ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στρατηγικού χαρακτήρα η σχέση με το Ισραήλ: Συνεργασία για την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα

0

Ισραήλ – Ελλάδα: Η ισραηλινή Elbit θα αναλάβει την προκεχωρημένη πτητική εκπαίδευση των νέων Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας

Ισραήλ – Ελλάδα: Ένα βήμα ακόμη προχώρησε η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ μετά την απόφαση της Αθήνας να αναθέσει στην διεθνούς βεληνεκούς ισραηλινή εταιρεία ELBIT τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα. Πρόκειται για την κατάληξη μίας σκληρής διαπραγμάτευσης, ενώ κομβικό ρόλο έπαιξε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα.  Η πρόταση των Ισραηλινών υπήρξε ελαφρώς πιο συμφέρουσα σε σχέση με εκείνη των Καναδών της CAE, τόσο αναφορικά με την οικονομική προσφορά, όσο και σε σχέση με τις ώρες πτήσης. Τα κόστος της ισραηλινής πρότασης ανέρχεται σε 1,365 εκατομμύρια ευρώ για διάστημα 22 ετών, δηλαδή σε μέσο ετήσιο κόστος 62,5 εκατ. ευρώ έναντι της καναδικής προσφοράς που ανέρχεται σε 1,254 εκατομμύρια ευρώ για διάστημα 20 ετών με μέσο ετήσιο κόστος 62,7 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως που κυρίως βάρυνε στην τελική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και η στρατηγική συμπόρευση με το Ισραήλ.

Το πρόγραμμα, που αναμένεται να υλοποιηθεί με διακρατική συμφωνία και με χρηματοδοτική μίσθωση, εντάσσεται στο Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ ενώ παρουσιάστηκε στη Βουλή τη Δευτέρα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Πέραν από τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης, συμφωνήθηκε η απόκτηση 80 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 και η συντήρηση οκτώ μεταγωγικών αεροσκαφών C27.

Ισραήλ – Ελλάδα: Τι προβλέπει η συμφωνία

Είναι η πρώτη φορά που ΝΑΤΟϊκό κράτος αναθέτει την εκπαίδευση των χειριστών του σε χώρα εκτός ΝΑΤΟ, την ώρα που σε γεωστρατηγικό επίπεδο η ανάθεση ελπίζεται να ενισχύσει την στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών απέναντι στη Τουρκία. Βάσει της συμφωνίας οι Ισραηλινοί θα ενοικιάσουν στην Ελλάδα το M-346 Master (το αντίγραφο του ρωσικού YAK-130 με το οποίο έχουν κοινή ρίζα, χωρίς τις μαχητικές ικανότητες του ρωσικού αεροσκάφους) της Leonardo (που θα προμηθευτούν οι ίδιοι) αντικαθιστώντας τα «αρχαία» Buckeye και θα επαναφέρει έναν αριθμό (15) αεροσκάφη Τ-6Α αρχικού σταδίου, σε επιχειρησιακή ικανότητα .Αξίζει να σημειωθεί πως τα «Buckeye», αποσύρονται 20 ολόκληρα χρόνια από την κανονική ημερομηνία απόσυρσής τους.

Για την Πολεμική Αεροπορία είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που δεν προχωρά σε αγορά νέων αεροσκαφών LIFT, αλλά σε ενοικίασή τους από ένα ανάδοχο ο οποίος θα αναλάβει την παροχή συνολικά του εκπαιδευτικού έργου σε υλικοτεχνική υποδοχή. Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τέθηκε και η απόκτηση 80 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Μ1117, τα οποία αποσύρουν οι ΗΠΑ. Επιπλέον μετά από πολλά χρόνια «ξεκλειδώνει» και η συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία (Leonardo) για τη συντήρηση των 8 αεροσκαφών C27 ύψους 55,5 εκατομμυρίων ευρώ για 4 έτη. Μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, τα προγράμματα θα περάσουν από το ΚΥΣΕΑ πριν λάβουν «πράσινο φως» για την υλοποίησή τους.

Ισραήλ – Ελλάδα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με την ELBIT

Πιο αναλυτικά, η συνεργασία με την ισραηλινή ELBIT περιλαμβάνει:

• Δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα με χρηματοδοτική μίσθωση.

• Δυνατότητα στην Πολεμική μας Αεροπορία αναβάθμισης και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών ελικοφόρων, ώστε αυτά να μην είναι ποτέ κάτω από τον αριθμό των 25 στη διάθεση των Ικάρων. Σήμερα οι διαθεσιμότητες είναι πολύ χαμηλότερες.

• Πρόκειται να έρθουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα τα Μ-346.

• Δημιουργείται νέο σύστημα επίγειας εκπαίδευσης (προσομοιωτές πτήσεως)

• Δυνατότητα σε αεροπορίες από άλλες πλευρές της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.

• Παρέχονται περίπου 10.000 ώρες πτήσεις για κάθε χρόνο.

Η ELBIT Systems είναι μια διεθνής εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο, κυρίως στους τομείς της άμυνας και της εσωτερικής ασφάλειας. Η εταιρεία αναπτύσσει και παρέχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αερομεταφερόμενων, χερσαίων και ναυτικών συστημάτων καθώς και προϊόντα για άμυνα, εγχώρια ασφάλεια και εμπορικές εφαρμογές. Τα προγράμματα εκπαίδευσης πτήσης Επόμενης Γενιάς (Next-Generation) της ELBIT Systems προσφέρουν μια σύγχρονη και οικονομική λύση εκπαίδευσης πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών.

Γιατί επιλέχθηκε η Elbit

Συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου επιχειρηματολογούν ότι η επιλογή της ισραηλινής εταιρείας Elbit «θα επιλύσει άμεσα και για 22 χρόνια τα προβλήματα ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας των υπαρχόντων εκπαιδευτικών μέσων. Το υποπρόγραμμα βάζει τέλος στο διαβλεπόμενο αδιέξοδο και στο ενδεχόμενο αποστολής πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους σε τζετ, δεδομένου του παρωχημένου χαρακτήρα των αξιόπιστων μεν, προβληματικών , όμως, πλέον T-2 Buckeye που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Π.Α. από το 1976 και η υποστήριξη των οποίων παύει οριστικά το 2023.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πτητικής εκπαίδευσης μέσω χρονομίσθωσης αεροσκαφών προς αντικατάσταση των Τ-2, το οποίο θα συνοδεύεται από τα αναγκαία μέσα και την απαιτούμενη υποστήριξη τόσο για τα νέα αεροσκάφη όσο και για τα Τ-6 για 22 χρόνια».

Η βάση της Καλαμάτας

Στην Καλαμάτα, στην 120 ΠΕΑ είναι η βάση εκπαίδευσης των νέων μας πιλότων εδώ και χρόνια. Ανάμεσα στους εκπαιδευτές πιλότων μαχητικών αεροσκαφών είναι και μία γυναίκα, η υποσμηναγός (Ι) Ιωάννα Χρυσαυγή, που είναι η πρώτη Ελληνίδα πιλότος ενός μαχητικού F-4.Η υποσμηναγός δεν εκπαιδεύει μόνον Έλληνες πιλότους αλλά και Ιταλούς σύμφωνα με το πρόγραμμα που υπάρχει στην εκπαίδευση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Καλαμάτα μετατρέπεται σε κέντρο εκπαίδευσης όχι μόνο των πιλότων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και πιλότων της ευρύτερης περιοχής, καθώς θα προσφέρεται η δυνατότητα σε αεροπορίες άλλων χωρών – και εκτός ΝΑΤΟ – να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια σπουδαία συνεργασία, που εξυπηρετεί μία σαφή επιχειρησιακή αναγκαιότητα που διευρύνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην περιοχή, ισχυροποιώντας παράλληλα τη σχέση των δύο χωρών.

8eCUgvCwsa

Ο απίθανος τρόπος ενός καβουριού να χτίσει το σπίτι του στην αμμουδιά

Previous article

Η σφαγή στο Γούντεντ Νι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.