτε σχετική απόφαση της αντίστοιχης Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, η πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για την προβολή οπτικής σύνθεσης, με την οποία η Βουλή συμμετείχε στον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το κτίριο της Βουλής, εκτός από σύμβολο της δημοκρατίας, αποτελεί επίσης κηρυγμένο νεότερο μνημείο. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Αρχαιολογικό Νόμο (και ιδιαίτερα τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την κινηματογράφηση σε μνημεία, όπως αναφέρονται στο ΦΕΚ 4521/Β/2021), πριν από τέτοιες παρεμβάσεις στην πρόσοψή του, είναι αναγκαίο να δίνει την έγκρισή του το ΥΠΠΟΑ.

Το θέμα, μάλιστα, εισήχθη δύο φορές στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), σύμφωνα με τις ημερήσιες διατάξεις (http://ksymvoulia.culture.gr). Στις 5/11/2020 εισήχθη με την ορθή επανάληψη της ημερήσιας διάταξης ως «Έγκριση ή μη αιτήματος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με την προβολή εικόνων στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής στις 20, 21 και 22 Νοεμβρίου», αλλά το Συμβούλιο δεν κατέληξε σε γνωμοδότηση. Στις 12/11/2020 το θέμα εισήχθη εκ νέου ως «εξ αναβολής», ενώ πλέον η άδεια ζητούνταν μόνο για την 21/11, όμως το θέμα επίσης δεν συζητήθηκε. Εν συνεχεία, δεν εκδόθηκε σχετική απόφαση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ, όπως αποδεικνύεται από τη Διαύγεια, ούτε από κάποια άλλη αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ

Η απόφαση αυτή είναι ουσιαστική, γιατί το ΥΠΠΟΑ διά των αρμόδιων υπηρεσιών του αλλά και των συλλογικών γνωμοδοτικών οργάνων του κρίνει την υλική, αισθητική ή συμβολική βλάβη ή προσβολή που μπορεί να υποστεί ένα μνημείο, πόσο μάλλον το κτίριο της Βουλής, από τέτοιες ενέργειες.

Με βάση τα προηγούμενα προκύπτει η εύλογη απορία εάν στην συγκεκριμένη περίπτωση ακολουθήθηκε η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου, και εάν η εν λόγω προβολή είχε τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

8eCUgvCwsa

Μόνο εστιατόρια ανοιχτά τις γιορτές – Στις 7 ανοίγουν τα σχολεία και στις 20 το λιανεμπόριο

Previous article

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ζητούν στρατιωτικούς σκύλους – Τα κριτήρια επιλογής

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.