ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Facebook και Twitter μπλόκαραν τον Τραμπ

0

Μετά το Twitter, το προσφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Ντόναλντ Τραμπ, και το Facebook ανέστειλε προσωρινά τον λογαριασμό του, έπειτα από τη βίαιη εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο με στόχο να εμποδιστεί η κύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Καταγράψαμε στη σελίδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δύο παραβιάσεις των όρων χρήσης οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή» της λειτουργίας του λογαριασμού του «για 24 ώρες,» πράγμα που σημαίνει ότι «δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις στην πλατφόρμα» την περίοδο αυτή, διευκρίνισε η διαχείριση του Facebook.

Επίσης, διαχειριστές «κατέβασαν» από τον ιστότοπο βίντεο στο οποίο ο μεγιστάνας καλούσε τους οπαδούς του να «γυρίσουν στα σπίτια τους» αλλά επαναλάμβανε ότι του «έκλεψαν» την εκλογική νίκη.

Νωρίτερα, το Twitter αφαίρεσε ανάρτηση του απερχόμενου προέδρου με την οποία ο μεγιστάνας καλούσε τους οπαδούς του να «θυμούνται για πάντα» τη χθεσινή ημέρα και άλλες δύο αναρτήσεις που επαναλάμβανε τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του. 

Στο ένα από τα επίμαχα μηνύματα, ο Ρεπουμπλικανός απέδωσε το χάος, τα επεισόδια και την εισβολή στο Καπιτώλιο, μέσα στο οποίο σκοτώθηκε μια γυναίκα, στην «κλοπή» της «ιερής» και «συντριπτικής» νίκης που διατείνεται ότι κατήγαγε.

Το Twitter ανακοίνωσε, λοιπόν, ότι μπλοκάρει τον λογαριασμό του για δώδεκα ώρες και προειδοποιήσει ότι θα τον αναστείλει μόνιμα σημειώνοντας πως τυχόν «μελλοντικές παραβιάσεις» των κανονισμών χρήσης του, συμπεριλαμβανομένης της διατύπωσης «απειλών για τη χρήση βίας», θα οδηγήσουν στη μόνιμη αναστολή @realDonaldTrump.

Αναζητείται φόρμουλα για καθαίρεση του Τραμπ

Μετά τις χθεσινές σοκαριστικές εικόνες με τις σκηνές χάους στο Καπιτώλιο και την αμετανόητη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για πιθανή αποπομπή του από τώρα και όχι στις 20 Ιανουαρίου που είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία Μπάιντεν.

Υπάρχουν δύο τρόποι για την απομάκρυνση ενός προέδρου από το αξίωμα. Το άρθρο 25 του αμερικανικού Συντάγματος δίνει τη δυνατότητα στον αντιπρόεδρο μαζί με μια πλειοψηφία είτε ανώτερων αξιωματούχων είτε από το Κογκρέσο να κηρύξει τον πρόεδρο «ασταθή και ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του».

Ήδη υπουργοί της κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC επικαλούμενα ανώνυμες πηγές. Όμως, καμιά επίσημη πρόταση δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διευκρινίζει το CBS.

Αιρετοί αξιωματούχοι τάχθηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της επιλογής, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της θητείας του μεγιστάνα, αφού ο ίδιος αρνήθηκε να δεσμευτεί για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του περί «κλοπής» της νίκης.

Όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν έτσι επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας». 

Γι’ αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος «είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειριστεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020». Σε αυτή την  περίπτωση ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα έπρεπε να αναλάβει δράση και να αναλάβει χρέη προέδρου μέχρι να αποφασίσει το Κογκρέσο.

Άλλοι, όπως η βουλευτής των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ, έκαναν γνωστό πως σκοπεύουν να παρουσιάσουν νέες κατηγορίες στο Κογκρέσο για την παραπομπή του προέδρου. «Ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να καθαιρεθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ», έγραψε η ίδια στο Twitter.

Εάν η απλή πλειοψηφία των 435 μελών της Βουλής εγκρίνει την προσφυγή, η διαδικασία μεταφέρεται στη Γερουσία, η οποία διεξάγει δίκη για τον προσδιορισμό της ενοχής του προέδρου. Το Σύνταγμα απαιτεί την ψήφο των δύο τρίτων της Γερουσίας για την καταδίκη και την απομάκρυνση του προέδρου.

Όμως, αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο χρονοβόρα και δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Τέσσερις νεκροί στις ΗΠΑ, σε έκτακτη ανάγκη η Ουάσινγκτον

Previous article

Αγιασμός με μάνικα: Παπάς ράντισε όλο το Λιανοκλάδι μέσα από πυροσβεστικό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.