ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Κίνα στέλνει στο Φεγγάρι διαστημόπλοιο για να φέρει σεληνιακούς βράχους μετά από 44 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

0

Για πρώτη φορά μετά το 1976 εκτοξεύτηκε η ιστορική για τη χώρα ρομποτική αποστολή Chang’e 5

Η Κίνα εκτόξευσε το ρομποτικό σκάφος «Chang’e 5», με στόχο να φέρει στη Γη ξανά σεληνιακά δείγματα και να γίνει έτσι η τρίτη χώρα που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο μετά την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και τις ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από 44 χρόνια που η ανθρωπότητα έφερε δείγματα από το Φεγγάρι, ωστόσο τo ενδιαφέρον για τον δορυφόρο της Γης ανανεώνεται.

Η τελευταία φορά ήταν το 1976 από τη σοβιετική αποστολή «Luna 24» (170 γραμμάρια), ενώ είχαν προηγηθεί οι Αμερικανοί με τις αποστολές «Apollo» της NASA.

Η εκτόξευση με τον μεγαλύτερο κινεζικό πύραυλο Long March 5 έγινε το βράδυ της Δευτέρας (23/11, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο Γουεντσάνγκ, στην επαρχία Χαϊνάν, όπως ανακοίνωσε η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία (CNSA). Αν όλα πάνε καλά, το βάρους 8.200 κιλών σκάφος θα φέρει τα δείγματα στη Γη στα μέσα Δεκεμβρίου.about:blank

To «Chang’e 5» προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στις 28 Νοεμβρίου και μετά θα στείλει στο Φεγγάρι δύο διαστημοσυσκευές, μία στατική για να συλλέξει τα δείγματα και μία για να τα ανεβάσει στο σκάφος. Η λήψη των δειγμάτων θα γίνει από μια περιοχή στην τεράστια ηφαιστειακή πεδιάδα Oceanus Procellarum (Ωκεανός των Καταιγίδων), η οποία εν μέρει είχε εξερευνηθεί από προηγούμενες αποστολές.

Θα επιδιωχθεί η συλλογή δείγματος βάρους 2 κιλών από βάθος έως 2 μέτρων με τη βοήθεια ειδικού τρυπανιού. Η εργασία αυτή θα διαρκέσει το πολύ μία σεληνιακή μέρα, δεδομένου ότι η διαστημοσυσκευή θα τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, όταν πέσει η νύχτα στη Σελήνη.

Το σημείο λήψης των δειγμάτων, με την ονομασία Mons Rumker, εκτιμάται ότι έχει πετρώματα ηλικίας «μόνο» 1,2 δισεκατομμυρίων ετών. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα βάρους συνολικά 382 κιλών σεληνιακά δείγματα που είχαν φέρει οι αποστολές «Απόλλων» της NASA μεταξύ 1969-1972 ήtαν πολύ παλαιότερα.

Μετά τη συλλογή των δειγμάτων, αυτά θα εναποτεθούν στο όχημα ανόδου που θα τα μεταφέρει στο «Chang’e 5», το οποίο θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο της Γης. Το σεληνιακό υλικό θα μπει σε μια κάψουλα επιστροφής και θα σταλεί στη Γη, όπου αναμένεται να φθάσει στις 16 ή 17 Δεκεμβρίου, κάπου στην Εσωτερική Μογγολία.

Πρόκειται για την πρώτη – ιδιαίτερα απαιτητική και πολύπλοκη- κινεζική προσπάθεια μεταφοράς σεληνιακού δείγματος στη Γη και την πιο φιλόδοξη των ρομποτικών αποστολών Chang’e (είναι το κινεζικό όνομα της αρχαίας θεάς του φεγγαριού), οι οποίες ξεκίνησαν το 2007. Η πιο διάσημη έως τώρα ήταν η Chang’e 4 που τον Ιανουάριο του 2019 προσεληνώθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού -μία παγκόσμια πρωτιά.

Φέτος τον Ιούλιο η Κίνα εκτόξευσε μια άλλη ρομποτική αποστολή με προορισμό τον ‘Άρη, ενώ σχεδιάζει ένα μόνιμο επανδρωμένο τροχιακό σεληνιακό σταθμό γύρω στο 2022. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, έχουν θέσει ως στόχο να στείλουν ξανά αστροναύτες στη Σελήνη το 2024 με το νέο πρόγραμμα «Άρτεμις».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως για πρώτη φορά, η Κίνα φαίνεται να θέλει να κάνει τις αποστολές της πιο δημοφιλείς στον κόσμο. Παραδοσιακά, η ενημέρωση για την εξέλιξη οποιασδήποτε διαστημικής αποστολής γινόταν αφού το σκάφος έφτανε σε τροχιά. Για πρώτη φορά, μετέδωσε ζωντανά σε κρατική τηλεόραση και YouTube την εκτόξευση.

Η αποστολή προκάλεσε και το ενδιαφέρον του Elon Musk.

admin

Αβρίλ Χέινς, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ

Previous article

Διψήφιο αριθμό μολύνσεων (14) ανέδειξε σήμερα η Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *