ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Αποκάλυψη απο πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB – Στο εσώρουχο του Ναβάλνι είχαν βάλει το δηλητήριο

0

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το πώς δηλητηριάστηκε ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, φέρνει σήμερα στο φως το CNN.

Σε αποκλεστικό του δημοσίευμα επικαλείται την τηλεφωνική συνομιλία με ένα πράκτορα που ανήκε σε μια ειδική ομάδα της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις γύρω απ’ αυτή την ομάδα από το CNN και την ερευνητική ομάδα του Bellingcat.

Θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ενημέρωση, ο Konstantin Kudryavtsev μίλησε επίσης για άλλους εμπλεκόμενους στη δηλητηρίαση και το πώς εστάλη στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας για να καθαρίσει την κατάσταση. Όμως, ο πράκτορας δεν μιλούσε σε αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, όπως νόμιζε, αλλά με τον ίδιο τον Ναβάλνι.about:blank

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ουσιαστικά την περασμένη εβδομάδα ότι οι πράκτορες της FSB ακολουθούσαν τον Ναβάλνι, αλλά είπε ότι αν η Ρωσία τον ήθελε νεκρό «πιθανότατα θα το είχαν τελειώσει».

Η έρευνα των Bellingcat-CNN διαπίστωσε ότι η ομάδα της FSB για τις τοξίνες, με περίπου έξι έως 10 πράκτορες, παρακολουθούσε τον Ναβάλνι για περισσότερα από τρία χρόνια.

Παράλληλα με την έρευνα των Bellingcat-CNN και ο Ναβάλνι έκανε τηλεφωνικές κλήσεις σε πράκτορες.

Ειδικά στην περίπτωση του Kudryavtsev, η ομάδα του πολιτικού αποφάσισε να το παίξει αλλιώς. Ο Ναβάλνι υποδύθηκε λοιπόν έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και ανέθεσε στον πράκτορα να κάνει ανάλυση για την επιχείρηση δηλητηρίασης. Ο τηλεφωνικός του αριθμός ήταν «πειραγμένος» ώστε να φαίνεται ότι καλεί από τα κεντρικά της FSB, σύμφωνα με την ομάδα του Ναβάλνι. Ακολούθως η ηχογραφημένη συνομιλία δόθηκε στις ομάδες του CNN  και του Bellingcat.

Οι απαντήσεις του Kudryavtsev στην 45λεπτη κλήση παρέχουν τις πρώτες άμεσες αποδείξεις για τη συμμετοχή της μονάδας στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

Σε κάποιες φάσεις ο πράκτορας είναι σαφώς ανήσυχος και ζητά να μιλήσει σε μια μη ασφαλή γραμμή, αλλά ο Ναβάλνι επιτακτικά του λέει μιλώντας ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι απαιτούν μια έκθεση αμέσως και λέει ότι «όλα αυτά θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο».

Μεταξύ άλλων, αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Kudryavtsev περιέγραψε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο ο νευρικός παράγοντας Νόβιτσοκ κατέληξε σε ένα εσώρουχο του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι ρώτησε: «Σε ποιο ρούχο δόθηκε έμφαση; Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο ρούχο;»

«Εσώρουχα», απάντησε ο Kudryavtsev.

Ο Ρώσος πολιτικός συνέχισε ρωτώντας ακριβώς πού εφαρμόστηκε ο παράγοντας Νόβιτσοκ – στις εσωτερικές ή στις εξωτερικές ραφές.

«Εσωτερικά, στον καβάλο», απάντησε ο Kudryavtsev.

Οι τοξικολόγοι που ερωτήθηκαν σχετικά από το CNN λένε ότι εάν ο παράγοντας Νόβιτσοκ  εφαρμοστεί σε κοκκώδη μορφή σε ρούχα, θα απορροφηθεί μέσω του δέρματος όταν το θύμα αρχίσει να ιδρώνει.

Λένε ότι, σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν μια στερεή μορφή του νευροτοξκού παράγοντα, παρά ένα υγρό ή τζελ όπως είχε ανιχνευτεί στην επίθεση εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ναβάλνι ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία κατά τη διάρκεια πτήσης προς τη Μόσχα και ο πιλότος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Ομσκ.

Εάν το αεροπλάνο είχε πετάξει ως τη Μόσχα, ο Ναβάλνι θα είχε σχεδόν σίγουρα πεθάνει, σύμφωνα με ειδικούς στην τοξικολογία που επικαλείται το CNN.

«Η πτήση διαρκεί περίπου τρεις ώρες, αυτή είναι μια μεγάλη πτήση», είπε ο Kudryavtsev. «Εάν δεν προσγειωνόταν το αεροπλάνο, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Πιστεύω λοιπόν ότι το αεροπλάνο έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο», είπε ο πράκτορας.

«Δεν περιμέναμε ότι όλα αυτά θα συμβούν. Είμαι βέβαιος ότι όλα πήγαν στραβά», πρόσθεσε ο Kudryavtsev – υποδηλώνοντας ότι η πρόθεση της FSB ήταν να σκοτώσει τον Ναβάλνι, όπως είπαν πολλοί τοξικολόγοι εξοικειωμένοι με τον παράγοντα Νόβιτσοκ.

«Έχει γίνει τόσο προφανές ότι ο Πούτιν ήταν προσωπικά πίσω από αυτό», δήλωσε στο CNN ο Ναβάλνι και τόνισεότι δεν πιστεύει πως οι νέες αποκαλύψεις θα οδηγήσουν σε έρευνα στη Ρωσία.

«Προβοκάτσια» βλέπει η FSB 

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο από τον Ναβάλνι βίντεο στο οποίο φαίνεται να συνομιλεί με έναν από τους πράκτορες της FSB ο οποίος φέρεται να επιβεβαιώνει την δηλητηρίασή του, χαρακτηρίζει την έρευνα του Ναβάλνι «σχεδιασμένη προβοκάτσια» και το βίντεο «ψεύτικο».

Στην ανακοίνωσή της η FSB αναφέρει επίσης ότι η «σχεδιασμένη προβοκάτσια» αποσκοπεί στο να δυσφημίσει την FSB και δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την οργανωμένη τεχνική υποστήριξη των ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα χαρακτηρίζει την τηλεφωνική συνομιλία του Ναβάλνι με τον πράκτορα της FSB «ψεύτικη», αναφέροντας ότι η χρήση εφαρμογής για την αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου «είναι γνωστή μέθοδος των ξένων μυστικών υπηρεσιών, που έχει δοκιμασθεί κατά το παρελθόν σε πολλές αντιρωσικές ενέργειες, η οποία αποκλείει την δυνατότητα να εντοπισθούν αυτοί που πράγματι συμμετέχουν στις συνομιλία».

admin

Στη Βουλή έφερε ο Ψυχογιός τα αιτήματα των Ξενοδόχων της Κορινθίας

Previous article

Bρετανία: Χιλιάδες φορτηγά τροφοδοσίας μπλοκαρισμένα -Ανοίγει σταδιακά το λιμάνι του Ντόβερ (βιντεο)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *