ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Νίσυρος: Οι εικόνες από τον κρατήρα του ηφαιστείου μοιάζουν από άλλον πλανήτη

0

Πώς θα έμοιαζε να περπατάς σε αυτόν;

Η Ελλάδα είναι γεμάτη αντιθέσεις και δεν θα μπορούσε παρά να κρύβει και πιο «εκρηκτικές γωνιές» με σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Και μια από αυτές αφορά τα ηφαίστεια της χώρας, άλλα περισσότερα και άλλα λιγότερο γνωστά. Για παράδειγμα, εκτός από αυτό της Σαντορίνης ιδιαίτερη ιστορία έχει και το ηφαίστειο στη Νίσυρο.

Πρόκειται, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, για το νεότερο ενεργό ηφαίστειο στη χώρα μας. Και πώς θα ήταν άραγε να βρισκόσουν επάνω σε αυτό. Ευτυχώς, ακόμη και με τις εικόνες μπορεί να ταξιδέψεις ως εκεί καμιά φορά. Η Νίσυρος σε περιμένεις έστω κι έτσι…

Πώς θα έμοιαζε να περπατάς στον κρατήρα ενός ελληνικού ηφαιστείου

Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι άκρως γοητευτικό, αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι μιας και μπορείς όχι μόνο να το δεις από κοντά αλλά να… περπατήσεις σε αυτό. Και πραγματικά αυτή η εμπειρία είναι μοναδική. Από τις εικόνες που σου παρουσιάζουμε μπορείς να καταλάβεις πώς είναι. Μπροστά σου ο κρατήρας και εσύ να μοιάζει πως περπατάς ανάμεσα στις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί από τις εκρήξεις. Πετρώματα και χρώματα που σπάνια συναντάς στη ζωή σου, μόνο αν βρεθείς σε ένα τέτοιο μέρος μαγικό.

Δεν αποτελεί τυχαία ένα από τα αγαπημένα αξιοθέατα των επισκεπτών του νησιού. Και μπορεί αυτή η μυρωδιά από το θειάφι να είναι έντονη, αλλά πίστεψέ μας, η βόλτα εκεί αποτελεί μια εμπειρία που δεν ξεχνάς εύκολα. Συγκεκριμένα, καθώς κατεβαίνεις στον τεράστιο κρατήρα, θα νιώσεις σαν να είσαι σε άλλο πλανήτη. Και γι’ αυτό ευθύνονται τα κίτρινα και λευκά χρώματα, οι τρύπες που… κοχλάζουν και οι τεράστιες ρωγμές.

Η ζωή του ηφαιστείου της Νισύρου

Στο νεότερο ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας που έχει σωπάσει εδώ και πάνω από 110 χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες και μελέτες. Αυτές, λοιπόν, έδειξαν ότι τα παλαιότερα πετρώματα του δεν ξεπερνούν σε ηλικία τα 150.000 χρόνια. Σκέψου, δηλαδή, ότι 60.000 χρόνια πριν από σήμερα, σημειώνονταν  εκατοντάδες μικρές εκρήξεις οι οποίες οικοδόμησαν ένα κώνο που υψωνόταν περίπου 600 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και είχε περίπου την περίμετρο της σημερινής Νισύρου.

Σήμερα μπορείς να δεις τι έχουν αφήσει πίσω τους αυτές οι εκρήξεις αλλά και οι πολλές άλλες που ακολούθησαν. Το τοπίο είναι μαγευτικό και σε καθηλώνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν τύχει να βρεθείς εκεί. Όπως και ολόκληρη η Νίσυρος, βέβαια!

admin

«Μελωδικές Ιστορίες Χριστουγέννων» από το Δήμο Κορινθίων και το ΚΕΠΑΠ

Previous article

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Διονύσιου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *