Life

Στην Χαλκιδική φτιάχνουν πίτσες και ψωμιά με λάσπη από κρασί!

0

Ψωμί με υπολείμματα από κρασί; Πίτσα που είναι μαύρη και έχει έντονη μυρωδιά ζύμης; Μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι σας κάνει κάποιος φάρσα ή ότι μπερδεύτηκαν τα υλικά. Η αλήθεια κρύβεται αλλού: Έχει παρασκευαστεί με υποπροϊόντα κρασιού -κόκκινου για την ακρίβεια- και έτσι εξηγείται και το σκούρο της χρώμα. Οινοποιείο στην Ιερισσό Χαλκιδικής αξιοποιεί τα υπολείμματα μετά την ζύμωση του κρασιού και ήδη πολλά από τα προϊόντα αυτά, φτάνουν στο τραπέζι.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο διευθυντής του οινοποιείου Άγγελος Ζαμάνης εξήγησε πως γίνεται η αξιοποίηση των υλικών που έως τώρα κατέληγαν να πετιούνται και να μην χρησιμοποιούνται ούτε ως ανακυκλώσιμα.

«Η οινολάσπη είναι το υπόλειμμα που μένει μετά από την αλκοολική ζύμωση και την παραγωγή κρασιού. Αυτό εμείς όχι μόνο δεν το πετάμε αλλά όλο αυτό το μείγμα, το έχουμε διοχετεύσει σε ένα δίκτυο επιχειρηματιών της περιοχής που δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα άρτου, όπως πίτσα, ψωμί αλλά και γλυκίσματα. Το μείγμα έχει υπολειμματικά ζάκχαρα, έχει την οξύτητα και τις χρωστικές ουσίες και επειδή έχει παραχθεί αφού έχει γίνει η αλκοολική ζύμωση του κρασιού έχει και υπολείμματα των ζυμομυκήτων, άρα και τη μυρωδιά της ζύμης» εξηγεί.

Οινοποιείο και κυκλική οικονομία

Με άξονα την κυκλική οικονομία το οινοποιείο, που εδρεύει στο δήμο Αριστοτέλη, εφαρμόζει τη διαδικασία αυτή εδώ και ένα χρόνο και σχεδόν τίποτε δεν πάει χαμένο. Με αυτήν την διαδικασία η περίπτωση που τα υπολείμματα βρίσκονταν πεταμένα -αποτελώντας μάλιστα και εστία ρύπανσης για το περιβάλλον- δεν υφίσταται πλέον και όπως σημειώνει με έμφαση ο χημικός, «ό,τι μένει στον πάτο του βαρελιού μετατρέπεται σε κάτι νέο». Μάλιστα έκοψαν και βασιλόπιτα για το καλό της χρονιάς φτιαγμένη με υλικά από υποπροϊόντα κρασιού.

Ο κ. Ζαμάνης επισημαίνει πως πρόκειται για προϊόντα που αύξησαν μάλιστα τις πωλήσεις των επιχειρήσεων της περιοχής. «Οι άνθρωποι που ζύμωσαν με την προσθήκη οινολάσπης είδαν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν, είτε γιατί δοκίμασε ο κόσμος από περιέργεια το προιόν ή τους άρεσε σε γεύση που είναι ιδιαίτερη, ειδικά στο ψωμί. Αυτοί που φτιάχνουν πίτσα με οινολάσπη προσέλαβαν μάλιστα και δεύτερο άτομο για να προλαβαίνει τις παραγγελίες» λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του οινοποιείου. Επιδίωξη της εταιρείας στην οποία ανήκει το οινοποιείο είναι να μειώσει συνολικά τα απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας του κρασιού. Πέρυσι το πέτυχε, μειώνοντας περισσότερο από το 40% αυτών.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκλήρες δηλώσεις Μπους και Πομπέο κατά του Τραμπ

Previous article

Eurovision: Η ίδια τραγουδίστρια, άλλο τραγούδι -Αυτή είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Life