ΙΣΤΟΡΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

20 Δεκεμβρίου 1943: Ένας Γερμανός πιλότος προστατεύει το πλήρωμα του Αμερικάνικου αεροσκάφους Β-17

0

Στις 20 Δεκεμβρίου 1943, μια σπάνια σκηνή ανθρωπιάς γράφτηκε στους ουρανούς της Γερμανίας με πρωταγωνιστές έναν Γερμανό και έναν Αμερικανό πιλότο.

Ήδη από το 1942, η Γερμανία δεχόταν καταστροφικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις συμμαχικές δυνάμεις. Στρατόπεδα, εργοστάσια, σιδηρόδρομοι, ακόμα και άμαχοι βρίσκονταν στο στόχαστρο των συμμαχικών αεροσκαφών. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επιδρομής στη Βρέμη, το αεροσκάφος Β-17 του νεαρού Charles Brown βλήθηκε επανειλημμένα από Α/Α πυρά και αεροπλάνα και σχεδόν αχρηστεύτηκε ενώ όλο το πλήρωμα ήταν είτε νεκρό είτε βαρύτατα τραυματισμένο. Έχοντας αποκοπεί από τα υπόλοιπα αεροσκάφη, ο Brown προσπαθούσε να κρατήσει το Β-17 στον αέρα όταν εντόπισε ένα γερμανικό μαχητικό να παίρνει θέση για να του επιτεθεί. Ο νεαρός Αμερικανός κράτησε την ανάσα του περιμένοντας να ακούσει το υπόκωφο κροτάλισμα των εχθρικών πολυβόλων και το αναμενόμενο τέλος του, αλλά τίποτα από αυτά δεν συνέβη!

Πιλότος του μαχητικού ήταν ο Γερμανός Franz Stigler ο οποίος είχε καταρρίψει 2 άλλα Β-17 εκείνη την ημέρα και είχε ήδη 27 καταρρίψεις στο ενεργητικό του. Χρειαζόταν άλλη μία κατάρριψη για να παρασημοφορηθεί με τον Σιδηρούν Σταυρό. Εντοπίζοντας το λαβωμένο Β-17 του Brown το πλησίασε και έλαβε θέση για να επιτεθεί. Ωστόσο, παραξενεύτηκε από το γεγονός ότι οι πολυβολητές του βομβαρδιστικού δεν έβαλαν εναντίον του. Θέλοντας να διαπιστώσει τί συνέβαινε, πλησίασε το πιλοτήριο όπου αντίκρισε τον χλωμό και τραυματισμένο Brown καθώς και τα νεκρά και τραυματισμένα μέλη του πληρώματος.

Ο Stigler έκανε νόημα στον Brown να προσγειωθεί αλλά ο Αμερικανός πιλότος συνέχισε να πετά προς την Αγγλία καθώς δεν καταλάβαινε τα νοήματα του Γερμανού. Βλέποντας πως το Β-17 δεν άλλαζε πορεία, ο Stigler έκανε κάτι σχεδόν αυτοκτονικό. Παρέμβαλε το δικό του αεροπλάνο μεταξύ του εδάφους και του αμερικανικού ώστε να το προστατεύσει από Α/Α πυρά. Φτάνοντας στη Βόρεια Θάλασσα, ο Stigler χαιρέτησε στρατιωτικά και επέστρεψε στη βάση του.

Η δράση του υπήρξε μεγάλο ρίσκο καθώς αφενός ο ίδιος κινδύνευε να καταρριφθεί από φίλια πυρά, αφετέρου θα πέρναγε από στρατοδικείο και σίγουρα θα τυφεκιζόταν αν κάποιος μάθαινε κάτι. Ως εκ τούτου, ποτέ δεν αποκάλυψε τίποτα. Όταν, πολλά χρόνια αργότερα μπόρεσε να μιλήσει σχολίασε: ‘Ο εκπαιδευτής μας, μας είχε πει πως αν ποτέ χτυπούσαμε κάποιον που εγκαταλείπει το αεροσκάφος του με αλεξίπτωτο θα μας εκτελούσε επί τόπου. Για εμένα, αυτοί οι άνδρες ήταν σαν να βρίσκονταν σε αλεξίπτωτο.’. Αντίθετα, ο Brown ανέφερε σχετικά στους ανωτέρους του, μόνο και μόνο για να διαταχθεί να μην αποκαλύψει τίποτα με την απειλή της εκτέλεσης καθώς δεν έπρεπε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως ο αντίπαλος ήταν άνθρωπος. Η ιστορία αποκαλύφθηκε από τον Brown το 1986 κατά τη διάρκεια μιας επετειακής ομιλίας.

Μετά τον πόλεμο, οι δύο άνδρες έγιναν καλοί φίλοι και διατήρησαν επαφή μέχρι τον θάνατο του Stigler το 2008.

Πηγή: Chronica Historica Χρήστος Σ.
(Στην εικόνα: Φανταστική απεικόνιση του επεισοδίου. Διακρίνεται το χτυπημένο Β-17 του Brown αλλά και το μαχητικό του Stigler. )

8eCUgvCwsa

901 νέα κρούσματα, 534 διασωληνωμένοι, 58 θάνατοι

Previous article

Το Βέλγιο αποκάλυψε κατά λάθος πόσο θα κοστίσουν τα εμβόλια!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.