ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Έφτιαξε δική της φρεγάτα η Τουρκία

0

Την πρώτη φρεγάτα εξολοκλήρου τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής έριξε στην θάλασσα η Τουρκία. Πρόκειται για “κορβετοφρεγάτα” με αρκετά εγχώριας κατασκευής οπλικά συστήματα, η οποία και καθελκύεται νωρίτερα του αναμενομένου, παρά τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί.

Πρόκειται για την επόμενη φάση του προγράμματος του τουρκικού πολεμικού MILGEM, που μετά τη ναυπήγηση εγχώριων κορβετών, περνά στις φρεγάτες. 

Το πλοίο έχει μήκος 113,2 μέτρα και εκτόπισμα 3.000 τόνους, σχετικά μικρό για τις σύγχρονες φρεγάτες. Μάλιστα είναι μικρότερη από τις ήδη εν υπηρεσία φρεγάτες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Η μέγιστη ταχύτητά της πρώτης φρεγάτας κλάσης Ι είναι 29 κόμβοι μικρότερη από τα σύγχρονα πλοία, ενώ σχετικά μικρή είναι και η εμβέλειά της είναι 5.700 ναυτικά μίλια, όχι με πλήρη ταχύτητα, με ταχύτητα 14 κόμβων.

Οπλικά συστήματα

Οι επιπτώσεις του αμερικανικού εμπάργκο είναι αισθητές, καθώς οι Τούρκοι θα βάλουν τουρκικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα. Η Istanbul διαθέτει ιταλικό πυροβόλο Oto Melara στάνταρ στο ΝΑΤΟ, όμως θα φτιάξει κάτι ανάλογο και η Τουρκία, 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους HARPOON ή ATMACA, (διπλάσιους από ότι φέρει μια φρεγάτα), 32 αντιαεροπορικοί πύραυλοι HISAR και αντιπυραυλικό πυροβόλο GOKDENIZ και τα απαραίτητα συστήματα τορπιλών.

Λόγω εμπάργκο θεωρείται σίγουρο ότι θα έχει τους τουρκικής κατασκευής ATMACA – αντιγραφή των HARPOON σχεδίασης του ‘70 -, με τροποποιήσεις, οι Hisar είναι τουρκικής κατασκευής νατοϊκοί πύραυλοι IRIS-T (έχει η ελληνική ΠΑ IRIS-T), όμως με εμβέλεια μόλις 25 χιλιόμετρα, μικρή για τα σύγχρονα δεδομένα. Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα είναι η απουσία του αμερικανικού συστήματος RAM, με 21 πυραύλους που είναι απαραίτητο για μαζική πυραυλική επίθεση κατά πλοίου και που δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πυροβόλο GOKDENIZ.

Το ραντάρ είναι το Ολλανδικό SMART-S, εικοσαετίας, ικανοποιητικό για τα σημερινά δεδομένα, αλλά τοποθετείται σε ένα ολοκαίνουργιο πλοίο, και εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου θα ξεπεραστεί. Η φρεγάτα Istanbul θα έχει ένα ελικόπτερο S-70B Seahawk και Unmanned aerial vehicles (UAV), για το σύγχρονο πεδίο μάχης.

ΠΟΥ: Αποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες και στα παραλλαγμένα στελέχη

Previous article

Χωρίς ενοίκιο οι κλειστές επιχειρήσεις και τον Μάρτιο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.