ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκης που ξέφυγε από τους Ναζί έγινε 100 ετών

0

Η Άγκνες Κελέτη είναι η γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκης

Τα… πρώτα 100 χρόνια της ζωής της έκλεισε το Σάββατο (9/1) η Άγκνες Κελέτι.

Πρόκειται για την γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκη, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να είχε «φύγει» πολλές δεκαετίες πριν, αφού υπήρξε στόχος των Ναζί. Συγκεκριμένα, η Άγκνες γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1921 στη Βουδαπέστη και όταν η Γερμανία του Χίτλερ κυριάρχησε στην Ευρώπη και άνοιξε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους Εβραίους, η Ουγγαρέζα αθλήτρια θα δώσει μάχη για να αποφύγει τον θάνατο.

Ο πατέρας της και οι θείοι της οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς, η μητέρα της και η αδερφή της σώθηκαν από έναν Σουηδό διπλωμάτη και η ίδια άλλαξε την ταυτότητά της και έφυγε για την επαρχία της Ουγγαρίας, όπου άρχισε να δουλεύει ως υπηρέτρια.

Όταν αυτός ο εφιάλτης λάβει τέλος, η Άγκνες Κελέτι βλέπει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 να χάνεται λόγω ενός τραυματισμού, αλλά πήρε την «εκδίκησή» το 1952 στο Ελσίνκι. Εκεί όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους και συνολικά τέσσερα στην ενόργανη γυμναστική, σε ηλικία 31 ετών.

Τέσσερα χρόνια μετά, στα 35 της, κατέκτησε άλλα έξι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης και 65 χρόνια μετά παραμένει εν ζωή, γιορτάζοντας τα 100α γενέθλιά της και αποκαλύπτοντας το… μυστικό της: Της αρέσει η ζωή.

8eCUgvCwsa

Τουρκικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο εκτόξευσε η SpaceX

Previous article

Ενας νέος, αρχαίος, ψηφιακός κόσμος

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.