ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ροζολής – ΣΕΚΠΥ: Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε «εθνικό πλοίο»

0

Ροζολής: Γιατί δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε εθνικό πλοίο σήμερα εξηγεί στο Armyvoice.gr ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ και ζητά υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας

Η καστάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα στον τομέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας δεν «σηκώνει» την κατασκευή «εθνικού πλοίου» όπως ευρέως συζητείται, υποστηρίζει μιλώντας στο Armyvoice.gr ο κ. Τάσος Ροζολής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Χρειάζονται να γίνουν πολλά βήματα πριν βρεθουμε σε θέση να κατασκευάσουμε πλοίο.

Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για «εθνικό πλοίο» και «εθνικό τυφέκιο» όταν αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει κάποιος πολιτικά υπεύθυνος για την αμυντική βιομηχανία, υποστηρίζει.

Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ιδρυθεί υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας.

Η ίδρυση υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας, στα πρότυπα, των χωρών με ισχυρή αμυντική βιομηχανία και η άμεση έναρξη θεσμικής συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι τα επειγόντως απαιτούμενα, προκειμένου να μην χαθεί και η τελευταία ευκαιρία εξυγίανσης και ανάπτυξης του εθνικά κρίσιμου τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο ΣΕΚΠΥ τονίζει, επίσης ότι, όλες οι χώρες του κόσμου και ειδικότερα δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από κατάλληλες στρατηγικές και στενή συνεργασία κυβέρνησης και αμυντικής βιομηχανίας, επιτυγχάνουν βιομηχανικές επιστροφές και επενδύσεις άνω του 30% της αξίας των εξοπλιστικών τους δαπανώ

Ο κ. Ροζολής υποστηρίζει ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βομηχανίας στην προμήθεια των Rafale, με αποτέλεσμα εάν τελικά δεν επιτευχθεί οι ελληνικές εταιρίες τα επόμενα 30 χρόνια να έχουν απώλειες αρκετών εκατομμυριών, τα οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα ως ανταπόδοση της σύμβασης.

Η Ελλάδα υποστηρίζει, θα έπρεπε να θέτει όρους στις εξοπλιστικές συμβάσεις για συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο έργο. Υπάρχει νομοθεσία, για προστασία των εθνικών συμφερόντων, αλλά δεν εφαρμόζεται.

Αναφερόμενος στη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας υποστηρίζει ότι είναι γίγαντας με πήλινα πόδια.

Ο κ. Ροζολής σχολιάζοντας τις απόψεις για την δυνατότητα κατασκευής ελληνικού πολεμικού πλοίου, υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι εφικτό. «Δεν μπορεί μια χώρα η οποία δεν κατασκευάζει περιπολικό πλοίο θα θέλει να κατασκευάσει πολεμικό», υποστηρίζει. Κορβέτα ή φρεγάτα από το μηδέν δεν μπορεί να ξεκινήσει στην Ελλάδα, λέει χαρακτηριστικά και προτείνει συνεργασίες με άλλες χώρες που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην απόκτηση εθνικου πλοίου με εκτεταμένη συμμετοχή ελληνικών εταιριών.

Τάσσεται υπέρ της κατασκευής ελληνικού όπλου από ξένες εταιρίες, υπό τον όρο η Ελλάδα να μπορεί να το εξάγει και φυσικά να αποκτήσουντ εχνογνωσία οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

Ακούστε την συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Πηγή: armyvoice.gr

8eCUgvCwsa

Τουρκία: Εγχώριες μπαταρίες για το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Previous article

«Science»: Οι σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2021

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.