ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Lockdown : Πόσα άτομα θα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο τις γιορτές – Τι αλλάζει

0

Xρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις εντός και εκτός νομού, καθώς τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά

SMS με τον κωδικό μετακίνησης «6» θα πρέπει να στείλουν οι πολίτες στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, για να πάνε στα γιορτινά τραπέζια.

Την ίδια στιγμή, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις εντός και εκτός νομού, καθώς τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά.

Προκειμένου να μην επιχειρηθούν μεγάλες, αναιτιολόγητες μετακινήσεις εκτός νομού, η ΕΛ.ΑΣ θα προβεί σε ένα πραγματικό «σαφάρι» ελέγχων.

Ελέγχους σε οχήματα και μετακινούμενους πολίτες μπορούν, ωστόσο, να κάνουν και η Δημοτική Αστυνομία καθώς οι Λιμενικές Αρχές.

Τα άτομα στο αυτοκίνητο

Σε διευκρινίσεις για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στο ίδιο αυτοκίνητο, τις ημέρες των γιορτών, προχώρησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θόδωρος Χρονόπουλος.

Όπως είπε, ο ίδιος ιδιαίτερα για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που επιτρέπονται τα τραπέζια (με έως εννέα άτομα), θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα – μέλη της ίδιας οικογένειας – να μην βεβαιώνεται παράβαση.

Ο κ. Χρονόπουλος είπε ότι σε κάθε μετακίνηση οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν sms στο 13033 με τον κωδικό 6, επανέλαβε ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση εντός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και εντός κάθε περιφερειακής ενότητας ανά την επικράτεια, αλλά τόνισε ότι απαγορεύεται η μετακίνηση από τον έναν νομό στον άλλον και ότι θα υπάρχουν μπλόκα και αυστηροί έλεγχοι στα διόδια και σε άλλα σημεία των οδικών δικτύων.

Σημείωσε, ακόμη μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι θα υπάρχουν μπλόκα και αυστηροί έλεγχοι στα διόδια και σε άλλα σημεία των οδικών δικτύων, ενώ σε ό,τι αφορά τους ελέγχους σε σπίτια για ενδεχόμενες συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων, θα γίνονται μόνο μετά από καταγγελία πολιτών.

Με SMS η μετακίνηση για το ρεβεγιον

Οι οικογένειες που θα μετακινηθούν για την επίσκεψη σε γιορτινό τραπέζι θα πρέπει να το κάνουν με τον κωδικό μετακίνησης «6» στο νούμερο 13033.

Επιπρόσθετα, ίδιο κωδικό μετακίνησης θα πρέπει να αποστείλουν οι πολίτες και με την επιστροφή τους.

Προσοχή! Χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε χτες και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. 

Ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ

5.000 αστυνομικοί θα επιτηρούν τα περιοριστικά μέτρα καθώς θα πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους για παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στην επιχείρηση θα συνδράμουν ακόμη και drones, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κλείσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες μετά τις 10 το βράδυ όταν και ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μάλιστα, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην προσπάθεια να ελεγχθούν οι μετακινήσεις των πολίτων κατά τη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν.

Από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας θα βρίσκονται σε όλες τις κομβικές οδούς και της πρωτεύουσας και το μήνυμα είναι να ελέγχεται οποιοσδήποτε κινείται εκείνες τις ώρες.

Μετά τις 22:00 δικαίωμα μετακίνησης θα έχουν μόνο όσοι δουλεύουν και φυσικά όσοι χρειάζεται να μετακινηθούν για λόγους υγείας.

8eCUgvCwsa

10 νέα κρούσματα η Κορινθία 873 συνολικά η χώρα – 476 διασωληνωμένοι – 55 θάνατοι

Previous article

1972: εορταστική ατμόσφαιρα στα σύνορα Μεγάλης Βρετανίας Γαλλίας για την ΕΟΚ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.